World -> RE: Zimnica (29.8.2011 21:57:55)
|
IZVORNA PORUKA: Lu RR Evo još jedan recept za kompot bez ikakvih aditiva, znači dobar je i za djecu. Skuha se 1 litar vode i 1 kg šećera, ohladi se. U tegle poredati voće (bilo koje za kompot) naliti vodu do vrha. Zatim tegle staviti u veću šerpu, naliti vode maloiznad polovine tegli, neka prokuha i lagano vrije 20 minuta. Sigurno ostaje godinu dana da se ne pokvari. evo i moj doprinos, jedina 'zimnica' koju sam pravila, a mnogo dobro ispadne... slicno je ovome sto je Lu napisala, mada sam ja to pravila ovako (probala sam sa breskvama, nektarinama i kruskama onim tvrdjim): isjecka se voce na komade ili kockice, onako neke srednje velicine i stavi u tegle oko 2/3 tegle ubaciti u svaku teglu 2 kasike secera zaliti hladnom vodom zatvoriti (ali samo metalnim poklopcima, meni ne razmisljajuci nije palo na pamet da se plasticni rasire[sm=smiley36.gif]) staviti u serpu (na dno serpe staviti krpu) i naliti vode do poklopca otprilike ili 1 cm ispod kuvati oko pola sata jednostavno je skroz, a jako ukusno i osvjezavajuce ljeti, a prakticno zimi i za kolace.... i odrzi se bez problema, meni se nekoliko mjeseci nije pokvarilo nista...i nije mnogo slatko...super je.....
|
|
|
|