*boka* -> RE: Epiduralna DA ili NE (26.11.2011 13:43:45)
|
Ja moram da se ukljucim na ovu temu da kazem svoje misljenje. Kada sam isla na razgovor o epiduralu sa anesteziologom, dve doktorke su drzale predavanje i rekle da ne postoji ni jedan zabelezen takav slucaj, da je neko nakon davanja ove anestezije ostao paralizovan. Prvo epiduralna anestezija se ne daje u kicmu, vec u zivac koji se vec nalazi izvan kicme izmedju 4. i 5 (ili 5. i 6.) prsljena. Drugo, epiduralnu anesteziju ti ne daje mesar vec lekar specijalista anesteziolog, a i sami znate da je to jedna od najtezih specijalizacija u medicini. Trece, svuda u savremenom svetu, a i kod nas u nekim bolnicama se sve manje operacije tipa slepo crevo, kamen u zuci, bruh, operacije kolena i sl. rade pod spinalnom anestezijom (koja se daje na isti nacin kao i epidural), kad god moze da se izbegne opsta anestezija, koristi se ova. I ono sto jovicaa rece, svi znaju neku zenu, koja poznaje zenu, cija je drugarica od komsinice imala sestru od dalje tetke koja je ostala paralizovana. Uopste ne razumem ljude koji imaju neodoljivu potrebu da zenama pred porodjaj ispricaju tako neku izmisljenu horor pricu. Ja sam sve takve terala dodjavola kad sam bila trudna. Inace, ja sam se porodila carskim rezom, ali sam uzela spinalnu anesteziju, sto je isto sto i epidural samo mnogo jace i daje se na isti nacin. Pisala sam o svom iskustvu na temi Carski rez sa spinalnom anestezijom pa ko zeli moze da procita. Obzirom da nisam planirala da se porodim carskim rezom, vec su mi saopstili da tako mora neposredno pred porodjaj, mozda ce nekome koristiti da procita kakav je to porodjaj. Ja od srca preporucujem i za sebe narucujem jos najmanje dva ovakva porodjaja.
|
|
|
|