Ringerajin doktor -> RE: Pitajte endokrinologa na Ringeraji! (22.5.2014 12:44:59)
|
IZVORNA PORUKA: теона Поштовани, покушаћу укратко да објасним моју проблематику. :) Наиме имам: hyperprolactinaemia, Microadenoma hypophyseous. Empty sella syndroma. E22.1. Thyreoditis autoimmunis chronica. Euthyreosis E06.3 Од 2006. год. са честим дужим прекидима на терапији бромокриптином због галактореје-аменореје са доказаном хиперпролактинемијом. У више наврата понављани МР прегледи хипофизне регије, под терапијом бромокриптина налази углавном неконклузивни за постојање аденома хипофизе, сумња на постојање аденома парацентрално десно постављена 2008 год. Најновији налаз МР од 04.03.2014.(од новембра 2013 без терапије бромокриптином) указује на постојање арахноидног рецесуса унутар селарне јаме који целокупно ткиво хипофизе потискује ка њеном дну, а унутар кога се уочава фокална зона, која постконтрастним пребројавањем одговара аденому, а димензијама микроаденому - 7*6мм) Вредности пролактина у серуму, без терапије изнад 1628 ulU/mL Од фебруара 2014. односно 3 месеца након прекида терапије бромокриптином поново испољена аменореја. Лабораторијски еутиреодна, TSH 2.87 ulU/mL. Anti-TPO At лако повишеног титра. Имам повишену телесну тежину, базни инсулин гранично повишен 1191 ulU/mL Уредне вредности гонадотропина и оваријалних стероида за фазу менструалног циклуса. Била сам код неурохирурга и она каже да аденом на хипофизи њој делује много већи и шаље ме на поновни магнет, док ендокринолог саветује поновно увођење терапије бромокриптином, јер нисам у финансијској могућности да плаћам партиципацију у износу од 1.600рсд за норпролак. прошлог месеца сам оперисала Tu mammae D24 на обе дојке. Питање је сада да ли да пијем терапију и одем на магнет или шта да радим? Лекови никада ништа нису излечили....ја бих да оперишем овај аденом али су ми рекли да се микроаденоми до 1цм не оперишу. Postovana, prema Vašim rezultatima, mišljenja sam da treba uvesti terapiju bromokriptinom koji će da smanji lučenje prolaktina i eliminiše negativne efekte hiperprolaktinemije koje već imate (amenoreja, tumori u dojkama). Odlični rezultati se postižu i ovim lekom i nije obavezno primenjivati Norprolak. Vrlo važno je i koliko dugo se lek primenjuje, ne treba praviti česte prekide. Drugi, vrlo bitan podatak je postojanje Hashimoto tireoiditisa u blagom obliku i zbog toga neophodna kontrola i FT4 i T4 uz već postojeći nalaz TSH. Treći nalaz blago povišenog bazalnog insulina, uz podatak o povišenoj telesnoj težini zahteva OGT test sa 75g glukoze . Kada se sve ovo zajedno sagleda, ukoliko je neophodna i neka dodatna terapija amenoreja i posledični sterilitet bi mogli da se reše. Tek ukoliko medikamentna terapija ne da rezultate (što je uzuzetno retko za mikroadenome do 1cm veličine) onda treba razmotriti neurohiruršku intervenciju kao opciju. dr Jelena Todorović, specijalista interne medicine
|
|
|
|