big mum -> RE: Skidamo pelenu II deo (22.6.2014 11:15:11)
|
IZVORNA PORUKA: little_one IZVORNA PORUKA: big mum Nikad nisam učila djecu na tutu oni su to sami odradili.Jednostavno kad su bili spremni za to. A sta znaci spremno dijete? I kako su znali cemu sluzi tuta ako im niko nije pokazao ili ih stavio na tutu? Izvini, ne mislim nista lose ovim pitanjem, al se zadnjih dana susrecem sa komentarima tipa ja necu nista na silu, dok dijete nije spremno. Kad bih rekla nekom da smo Andrei skinuli pelene, dobijam komentar da oni nece nista na silu sa svojim djetetom...bas mi cudno sjeli takvi komentari, kao da sam ja svoje dijete natjerala na nesto, a nema sanse da je natjeram da uradi nesto sto ona nece...a tutu hoce. Meni se cini da je u stvari poenta price kad je roditelj spreman a ne dijete, jer djeca cesto vrlo rano budu spremna na dosta toga, od samostalnog hranjenja, do pijenja na casu, skidanja pelena...a za sve to sam dobijala komentare da ja forsiram... Miso ukini slobodno flasicu, mi odavno pijemo na casu osim u gradu kad nosimo flasicu da imamo dostupnu vodu kad zatreba. Pokusaj, i ja sam pokusala, ponudi, pa ako hoce hoce ako ne vratite se na pelenu i to je to...mada mislim da ona vec zna cemu tuta sluzi i brzo ce ona da prihvati sve to. Meni se cini da sam mogla sa Andreom i ranije da pokusam al nisam imala hrabrosti jer sam se trebala poroditi... Big mum, sad kad procitah svoj post, ne zelim da mislis da sam te napala ili nesto lose rekla tebi, nego generalno sam se zapitala. [sm=smiley31.gif] Ma taman posla da se ljutim,objasniću ti kako sam primjetila da su moja djeca spremna da ostave pelene. Kćerki nisam ni stavljala na tutu već sam joj ubacila među igračke i pustila da se navikne na taj predmet.Igrom slučaja imali smo lutku koja piški sa malom tutom.Igrale smo se sa njom i ona je vidjela kako to lutka radi i zašto tuta služi.Ona nij sjedala na svoju a ja je nisam forsirala. Sa 18 mj je krenula u jaslice i tamo su ostalu malo veću djecu a i nju stavljali na tutu i vrlo brzo (nakon 10 tak dana)mi je vaspitačica rekla da ona sama počela skidati pelene,stoji i govori njoj ja pikim daj tutu.Znači to je radila svjesno i kad njoj dođe nagon za mokrenjem a ne kad bi je stavila na tutu. Takoje počela raditi i kod kuće i to je bilo to.Popustila je svega 2-3x Sin je gledao nju kako ona ide piškiti i počeo sam skidati pelenu sjedati na tutu i piškiti.I nakon 20 tak dana je sam donositi tutu kakiti i piškiti.Tad se vidjelo da je povezao zašto tuta služi.Nikad ga nisam stavila na tutu i rekla hajde piški.On je to radio sam kad bi osjetio potrebu za mokrenjem. Ja njih nikad nisam učila na tutu već bi oni to sami odrađivali vidjela si kako. Sad sva su djeca drugačija i ostavljaju pelene kad njim dođe vrjeme.Kao i za sve ostalo,progovaranje,jelo hodanje i sl.Do 3.godine svi sve savladaju.Neko prije neko kasnije. Sin je sam počeo jestti kad je imao 1god.Držao kašičicu i jeo.Gledao nas i sam je htjeo.Prohodao sa 13 a kćerka sa 11mj nikad ih nisam stavljala u hodaljku.Opet su to sami odrađivali. Jednostavno sam pratila svoju djecu i uočavala te male znakove i pomagala im da to savladaju.
|
|
|
|