JosJedna -> RE: Produvavanje jajovoda (HSG) (14.9.2012 16:11:16)
|
Andjeela, hvala ti na podrsci. Od jutros sam videla poruku i puno mi je znacila, ali nisam stigla da odgovorim. Danas sam u bolnici u Jagodini prosla uzasno, ali bez uradjenog HSG-a. Prvo, cekala sam od pola osam do 12 sati doktorku, kao i ostale pacijentkinje, dakle 4,5 sata! Bilo je tu raznih zena, i sa bolovima, i sa krvarenjima, i sa kancerom, i bake, jedna zena se umalo onesvestila, a niko nije mogao da ih primi! Svima je receno isto, dodjite u pola osam! Kada sam dosla na red, oko podneva, odnosno kad je doktorka stigla (ne zelim da je imenujem) primila je nas 4 odjednom i rekla sestri: "Hajde da zavrsimo prvo ove gluposti, pa da radimo nesto". Posto sam bila prva od nas cetiri sa "glupostima", pogledala je uput i trazila sta imam jos od nalaza. Dala sam joj izvestaje o hormonima 2. i 21dc, merenja bazalne temperature za ovaj i prosli mesec sa odredjenom ovulacijom. Pitala je za test na hlamidiju, briseve i ostalo. Rekla sam da imam muzevljev nalaz na hlamidiju i ostale dve obavezne bakterije. I ona meni kaze: Ovo vazi pod uslovom da ste verni partneru. Sestra se na to nasmejala glasno i ironicno: Aha! Haha Pitala me je i za spermogram mm, ali sam joj rekla da nemam toliko vremena da se njegov spermogram popravi pa da pokusavamo 6 meseci, pa da tek onda radim proveru prohodnosti jajovoda, da je to misljenje mog ginekologa (imam 39 godina) i da sam zato dobila uput. Rekla sam joj da sam zvala juce i da mi je sestra rekla da mi nista ne treba nego da dodjem kod nje u pola osam. Pitala me je koja sestra, rekla sam ona koja se juce pre podne javljala na telefon, a posto ste vi nacelnica, trebalo bi da znate koje radnice vam kada rade. Izgubila sam strpljenje, ali sam i dalje bila ljubazna. Rekla sam joj da sam 40 km dosla za dzabe, uzela slobodan dan od posla, cekala 4,5 sata, i da sam dobila informacije koje bi trebalo da su mi potrebne da dodjem, i kada da dodjem. Ona je rekla da ovo nije njen jedini posao, kako tako funkcionise u svim bolnicama u Srbiji... Suzdrzala sam se da joj kazem da je ona nacelnica i da treba da odredi sistem kako se radi, jer znam da se tako ne radi u svim bolnicama (prosle godine sam provela 5 dana u bolnici na Zvezdari)... Rekla je jos radi opravdanja da joj je mala plata i da ljudi u bolnici nisu motivisani da rade. Ja sam joj rekla da ni mi pacijenti nismo motivisani da placamo zdravstveno i da za to dobijemo ovako nesto... Takodje, da i ja radim vise poslova u drzavnoj firmi i da je nasa nacelnica odredila sistem rada tako da je stranka, koja nas inace placa kroz poreze i namete da radimo u javnom servisu, uvek na prvom mestu, ma sta imala da radim. Da, takodje ne radim za novac, nego uglavnom "iz ljubavi prema poslu" koliko je mala plata, a da za to nije kriva ni jedna stranka... Trazila sam joj da mi napise sta mi je sve potrebno u slucaju da ponovo dodjem i da sam ovaj ciklus promasila i da idem u inostranstvo na sluzbeni put, i da tek za cetiri meseca mogu ponovo da idem na HSG. Takodje sam joj rekla da problemi svih nas pacijentica nisu "gluposti" i da udju malo bolje u problematiku i sami bi to lekari shvatili, naravno a za to je potrebno imati ljudskosti. Kad je zavrsrila sa pravdanjima rekla sam joj da sam s pravom ljuta ali da ne zelim da zadrzavam vise zene koje su takodje cekale vise od 4 sata. Portir na ulazu je narogusen i veoma grub, ponasa se kao obezbedjenje nekih kriminalaca, ispituje te kao da u torbi nosis oruzje, a sada mi je jasno i zasto, mnogi su kivni na osoblje, ko zna sta moze da im se desi od nezadovoljnih pacijenata... Usput, dok sam cekla a Godoa, pricala sam sa pacijentkinjama, koje su mi ispricale svoje dogodovstine bas na tom odeljenju Ginekologije. Rasulo! Naravno, uvek cekaju Godoa, i ma sta da ih boli, moraju da ga cekaju. Jedna se tu i porodila i kaze da nije ni sanjala sta sve moze da moze da vidi i cuje u toj bolnici. Npr. jedna zena je pred njenim ocima, zapomagala duze vreme i niko od osoblja se nije pojavio. Ustala je i bukvalno joj je beba ispala i tako ju je izgubila! Kaze da je i ona sama lose prosla, psiholoska tortura je uzasna i da razmislja drugo dete da rodi kod kuce pre nego da ode u ovu bolnicu, ali da, eto, sada mora da saceka tih pola dana (dok joj je beba kuci gladna) na kontrolu, jer je tu imala carski rez, a placa zdravstveno osiguranje, a dodatno privatno ne moze da plati... Obzirom da znam kakav je red zaveden u Jagodini u svim javnim sluzbama, i to zahvaljujuci Draganu Markovicu Palmi, ne znam kako je moguce da je ovako nesto promaklo i traje, po pricama iskusnijih, vec mnogo godina unazad! Ako je stvarno na svim Ginekoloskim odeljenjima u Srbiji ovako, a po komentarima clanica ovog foruma, cini mi se da nije, onda je bolje da i ja ako uspem da dobijem bebu, rodim je kuci, ili jos bolje, negde u inostranstvu. Dugacak komentar, izvinjavam se, ali morala sam ovo da napisem... Trenutno mogu samo da molim Boga da sto pre zabebimo i da planiramo da se sto pre gubimo iz ove zemlje i da je kao i mnogi drugi koji su otisli, kasnije iz ljubavi posecujemo, samo turisticki. [sm=smiley13.gif]
|
|
|
|