Sanja 34 -> RE: Epiduralna DA ili NE (9.1.2013 1:47:13)
|
Sladjo,evo mog iskustva sa epiduralom iz Fronta.Vec sam rekla da iz te bolnice nosim najlepsa iskustva,porodila sam se 2011-te godine i sada cu opet negde krajem aprila pocetkom maja kod istog doktora Dr Dejana Dimitrijevica.Posto sam nevidjena kukavica i netrpim bol znala sam odmah da cu se poradjati na epidural i hvala onome ko ga izmisli.Prvorotkama se daje sa neka tri prsta kada si otvorena a ja sam je dobila sa sest prstiju jer sam bila otvorena pet prstiju i nisam ni znala da se poradjam,prosto sam se dosta setala i kretala celu trudnocu i veruj mi,ima smisla.Primljena sam u porodjajnu salu oko pola tri a porodila sam se u sest i deset poslepodne .Pre porodjaja sam u nekoj 35 nedelji sa doktorom Klainovicem-anestezilogom obavila razgovor,sama sam ga potrazila sto i tebi savetujem da potrazis bilo kog anesteziologa,porazgovaras sa njim i on ce ti reci sta ti sve treba od nalaza,a to je vreme koogulacije i krvna slika.Kada to izvadis,odes kod anesteziologa,on vidi da li mozes ili ne mozes dobiti epidural i posalje te u neku sobu u prizemlju Fronta gde te neka zena zavede u protokol.Kada dodjes u porodjajnu salu,trazis anesteziju,naravno sve nalaze uredno nosis sa sobom i dzurni anesteziolog ti daje epidural koji kosta 12.000.a ako hoces da sama biras anesteziologa da ti dodje na porodjaj to placas 17.000 ali za tim po meni nemas potrebu jer svaki anesteziolog je sigurno dobar u Frontu,to potpisujem.Ja sam epidural dobila za 2 sekunde,nista ne boli,bitno je da ti se da u razmaku kada nemas kontrakcije,lezis u fetusnom polozaju i bitno je da se ne cimnes ako osetis strujanje ali to ce ti sve objasniti anesteziolog i samo slusaj njega jer to vrlo kratko traje,gore je kod zubara,veruj mi...Ja nisam bila obezboljena skroz da ne mogu da mrdam noge niti se to radi za tim nema potrebe.Kada pocne da deluje a to je vrlo brzo,nista ne osecas sem pritiska koji nije bolan.Slusas doktor,tako sam ja,i ti neki poslednjih pola sata osecas jak pritisak,opet kazem bezbolan i radjas dete bez znoja ,panike i mucenja.E sada postoje zene,a naslusala sam ih se,kako je epidural stetan,kako posle imas problema i sta sve ne.To su gluposti nevidjene pa ja niti jedan problem nisam imala a imam milion poznanica koje su se porodila na epidural bez ikakvih problema.Pa mozes da odes i kod zubara pa da ti se desi svasta od anestezije ali suludo je tako razmisljati.Po meni porodjaj bez epidurala moze biti stetniji milion puta a drugo meni je najgor bilo u toj porodjajnoj sali slusati zene koje se deru i vriste jer im nije nimalo lako dok sam ja sve vreme caskala sa doktorom i bukvalno se dosadjivala.Zasto se patiti kada postoji mogucnost da se porodis bez muke,veruj mi cak i da nemam novaca da bih pozajmila za to...Ako te jos nesto zanima ili ako mogu bilo kako da ti pomognem,tu sam...[sm=smiley1.gif]
|
|
|
|