little_one
|
I tako ja ostadoh uskracena za savjet na prosloj temi pa sama odlucih. Proslog ponedjeljka, kad su bile one vrucine, meni dojadi gledati dijete kako se preznojava u onoj peleni i kako je cupa, i ja joj skinem...musema u krevet, musema ispod prekrivaca na kaucu i spreman peskir. I evo vec 11 dana smo bez pelene i dan i noc. Za 11 dana smo imali 4 nezgode, 1 veliku i 3 male i to sve u prva 4 dana. Nocu nijednu nezgodu kao ni preko dana kad spava, ni u gradu, ni bilo gdje van kuce. E sad, ona jos uvijek ne trazi uvijek, u pocetku skoro uopste nije trazila, a ja sam primjetila da svako 2 sata obicno piski. Zadnja 3 dana je pocela i da trazi, najcesce trazi kaka, a uglavnom se ispiski iako zna da kaze kada zavrsi pi'ki. Tako da smo odlucili da joj ne vracamo pelenu do kraja ljeta, a ako ne bude trazila ili se poremeti nesto, mozda i vratimo najesen pa onda iduce ljeto opet pokusamo..mada zasad mi djeluje dobro, ne plasim se odvesti je bilo kuda. Koraci koji smo mi imali u odvikavanju: Sa 8 mjeseci sam uvidjela da ima red u kakanju, svaki dan u isto vrijeme pa sam je s 9 mjeseci stavljala u to vrijeme na tutu, najobicniju, curver tutu, i do 15 mjeseci je redovno kakila u tutu, ponekad i piskila. Na tuti smo citali price, pricali, mazili se. NIkad na silu i nikad duze od 15 minuta. Sa 15 mjeseci smo je stavili na adapter i nije joj smetala promjena i dalje je nastavila da kaki u solju. Nedavno smo imali problem kad se pocela zaplakivati na tuti jer ju je bucnulo bice odozdo pa se prepala....ta faza je prosla za par dana i vec je davna istorija. I eto, skinuli smo pelenu bez nekih vecih problema, ne ocekujem da nece biti nezgoda al zasad mi djeluje ok....jel sva djeca na pocetku ne traze pa onda sama krenu da traze da piske i kake???? Ona je pocela da trazi pomalo, ali ne uvijek, nekad je sama stavim kad vidim da bi mogla, a nekad ona trazi. Imamo u dvorisnoj kuci jednu tutu, jednu u autu i adapter u kuci, dovoljno valjda. Gacice obozava, i jedino sto zna da trazi da ih vidi jer se boji da joj ne vratimo pelenu, kaze da nece pelenu kad je pitam i obavezno trazi da ih vidi....jedno vece nam je napravila frku pred spavanje, probudila i mladju jer nije mogla da vidi gace...obukli joj bodi preko gacica i tanku vrecu i jedva se smirila dok nije vidjela da su tu, i dusa moja vice, tu jeeeee, tu jeeee (gace) Eto, pa sta mislite? Imamo li izgleda da se ne vratimo na pelenu?
|