RE: Zimnica (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuvajmo zajedno



Poruka


Anoniman -> RE: Zimnica (20.9.2010 9:46:37)

Ni to nisu te (al sam ga zakomolikovala, ubi Bože)
Ove se nalivaju domaćim kravljim mlekom koje je prokuvano i posoljeno, pa bi trebalo da se usiri dok je u tegli i ispadne kao kiselo mleko...ne znam ni sama.
Da sam ih nekada probala bilo bi mi lakše, ali ni mm ni brat ne znaju, naravno, ništa da mi objasne, samo oće da jedu[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Hvala puno Vučko, ako budeš imala vremena stavi taj sa sjeničkim, možda ih svakako napravim, nevezano za ove u pavlaci[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Trcosava -> RE: Zimnica (20.9.2010 9:46:55)

Krenu mi voda na usta.... Elem podsetile ste me na VURDU, moja baba je to donosila, ja sam se davila u tome.... Ne znam kako se pravi..... šmrc a jede mi se 




Anoniman -> RE: Zimnica (20.9.2010 9:48:54)

Trco, eno postavila je Lu gore kako se pravi vurda, piše da je recept za paprike u pavlaci, ustvari, one bi i trebale da se prave sa vurdom ali mi je to suviše komplikovano, trebaju mi i domaća surutka i mleko, pa zamotati, pa procediti...nemam baš vremena za to[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




Lu -> RE: Zimnica (20.9.2010 9:50:17)

Sad znam Nedjo
KLIK

Za šarenu salatu;
-10l vode
- 3l sirćeta
- 800 gr šećera
- 300gr soli
- 1 vinobran

Povrće po želji, znači ja izribam na ribu kupus, mrkvu na ploške, sitni zeleni paradajiz cijeli a ako je veći na ploške,crvene  paprike na rezance, karfiol iskidam na cvjetiće i ja volim dodati izribanog hrena za ukus.
To sve pomiješam u velikoj posudi i zalijem ovom vodom (hladnom), tek ujutro natrpam u tegle a možeš i u burence, stavim potiskivače a iznad njih da bude vode i zatvorim poklopcima.





Anoniman -> RE: Zimnica (20.9.2010 9:53:38)

Znači, prokuvam tu vodu sa svim sastojcima, ohladim, pa onda prelijem povrće?
Hvala ti puno Lu[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]
A one paprike...je l' to može da satoji kao zimnica[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Meni to deluje kao da bi se ukvarilo, nema čak ni soli, ni sirćeta, ništa što bi ih konzervisalo[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image] Znam da sam naporna, al kad sam duduk[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




Lu -> RE: Zimnica (20.9.2010 9:58:14)

IZVORNA PORUKA: Nedja

Ove se nalivaju domaćim kravljim mlekom koje je prokuvano i posoljeno, pa bi trebalo da se usiri dok je u tegli i ispadne kao kiselo mleko...ne znam ni sama.



Pa napuni paprike pavlakom ili sirom i zalij sa onim što sam ja našla kako se radi, tako bi ja probala ..a možda i hoću[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Samo kakva pavlaka ide, domaća opet ili može mileram[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Lu -> RE: Zimnica (20.9.2010 10:02:13)

IZVORNA PORUKA: Nedja

Znači, prokuvam tu vodu sa svim sastojcima, ohladim, pa onda prelijem povrće?
Hvala ti puno Lu[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]

Ne prokuhaš, samo pomiješaj i to će se do ujutro sjediniti,onda ocijediš, natrpaš posude, stavi potiskivač i zalij do vrha.


A one paprike...je l' to može da satoji kao zimnica[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Meni to deluje kao da bi se ukvarilo, nema čak ni soli, ni sirćeta, ništa što bi ih konzervisalo[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image] Znam da sam naporna, al kad sam duduk[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]


I meni se tako čini, ne znam stvarno nisam pravila[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




Anoniman -> RE: Zimnica (20.9.2010 10:04:41)

Mislim da može i kupovna.
A mleko mora da bude domaće.
A misliš na onaj prvi ili drugi recept?
Za prvi mi je nezgodno jer nemam nijednu zemljanu posudu, je l' to može u nešto drugo?
A drugi mislim da ne može da stoji kao zimnica,da je to danas za sutra.

