Daca88
|
bratzz,ja imam 4 svoje macke,i 6 ulicnih macaka koje mi svakodnevno dolaze u dvoriste da ih hranim,pripitomila sam ih,ali te ulicne ne mazim,a od moje 4 macke,samo jednu pustam u kuci,ali ne spava sa nama u kuci vec se malo"gosti"pa izadje napolje.Ta jedna je glavna maza.Toksoplazma je kod svake macke prisutna,jer je ona normalni stanovnik u njihovom organizmu,ali kod ljudi je opasna.Mada ne mora da predje na coveka.Popricala sam sa veterinarom koji mi je vakcinisao macke u vezi toksoplazme,i on mi je rekao par stvari:macku uvek moras nahraniti kad zatrazi hranu jer u suprotnom one mogu otici u komsiluk u potrazi za hranom i tamo se zaraziti od drugih macaka.Zatim trebas paziti da ti macka ne burla napolju po smecu.Treba se paziti da macka ne pojede neku crkotinu,zarazenu pticu ili misa,zato macka uvek treba da je sita.Macka treba da obavlja nuzdu napolju,jer macke svoj izmet same zakopaju,i treba se obratiti paznja da su maci ciste sapice.Ako macka zivi unutra izmet treba da cisti i baca neko drugi,a ne ti,ili ako bas nema niko drugi navuci rukavice,i vezi maramu kako bi pokrila usta i nos,ili kupi masku u apoteci.Takodje macka ne treba da spava u tvom krevetu,da skace po namestaju gde sedi neko od ukucana,vec da ima svoju stolicu,kutiju ili svoje mesto.Posle mazenja macke,ruke oprati toplom vodom,nasapunjati ih do lakta i dobro isprati,i ocistiti prostor ispod noktiju.Macine igracke,prostirke na kojima spavaju ako se peru treba da se prethodnu noc potope u neko jako sredstvo,naprimer domestos,pa da se ujutru opere redovno na nacin na koji se inace pere.Dobro bi bilo imati u kuci dezderman sa kojim bi dezinfikovala cesto ruke.Ukoliko macka kija ili deluje bolesno ne treba joj dopustiti da udje u kucu,a ako se bolesna macka mazi,to treba ciniti sa rukavicama dok macka ne ozdravi.Ako je macka bas,bas bolesna,moze joj se usitniti u prah jedan paracetamol i andol,i sipati joj lek u mleko kako bi ga popila.To su saveti vetreinara kako da se izbegne ili bar spreci pojava toksoplazme kod ljudi.