hanka -> RE: Produvavanje jajovoda (HSG) (8.11.2011 19:53:50)
|
S obzirom da na forumima ima malo informacija o radjenju HSG u Nisu opisacu moje iskustvo. Najteze je zakazati konsultacije i pogoditi kad radi "aparat",kad ima filmova i kad su dr orni za rad. Posle obavljenog razgovora potrebno je spremiti analize krvi,urina,hlamidije,miko i ureoplasme,vaginalni i cervikalni bris,grupu sekreta.Jutros sam saznala da je potreban i spermogram koji ja nisam imala tj mm nije uradio jer je bila guzva i dr nije napomenula da se i to trazi. Posle uzimanja rezultata odlazite sa uputom ako ste iz drugih d.z ili se direktno javljate na odeljenju streiliteta dr. do 5 dana ciklusa.Tada dobijete papiric za pripremu i to dan pre intervencije(8-12 dan ciklusa):posle rucka popijete 2 tablete dulkolaksa ili panlaksa(meni je bilo potrebno 4),ne jedete posle rucka nista(ja sam jela pa sam jutros do 9 dezurala u kupatilu).Uvece stavljate jednu vaginaletu povidon joda.Ujutru ne jedete i ne pijete nista(ja pila kafu).Ponesite uloske 2 su dovoljna,licnu kartu,dorucak i sok ili vodu. Javljate se na GAK u 10h da vam otvore istoriju bolesti,ponesite dokumentaciju svu koju imate za svaki slucaj;sacekate 15 min,onda vas dr prozove napise izvestaj i ponovo cekate u holu.Posle 15 min prozove vas sestra,ocisti povidon jodom i spolja i iznutra i dobijete injekciju buskopana i cekate u holu dok vas ne prozovu.Negde oko 12h vode vas na odeljenje za rentgen.Obucite za svaki slucaj dugacku bluzu,tuniku,majicu i papuce ponesite Na rentgenu lezite na ravnom stolu i drzite kolena.Opustite se topla preporuka.Dr Jasmina uradi duboki ginekoloski pregled,premaze vas spolja nekom tecnoscu koja pecka i malo taj deo utrni,stavlja se spekulum i dalje nisam mogla da vidim posto su mi rekli da spustim glavu.Ja sam se cak i smejala.Boli vrlo kratko,neprijatno kao malo jaci menstrualni bol.Slikaju vas 4 puta prva dva su sa podignutim nogama a druga dva sa spustenim.Ustajete,pritom vam mere puls i to je to.Odvedu vas na GAK ponovo i ostave da se odmorite nekih sat,dva.Po izlasku dobijate dovicin kutiju. Kontrola mi je zakazana za cetvrtak,pa cu javiti rezultate. Za sve koje su imale kiretazu sa lokalnom HSG je nista. Srecno svima [sm=smiley1.gif]
|
|
|
|