Capa -> RE: Epiduralna DA ili NE (7.5.2011 9:53:05)
|
Ja sam se porodila 21-og aprila u Frontu sa epiduralom. Pre svega da kažem da sam apsolutno ZA epidural, naravno uz dobrog anesteziologa. Evo kako je to kod mene bilo. Meni je vodenjak pukao oko 1:30 noću, otišli smo u porodilište, gde su me smestili na odeljenje da čekam kontrakcije (pošto pre toga definitivno nisam uopšte imala kontrakcije). Ujutro rano su krenule kontrakcije, koje su se pojačavale i već negde oko 8 su bile vidno jače. Došao je moj dr sa anesteziologom, pripremili su me za porođaj i tada sam otišla u porođajni boks. Odmah su mi dali epidural i za nekih 5, 10 minuta maksimalno je delovala anestezija. Tada već ništa nisam osećala, bukvalno sam zaspala na stolu za porađanje i probudili su me kada sam se skroz otvorila da bih se porodila. Nisu mi isključivali epidural, tako da samo istiskivanje bebe nisam osećala, kao ni te napone. Ja sam išla na pripreme, pa sam znala kako da se napinjem i praktično sam se na suvo napinjala, ali se bebac rodila iz dva napona. Što se tiče ovih tehničkih stvari, kada ti stavljaju kateter to išta ne boli. Pre toga ti daju lokalni anestetik, tu malo osetiš ubod igle, ali vrlo malo, skoro pa ništa. Samo postavljanje katetera i te cevčice (čega li već) u kičmi traje nešto više od 5 minuta (sa sve premeravanjem i slično). Posle toga ništa to ne osećaš u leđima. Ja nisam skroz izgubila osećaj u nogama ili karlici ili bilo čemu. Mada, jesu mi baš utrnule noge, tako da nisam mogla sama da hodam ili tako nešto. To je trajalo otprilike dva-tri sata posle porođaja i onda se sve skroz vratilo u normalu. Ako te još nešto zanima, pitaj slobodno, pa ću da ti detaljno napišem.
|
|
|
|