dunja RR -> RE: Dohrana (22.11.2011 15:57:23)
|
Stiglo nam je pismo korisnice, koja je želela da objavimo njenu priču. Pročitajte... Drage majke i očevi, kao i svakom roditelju, mom suprugu i meni je veoma važno da u detetu vaspitamo zdrav duh i uzgajimo i očuvamo zdravo telo. Naročito u doba naučno-tehnološkog napretka koji je do skoro služio na korist, ali od skoro, i sve češće, na štetu čoveku, njegovom potomstvu i okruženju. Kada sam se porodila, bilo je pomalo problema sa prirodnim mlekom i bila sam prinuđena da neko vreme dohranjujem bebu. S obzirom na to da postoji rizik od raznih alergija, razmišljala sam o tome kako da odaberemo nabolju hranu za naše dete. Po zvaničnoj preporuci medicinskog osoblja na samom početku dohrane koristili smo dve vrste formula veštačkog mleka za bebe inostranog proizvođača jer su tobože bolje i ne izazivaju grčeve. Pri tome grčevi su nastavili biti istog intenziteta sudeći po reakcijama deteta. Posle izvesnog vremena suprug je predložio da probamo da bebi damo mlečnu formulu za dohranu, domaćeg proizvođača "IMPAMIL". Priznajem, zbog kampanje koja vlada među zdravstvenim osobljem i koja se preko zdravstvenih ustanova širi na korisnike, bila sam i sama skeptična. Međutim, kod deteta nismo primetili ni najmanje promene, grčevi su prestali kada je za to i vreme - oko navršenog trećeg meseca, a pri tom ukus i miris IMPAMIL formule je neuporedivo lepši, to jest — lep, za razliku od svih ostalih. Primetili smo i da dete radije i intenzivnije jede dohranu IMPAMIL, nego kada smo mu davali te poznate strane formule. U momentu prelaska na IMPAMIL do nas je došao jedan stručni tekst o genetski modifikovanoj hrani i posledicama korišćenja iste u ishrani dece. Prilično smo se uplašili, jer su poledice veoma opasne po zdravlje razvoj. Takva GMO hrana i komponente izazivaju razne bolesti, sterilnost, prevremeni razvoj sekundarnih polnih karakteristika kod dece - pre puberteta, što je bilo potkrepljeno i fotografijama. Posle čitanja o tom istraživanju uzeli smo kutiju IMPAMIL-a tražeći nekakav dokaz o tome da li se proizvođač ograđuje od prisustva takvih komponenti u svom proizvodu. Na pakovanju formule za odojčad od 0-6 meseci (u tom periodu se najviše i koristi veštačkih fomula u dohrani), u donjem levom uglu, u plavom polju, piše da proizvod ne sadrži genetski modifikovane komponente, što nas je veoma obradovalo jer smo ga koristili obilno, a i radi se o domađem proizvodu, pogotovu što na pakovanjima infant-formula stranih proizvođača istu potvrdu nismo našli ni na jednom koji je na našem tržištu. Pored toga što je IMPAMIL bez GMO komponenata i domaći je proizvod — prijatnog je ukusa i nije skup. Hvala Bogu, sada se moje mleko stabilizovalo, imam ga dovoljno, tako da sve ređe koristim dohranu, ali sam sigurna da sve što ubuduće budem koristila kao industrijski dodatak ishrani deteta će biti proizvodi IMPAMIL, jer za sada, iz gore opisanog iskustva, imam razloga da im verujem. P.S. Ovo nije iskustvo izmišljeno radi promocije, ovo je iskreni i iskustvom provereni poziv roditeljima na svesnu brigu o zdravoj ishrani deteta, ali i njih samih. Nataša Ostojić, majka
|
|
|
|