gagana83 -> RE: Idemo u vrtić! (7.9.2011 2:36:54)
|
IZVORNA PORUKA: Nedja RR Iwana, evo kako ja to vidim - prva dva-tri odlaska u vrtić oni shvataju kao igranje sa decom. Već četvrti-peti put shvataju da je to obaveza, i da je to nešto što se mora, a znamo kako deca podnose obaveze. Znam da će ti zvučati okrutno, ali veruj mi, pola sata plakanja, u toku adaptacije, nije strašno. Ima dece koja 8 sati prevrište, bukvalno. Dece koja se promene prema roditeljima, prema svemu, poremete spavanje i jelo... Moj savet ti ja da sa što većim oduševljenjem pričaš o vrtiću, da ga hvališ stalno. Da mu stalno ponavljaš da ga voliš i da ga nikada ne bi ostavila, i da ćeš uvek doći po njega. Jako je važno da to ukapiraju iako su mali. Na uštrb skuvanog ručka i oribanog klozeta, prvih desetak dana budi sa njim koliko god možeš, i biće sve ok [sm=smiley31.gif] Slazem se sa svim. Moje dete je pravi primer. Ona je sama trazila da ide u vrtic, prvih par dana je isla sa odusevljenjem, ne bi me ni pogledala kad odlazim. E, kad je posle ukapirala da joj je to obaveza bilo je malo negodovanja i plakanja. Par dana i gotovo. Sad vec obozava vrtic, bude malo problema nakon duzeg odsustvovanja(recimo nakon letovanja) ali i to brzo dodje na svoje. Kad je kuci spominje vaspitacice. Danas me je pitala" De je teta Tanja? Dodje Uni "[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Mogo zavisi i od vaspitacica, ako dete u startu stekne poverenje u njih sve ide mnogo lakse. Na to vec ne mozemo mnogo da uticemo. Mislim da je moje dete zavolelo vrtic vise zbog dobre vaspitacice nego zbog same dece. Mi recimo nismo imali problem u vrticu sa odvikavanjem od pelena. Cim sam pocela da je ucim na nosu, vaspitacica mi je rekla da je slobodno posaljem bez pelena u vrtic. I verovali ili ne u vrticu se ni jednom nije upiskila u gacice. Ni ukakila. Mi imamo srecu sto ih je malo u grupi, svega 8.
|
|
|
|