Cornelius -> Stvar poverenja (25.1.2009 2:11:30)
|
Nadam se da uvazenim Damama nece smetati prisustvo jednog "tate u najavi" na ovim stranicama. Zaista nisam siguran da li se vec negdje raspravljalo na ovu temu, ako jeste ja se unaprijed izvinjavam. Zivimo u BiH, u gradu i sredini gdje skoro svako svakog zna.Supruga i ja smo u braku nekih 12 godina i u medjuvremenu nismo stigli do te najodgovornije role zvane roditeljstvo. I...Jednostavno desilo se. U decembru 08, kucni test je pokazao dvije crtice. Poplava srece, emocija,nevjerice itd...Znate vec ! U nastavku price moram napomenuti da je moje akademsko zvanje i profesionalni rad negdje blisko vezano za medicinu. Odabrali smo renomiranog ginekologa, koji zaista jeste i potvrdio UZ pregledom trudnocu. Na istom pregledu savjetovano nam je da supruga uradi biohemiju krvi i najvaznije krvnu grupu/Rh faktor. Dobili smo savjet ljekara da je ce trudnoca biti "turbulentna voznja" zbog godina moje supruge (37 i prva trudnoca). Tada je ljekar predlozio, da ipak cekamo 12-u nedelju kako bi se ujedno pored krvnih analiza odradio i genetski sonogram I tr. (UZ i Double test). Mislim da su i vise nego "ohrabrujuce" zvucale rijeci da je bolje cekati 12 nedelju jer se "takve trudnoce" obicno zavrsavaju pobacajem (??!!). Znaci "ohrabreni" u namjeri da postanemo roditelji cekali smo 12 nedelju (dan D). Daljeg kontakta s ljekarom nije bilo. Supruga je od te 6 nedelje do 11 3/7 "dogurala" o.k., a jedini sipmtomi su bili povremena pospanost i osjetljivost grudi. Nekoliko dana prije 12 nedelje u kontaktu s ljekarom, saopsteno nam je da supruga ima zakazan CVS (biopsiju horiona) za dva dana jer godine, godine, godine....I opet godine. Krvne analize- nista, krvna grupa/Rh-nista, UZ pa Duoble test- jos jednom nista ! C V S, samo iskljucivo. Nakon sturog razgovora sa ljekarom, supruga i ja smo se osjecali kao dva Frankenstajna, koji su odlucili da rode dijete. I sad zapravo dolazimo do teme koja za zove STVAR POVJERENJA u ljekara, koje je definitivno poljuljano. A kako zapravo stvari stoje ? Da li je uobicajena praksa, da se trudnica bez ikakvih indikacija (osim naravno godina), bez prethodnih analiza UZ, rezultata Duoble/Triple testa, upucuje na tako invazivnu metodu ispitivanja na genetske poremecaje ? CVS odnosno biopsija horiona se radi iskljucivo u ranoj trudnoci i izmedju 8-12 gast.nedelje, nakon toga perioda rezultati pomenutog ispitivanja diskutabilni (npr.mozaicna slika hromozoma). Dalje kakav to sledbenik Hipokratove zakletve, salje trudnicu na tako jednu invazivnu metodu ispitivanja, a da prethodno u anamnezi nema ni njenu krvnu grupu (npr. RH -, imunizacija, Rogam poslije intervencije itd...) ? Samo na trenutak cu se osvrnuti na cinjenice. 75% djece rodjene sa genetickim poremecajima javlja se kod majki starosti do 30 godina. UZ biometrija (npr. nuhalni nabor) jeste prvi marker za genetske poremecaje. Slijede ga Double/Triple test. Prethodni zapravo jesu samo statisticki, nikako dijagnosticki. Ali udruzeni daju visok procenat vjerovatnoce negative/pozitivne dijagnoze na genetski poremecaj. Tek abnormalnosti po prethodnim testovima su valjda indikacija za CVS, aminocentezu ili kordocentezu. Nemojmo zaboraviti da CVS, aminocenteza i kordocenteza ipak nose rizik od pobacaja. Ljekari se pozivaju na cinjenicu da je rizik od pobacaja zanemarljiv i da se u zavisnosti od tipa testa krece od 0.5 do 4 %. Uz svo duzno postovanje prema nasim ljekarima, ovaj podatak je ipak dio statistike zemalja sa daleko visim tehnoloskim i edukativnim napretkom (TRULI KAPITALISTICKI ZAPAD). Dalje, rana aminocenteza se radi od 16 nedelje i u najboljem slucaju rezultati iste se cekaju 3-4 nedelje. 19/20 nedelja jeste odmakla trudnoca. Pozitivan, mozda lazno pozitivan rezultat (a da se desava, desava se) i sta onda ? Glava ili srce ? JA DEFINITIVNO KAZEM SRCE ! O zloupotrebi dijagnostickih metoda, tek u svrhu ranog odredjivanja pola djeteta ili pukog namjestanja poslova izmedju ljekara (CVS/AC/KC 350-400 eura), tek tema za milion diskusija. MOLIM MAME I TATE U NAJAVI, DA IPAK DOBRO RAZMISLE,SAGLEDAJU REALNE CINJENICE i TEK ONDA ODGOVORNO DONESU HRABRU ODLUKU. Ljekari za sta rijetko snose odgovornost, jer "desava se" (??!!). Da se vratim na temu STVAR POVJERENJA ? Iz svega napisanog jasno je da smo supruga i ja odbili predlog ljekara. I nasli se u dvoumici, da li ljekara mijenjati, sasuti mu sve ovo u lice, odnosno kako dalje ? Ocekujem i molim za vase komentare, iskustva, savjete ! Moramo li prihvatiti porazavajucu cinjenicu da je danas Hipokratova zakletva ipak devalvirala ili jos postoje casni izuzetci. Hvala svima.
|
|
|
|