SunFlower -> RE: studiranje u inostranstvu (24.3.2014 23:21:54)
|
Pozdrav adulence, Ja sam od skoro u Becu, takodje sa detetom i suprugom pa bar oko viza evo nekih info: Ja sam madjarica pa je "lakse", ali opet sam morala da podnosim za muza zahtev i on je trenutno na cekanju za vizu. Za drzavljane "trecih zemalja" ima odredjenih, tezih uslova( nisam sigurna da to vazi i za studente iz ovih zemalja). Dete ide uz tebe, izvadis potvrdu da zbog studija boravis u Becu i dete dobija (opet nemoj mi sto-posto verovati, ali verovatno je tako). A za muza moras garantovati stanom, prihodima od 1296 plus 244 po detetu. Studentenjob mozes naci, za 20 sati nedeljno, ali plate nisu ni za stanarinu, na zalost :( stanovi su jaaaaako skupi i tesko se nalaze i dobijaju, pogotovo kad si stranac. Tu bi ti bilo od pomoci da imas nekoga ovde pa da se raspita kod poznanika i komsija. Poslacu ti PP sa zvanicnim sajtovima gde ti pise sta sve treba samo je sve na nemackom, moras malo da se potrudis :) Opet, kad tm posle par meseci dobije vizu, ne znam da li bi to bila radna dozvola. Meni su ovde u savetovalistu za strancr objasnili da austrijanci traze cvrste dokaze da ste se tu nastanili za stalno, e sad da li se studije tu uklapaju proveri na sajtovima, ili posalji mail, jako su azurni. Dakle, ne bih da te obeshrabrujem, ali ako imas kes za pocetak, vrlo je izvodljivo, jer je tu kljucni faktor VREME ( a treba para da se to vreme premosti). Samo napred pa makar probaj, Srbija nikud pobesti nece.
|
|
|
|