Maslacak15 -> RE: studiranje u inostranstvu (25.3.2014 19:02:32)
|
Izvini adulence, malo sam busy otkako radim pa propustim postove ukoliko nisu prikazani na prvoj strani u momentu kad se ulogujem[sm=smiley1.gif]. Pa neznam sad konkretno u Austriji kako je regulisano , ali verujem da je slicno u Nemackoj. Tu je nekako niz sitnih pogodnosti. Uvek se uzima u obzir ako je dete u porodici. Mislim i u Srbiji je to tako u teoriji, samo sto drzava ne funckionise. Tako ti je dete zdravstveno osigurano preko tebe, sto znaci sve je definitivno besplatno ( ane da placas xy sto zbog doktora sto zbog laboratorija). Postoje poreske olaksice ako imas platu, deciji dodaci itd itd. Cena obdanista je u NEmackoj direktno skopcana sa primanjima, ako malo imas sigurna sam da kosta manje nego u BG i tako dalje. Sto se jezika tice manje je strasan nego sto se cini. Ja sam isto imala averziju, znala sam tacno nula reci kad sam se preselila ( ucila sam engleski i ruski u skoli). Poenta je da udje u uvo i da se savlada osnovni fond. Od nekog momenta postaje jednostavniji od engleskog. Bas zbog tih ruznih slozenica, Naime ako znas pojedinacne delove mozes sa velikom verovatnocom predpostaviti znacenje nove reci iako je nisi cula nikada ranije. U engleskom ako je rec bas nova mozes samo da gledas u recnik zar ne? I ima slican sistem nekim stvarima koje su prisutne u srpskom ( izbaciti, ubaciti, prebaciti ... :):) Tako to rade i Nemci. Samo treba da udje u uho....Pozdrav[sm=smiley31.gif]
|
|
|
|