vanyadj -> RE: Produvavanje jajovoda (HSG) (21.10.2011 10:43:04)
|
Zdravo svima na forumu. Imam 37 godina i 4 godine sam u braku, ali na zalost jos nema bebice. Juce sam obavila HSG u Kragujevcu i evo mog iskustva. Ujutru sam otisla u bolnicu, po dogovoru sa doktorkom koja je trebalo da me primi i da me poveze sa doktorom koji radi HSG. Mada smo se cule 2 dana ranije, tek tada mi je rekla da vec par dana nema filmova u bolnici i da cu morati da odlozim HSG za sledeci mesec. Nisam mogla da verujem! U celom klinickom centru vec danima nema filmova, koji se inace koriste za razne vrste snimanja, ne samo za HSG! Posto mi se HSG odlaze jos od juna (prvo zato sto sam imala bakterija u brisevima, pa sam morala da prodjem kroz terapiju, a zatim zato sto cekam lekare, koji volsebno nestanu ili iz najrazlicitijih razloga ne mogu da me prime bas kada mi se primakne termin kada moze da se obavi snimanje...), nisam vise mogla da cekam i zvala sam privatnog lekara (mnogo hvala Alexis79 za PP sa korisnim informacijama!!!). Taj lekar mi je prvo obavio kontrolni pregled, a zatim i HSG. Sama procedura kod privatnika je vrlo jednostavna i nema nekih posebnih priprema. Skinula sam se kao za svaki ginekoloski pregled i legla na sto za snimanje, tako da karlica bude sto blize ivici stola. Lekar mi je objasnjavao svaki deo procesa, sto je meni dosta znacilo, jer je delovalo smirujuce. Prvi bol nije jak i javlja se pri postavljanju igle u grlic materce. Nakon toga sledi ubrizgavanje kontrasta - to boli, ali u mom slucaju ne mnogo, jer su mi jajovodi potpuno prohodni. Bol je malo neobican, lici na nesto jaci menstrualni bol i izazvao mi je blagu drhtavicu (moze biti da je to i od straha, jer sam stalno bila u iscekivanju da ce zaboleti vise). Iako je vec prvi snimak pokazao dobru prohodnost, lekar je odlucio da mi ubrizga jos 1 dozu kontrasta, da bi mi potpuno procistio jajovode. I to drugo ubrizgavanje je bolelo, ali znatno manje. Napravio je i drugi snimak i to je to. Posle samo 10ak minuta sam mogla da idem kuci. Sada pijem antibiotike i savetovao mi je da mirujem par dana. Juce i jutros sam malo krvarila, ali sada prestaje. Vec prekostutra bi trebalo da mozemo da nastavimo sa pokusajima da zatrudnimo. Nadam se da ce i moje iskustvo biti nekome od koristi, kao sto su vasa iskustva koristila meni.
|
|
|
|