Didy
|
IZVORNA PORUKA: nata11 Jel cuvate paradajz u zamrzivacu. Pr. narezan na kriske, ceo paradajz_ Ja ostavila par komada ali ne znam ni kako ce to izgledati kada se izvadi. Ja čuvam. Moj brat inače gaji paradajz na veliko, snabdeva pola Srbije i većinu fabrika u Srbiji koje proizvode kečape, ima kombajn za paradajz, mašinu za ceđenje, prodaje i onaj sok od paradajza... Ima tu neku industrijsku sortu od koje sok bude baš gust, pun mesa, manje je tečan. Ja ostavim jedno 20 komada svežeg paradajza, a i mama ostavlja, pa mi donosi po potrebi. Operem ga i samo stavim tako u komadu. Pre korišćenja ga izvadim iz zamrzivača i prelijem kipućom vodom i ostavim par minuta, jer mu se posle kožica lako zguli u 2 poteza. Koristim ga za kuvana jela od povrća. Samo isečem na 4 dela i dodam u jelo ili izblendiram i dodam, zavisi za šta mi treba i šta spremam, svakako bude odličan. Inače moja mama ne stavlja konzervans u sok od paradajza, samo pasterizuje. Isto i sa ostalom zimnicom, ne pokvari se, bude sve odlično. Kod mene je i dalje na snazi - dok je mame, biće i zimnice. Ajvar pravi najbolji na svetu, nigde tako dobar nisam jela, a sa kupovnim se ne može porediti jer su kupovni uglavnom od kuvane paprike, a ona prvo peče papriku, pa je melje, pa kuva. Napravi baš mnogo, oko 50 tegli. Moj sin obožava ajvar još od malena, mislim da on najviše od svih pojede. Ja ne pravim ništa od zimnice. Od salate jedemo samo kisele krastavčiće, ostalo uglavnom kupujemo sveže, sad ima salate tokom cele godine. Domaći mamin džem, ali ne trošimo puno i kuvani domaći paradajz, njega puno baš potrošimo.
_____________________________
Na pučini je mir... I mir će nas udaviti...
|