Ringerajin doktor
|
IZVORNA PORUKA: 5678m Imam 33,6 godina. Posle redonog pregleda kod ginekologa proverila sam hormonalni status i to treceg dana ciklusa. U aprilu su rezultati bili sledeci: FSH 14,9 miU?ml, LH 5,05 miU/ml, Prolactin 24,1 ng/ml, estradiol 80,3 pg/ml. Radjen je AMH i rezultat je 0,17 ng/ml po Elisa metodi. Dijagnoza je prevremena menopauza, ili early ovarian falire. Ponovo sam radila ispitivanje hormona u julu mesecu i rezultati su sledeci: FSH 16,4 miU/ml, LH 4,4 miU/ml, Prolactin 23,9 ng/ml i estradiol 66,7 pg/ml.Radjen je HSG i rezultat je sledeci: dekstroponiran uterus, obe tube elongirane, na doziranu kopresiju propustile kontrast. Ujedno lecena sam pre 10 godina od hipertireoizma sa propirtiuracilom, posle 2 godine terapije bilo je sve uredu, nisam uzimala lekarstva. Sad na redovnom pregledu u junu FT4 je 14,2 pmol/L, dok TSH je 3,2uU/ml, a TAT - TPO: >1000 U/ml. Primam terapiju eutirox 25 mcg 5 dena u nedelji zbog zeljene trudnoce i rekli su mi da imam hashimoto sindrom. 2009 godine sam imala fibroadenom na levoj dojci koji je otstranjen , ali se ponovo pojavio, medjutim lekari su rekli da je sve u redu i da idem na kontrolu za godinu dana. Situacija je katastrofalna, ali zelela bih da vas pitam dali moze da se uradi nesto da se smanji FSH u smislu lekova, vitamina i rezim ishrane. Interesuje me sta smem a sta ne smem da jedem? I dali treba da uradim jos neka ispitivanja. Ja dobijam redovno menstruacije, cak i drugog dana je dosta obiljna. Zanima me koliko moze da traje period do menopauze i dali postoji i minimalna mogucnost za prirodno zacece, kao i kakve su sanse za in vitro sa ovakvim losim rezultatima. Hvala vam unapred. Rezultati ukazuju na prerano popuštanje jajnika, ali i subkliničku hipotireozu sa visokim titrom antitela. Neophodna terapija Euthyroxom. Nije nemoguća spontana trudnoća, ali Vama treba vrlo brižljivo praćenje ginekologa koji će da prati ovulacije ili da pokušate vantelesnu iz prirodnog ciklusa. Ako ništa ne da rezultate onda razmišljati o donaciji oocita. Što se tiče ishrane ne postoji hrana niti lekovi koji će uticati na poboljšanje funkcije jajnika. Ali treba da vodite računa o ishrani zbog visokog titra antitiroidnih antitela, zato isključite gluten iz ishrane i mleko i mlečne proizvode, a unosite morsku ribu, zeleniš, integralni pirinač, celer, cveklu, šargarepu, breskvu, primenite suplementaciju selenom. dr Jelena Todorović, specijalista interne medicine
< Poruku je uredio dijana1 RR -- 11.3.2017 14:52:22 >
|