Misha i Ljisha
|
IZVORNA PORUKA: Sanchy Verka znam kada se obavlja Pisa testiranje ,poenta je bila da deca sa tolikim stecenim predznanjem u vrticu,po vasoj prici,odjednom u o.s,stagniraju totalno i zakljucih da uciteljice i profesori treba da uce od vaspitacica ..drugo,,neko je gore napisao da je dete u vrticu naucilo da piski na nosu da jede kasikom da se oblaci i svlaci sto ce reci sve dobro je naucila u vrticu a ako nauci neke psovke i da otima igracke ,grize itd to je onda,po vasim zakljuccima naucila kuci,,pa onda mi roditelji komplet svi na radionice neke tipa Kako vaspitavati dete ..i trece ako najveci broj dece najvise vremena u toku nedelje provodi u vrticu a nasilje itd,,vidi kod kuce pa se to prelije u prve razrede o.s.,kako onda taj vrtic neispravi to lose ponasanje pokupljeno od kuce s obzirom da su deca tamo najduze u toku nedelje,znaci u gro slucajeva dnevno su dva tri sata sa roditeljima i nedeljom ..i Maslacak je u startu napisala da je po nezavisnim studijama zakljuceno da su deca koja idu u vrtic agresivnija od one koja ne idu i to je c i nj e n i c a... Slazem se ne mogu samo dobro pokupiti. Nego sad mene zanima koliko to dnevno rade vaspitacice sa vasom decom, odnosno sa grupom? Ja kao sto sam napisala a i znam po svojoj strini koja mi i daje ajd da kazem instrukcije na neki nacin kako i sta, znam da deca "aktivno" rade nesto sa vaspitacicama pola sata u vrh glave. Znaci do osam sati roditelji dovode decu, do tad se oni sami igraju a vaspitacice peuzimaju klince. E onda sledi dorucak. e posle dorucka imaju recimo neku aktivnost da li je to crtanje ili neke price ili pesme i to kolko traje traje i onda se spremaju za spavanjac (vec u pola 11 je spavanjac ovde u vrticu) a kad kazem spremaju za spavanjac bukvalno to mislim spreme strunjace i sta ti ja znam jastuke i kako god to vec sve ide, i onda spavaju. U podne je rucak. Pa onda opet dok jedu (jos ako vaspitacice hrane dosta dece prilicno to sporo ide) i od dva roditelji vec kupe svoju decu. I onda vaspitacice "predaju" decu dok se ostatak grupe juri ili sta vec. Iskreno dok one jos presvuku svu decu i ako koje dete stave i na nosu ja uopste ne vidim da tu ima nekog aktivnog rada odnosno aktivnijeg rada od pola sata. A sad vi dodjite kuci sa vasom decom i potrudite se da budete kreativni i da ih naucite necem i videcete da maloj deci treba jako malo vremena da nesto nauce. U prevodu za pola sata sa vama bi dete isto to naucilo ako ne i vise i bolje. Naravno treba biti zanimljiv. Eto ja znam pesmica i pesmicai kad go d recitujem Dunji trudim se da menjam i glas i da joj sve to docaram. Kad citamo knjigu vecito ljubimo sve likove itd. Ja svoje dete izricito ucim da samo mazi, ljubi, nuna, grli i td. nijednom joj nisam rekla udari lutku ili udaricemo sto jer je udario moju Dunju (kao sto npr neki roditelji kazu i rade) ja je ucim da bude dobra. Nije navikla na viku i dreku jer se ja ne derem, Iskreno i to mi je malo problem jer cim smo negde gde je bucnije vidim da joj treba vremena da se opusti ali ne zelim sad bas da je vodam po svadbama i da mi bude pored zvucnika da bi se navikla na buku i galamu. U vrtic ce ici kad je ja oblikujem onako kako ja zelim. Ima na jutjubu predavanje koje igre za decu pospesuju njihov ucinak i inteligenciju, i kaze jedan (neki veliki dr mr) kako je najbitnije ono sto urade roditelji vaspitaci i ucitelji, a posle mozes da se slikas. Znaci vaspitaci su u toj grupi i ne mozete mi reci da se u kolektivu nista lose ne nauci i da sve vaspitacice odmah kazne sve krivce (pritom ni one zene ne mogu da kaznjavaju nevaljalce kao sto se ranije kaznjavalo lepo uhvatis za zulufe i kraj). Imam jos puno toga da dodam no nemam sad vremena. ali Ill be back
|