pipi_coco -> RE: Dojenje - vase iskustvo III deo (21.2.2018 10:02:09)
|
vjerovatno je ovo pitanje postavljeno milon puta, ali eto....kako znati da je beba sita poslije podoja i da joj je bilo dovoljno mlijeka? Bebi je 28 dana i zadnjih par dana imamo sljedecu situaciju: doji 10-15 minuta, aktivno možda 5-10 minuta, ostalo na guranje ( razbudjivanje, nježno štipkanje za obraz i sl) i pusti dojku, puna usta mlijeka, spava, spava ne možeš ga razbuditi, spustim ga u krevetic ono za 15-20 minuta plac, vriska, trpa rukice u usta, okrece glavicu, traži da sisa. I tako mu naleti period po 5-6 sati u kontinuitetu u toku jednog dana se tako ponaša. Znam da treba dojiti na zahtjev, ali šta kad se dan pretvori u jedan veliki i neograniceni zahtjev? On siku nikad ne odbija, luljanje i nosanje ne pomaže baš, a ne mogu da vjerujem da je nakon tih maratonskih sisanja gladan još uvjek. Da spomenem da imamo dosta problema i sa bljuckanjem, nakon kojeg on opet uredno nastavi da doji ako mu ponudim, pa kontam da to nije znak da se prejeo. Ne znam je li ne stigne do tog masnijeg mlijeka, pa se ne zasiti ili se jednostavno umori od sisanja, a još je gladan, uglavnom tempo ubitacan. Pokušala sam da dajem obe dojke po podoju, da dajem samo jednu, sve sam varijante izmjenjala. Nisam izmlazala mlijeko jer se bojim da se ne stvori previše pa da ne nagrabusim sa zastojima mlijeka ko prošli put. Vodim se onim da beba sama navuce koliko joj treba. Ima li neko neko iskustva s ovim ili neki savjet kako da uspostavimo efikasnije sisanje? I kada se upšte uspostavi balans ponude i potražnje? Je li to individualno ili postoji neki vremenski okvir? Eto svasta sam nadrobila ovdje [sm=smiley36.gif] Svaki savjet je dobro došao help me [sm=smiley13.gif]
|
|
|
|