dr boba -> RE: laparaskopija u ginekologiji (6.11.2009 19:52:29)
|
IZVORNA PORUKA: ponovosvoja Pozdrav svima. Nadam se da ima jos aktivnih na ovom forumu. Vec duze vreme citam vas forum, vase brige, pitanja i odgovore. U svemu tome pronasla sam sebe, svoje probleme, svoja pitanja i odgovore. Htela sam sa vama da podelim svoje iskustvo. Dve godine sam u braku, imam 33 godine i najvecu zelju od svih zelja, da budem majka. Pre 15 dana bila sam na HSG-u, a pre cetiri dana na laparoskopiji. Na HSG-u su mi rekli da mi je levi jajovod neprohodan i da ima priraslice i da je neophodna laparoskopia. Poslusala sam lekare, otisla na laparoskopiju, medjutim izvestaj sa laporoskopije glasi, jajovodi su prohodni, nisu pronadjene priraslice. Sve je u redu. Tokom ovog zahvata ubrizgavali su neku plavu tecnost kojom su ponovo utvrdjivali prohodnost. Zanima me da li je neko imao slicno iskustvo. Citajuci vase postove videla sam da ste se brzo oporavilie i stale na noge. Da li sam ja kukavica, ili..., ali mene vec treci dan jako boli rez kod pupka i imam krvarenje kao kada dobijem. Draga Ponovosvoja dobrodosla! Mislim da ti ne mogu mnogo pomoci, jer nisam isla na HSG pa ne mogu da uporedim, a meni nalaz pri laparoskopiji glasi da su jajovodi prolazni, normalnog oblika, polozaja i lumena. Da li su tebi u otpusnoj listi naveli ceo nalaz ili da su samo prohodni? Jer jako je bitan i njihov oblik, da nisu izvijugani i nije sve jedno koliki im je lumen, jer oni mogu da propustaju tecnost i ako su suzeni, ali u manjoj kolicicni,a to moze ometati oplodnju. To se bolje vidi na HSG-u, a moze i prilikom laparoskopije ali ako se malom sondicom udje u same jajovode i snimi situacija, tom prilikom mogu da se skinu pritaslice ako postoje. To je salpingoskopija. Mislim da je najbolje da popricas sa lekarom koji te je operisao i da ti on objasni sta i kako. Mozes da poneses i snimke i tumacenje HSG-a. Gde si radila laparoskopiju? Sto se tice bolova, mozda si malo preosetljiva. Mene jesu boleli rezovi, ali ne tako puno, vise su me boleli stomak i ramena, od anestezije. Mada, moja operacija je trajala dva sata jer sam imala puno priraslica u maloj karlici i 3 endometrioma. Koji ti je dan ciklusa? Mislim da nije bas uobicajeno da toliko krvaris. Da nisi pod nekom terapijom? Ja nisam krvarila ni malo, ali sam bila pod terapijom Dipherellinom, zbog endometrioze,zbog kojeg nisam imala menstruaciju 2 meseca pre i posle op, a koji uz to smanjuje prokrvljenost u maloj karlici. Mislim da treba da se javis lekaru i pre zakazane kontrole ako nastavis da krvaris, a nije ti vreme. Srecno, javi sta si uradila,navijam da bude sve u redu![sm=bravo.gif]
|
|
|
|