Jele -> RE: Epiduralna DA ili NE (22.3.2011 13:04:58)
|
IZVORNA PORUKA: Capa Devojke, mene zanima u kojim se slučajevima ne daje epidural, tj. ko ne sme da ga primi ? Jel može da ima neke veze sa pritiskom ili osetljivijim leđima ? izvor Yumama U kojim slučajevima se ne preporučuje epiduralna anestezija? - Vrlo su retke kontraindikacije, kada žene ne mogu da dobiju epidural. Obično se radi o trudnicama koje su alergične na lokalni anestetik, ako su bilo kada imale anafilaktički šok tokom davanja lokalnog anestetika (pri stomatološkim ili hirurškim intervencijama, na primer). Sa iskustvom od skoro 4.000 porođaja u epiduralu, ja nikad nisam video alergiju na lokalni anestetik, što znači da je potpuno bezbedan i može da se daje trudnicama. Zatim, epidural se ne primenjuje kod trudnica koje imaju poremećaj faktora koagulacije, odnosno bilo koje hematološko oboljenje. Njima se prethodno utvrđuje vreme koagulacije, pa ako postoji bilo kakav poremećaj, izuzimaju se od pomenute metode. Međutim, to se prilično retko dešava. Takođe, kontraindikaciju predstavljaju problemi sa kičmom (povreda ili operacija kičmenog stuba), kao i infekcija u predelu gde se postavlja epidural. U knjigama se navodi čak i nizak pritisak, ali ja tvrdim da to nije smetnja, već i da te trudnice mogu da dobiju anesteziju, uz primenu odgovarajućeg slanog rastvora.
|
|
|
|