Imam još samo jedno pitanje i neću više, majke mi[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Koliko otprilike stavljaš povrća na 10 l vode? Svega zajedno?




Anoniman -> RE: Zimnica (20.9.2010 10:04:51)

Ebo zimnicu, aj na kafu! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Lu -> RE: Zimnica (20.9.2010 10:08:13)

IZVORNA PORUKA: Nedja

Imam još samo jedno pitanje i neću više, majke mi[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Koliko otprilike stavljaš povrća na 10 l vode? Svega zajedno?


Jooooj nemam pojma...
Ja uvijek bacim te vode, ma nema veze nije skupa[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Otprilike oko 7 kg kupusa, 2 kg paprika,karfiola, zelenog paradaiza, mrkve... ali bude tu opada dosta pogotovo od kupusa[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Anoniman -> RE: Zimnica (20.9.2010 10:09:38)

Znači bude 12-15kg salate. Hvala ti Lu do neba, ne znam kako bih bez tebe zimnicu stavila[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]




Lu -> RE: Zimnica (20.9.2010 10:11:27)

Ma daj[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Nego raspitaj se za te papričetine od pavlake pa nam daj recept, to je vaše srbijansko, kod nas to nema, jel Vule[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Anoniman -> RE: Zimnica (20.9.2010 10:19:47)

Istražiću, ima još paprika[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Jeca* -> RE: Zimnica (20.9.2010 10:26:11)

to se zove VURDA...njammmmmmm




Vučko.ba. -> RE: Zimnica (20.9.2010 10:27:50)

IZVORNA PORUKA: Lu RR

Ma daj[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Nego raspitaj se za te papričetine od pavlake pa nam daj recept, to je vaše srbijansko, kod nas to nema, jel Vule[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]


jeste Lu to je srbijanska klopa al mnogo dobra, a moja tetka je iz Srbije pa zato znam

ali  ima ovdje jedna teta na pijaci prodaje te paprike sa sirom i kajmakom dolazi joj iz Srbije, dobre su pravo, al ni u pola kao tetkine




Jeca* -> RE: Zimnica (20.9.2010 10:28:02)

To se zove VURDA u mom zavicaju. Nisam sigurna da li moze da se napravi u kucnoj varijanti tj. potrebno je domace, punomesno mleko a ne iz tetrapaka preradjeno na x nacina. Za pocetak evo recepta sa neta......

Skuvati 2 litra domaćeg kravljeg mleka pa ga staviti da se hladi dok ne bude mlako.Mlakom mleku dodati pola čaše kiselog mleka i dobro promešati.Poklopiti sud i staviti ga u toplu sobu da se ukiseli pošto ste ga uvili u ćebe ili stoljnjak.Kada je kiselo mleko gotovo ostavite ga stoji nekoliko sati umotano u gazu i pritisnuto nekim predmetom.kada se dobro ocedi stavi se u zemljani sud pošto smo ga izvadili iz gaze. Otprilike je gustine kaopavlaka. Uz vurdu je odlično dodati kiselu papriku iz turšije.

....e sada iz iskustva sto znam: ovo je mlada vurda i slatkasta je, doda se so , dobro promesa i ostavi da stoji do zrenja-vrenja , moze sa kiselom paprikom a ne mora.

izvor: receptomania




Anoniman -> RE: Zimnica (20.9.2010 10:28:05)

IZVORNA PORUKA: Lu RR

Ma daj[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Nego raspitaj se za te papričetine od pavlake pa nam daj recept, to je vaše srbijansko, kod nas to nema, jel Vule[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]


To ima da se kupi u kantici! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Jeca* -> RE: Zimnica (20.9.2010 13:25:47)

haha...i da si objavila pod "anoniman" znala bih da si ti pisala ovu poruku [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Lu -> RE: Zimnica (20.9.2010 13:32:13)

IZVORNA PORUKA: Tash

IZVORNA PORUKA: Lu RR

Ma daj[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Nego raspitaj se za te papričetine od pavlake pa nam daj recept, to je vaše srbijansko, kod nas to nema, jel Vule[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]


To ima da se kupi u kantici! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]


A ja te baš htjela pitati jel ti imaš recept[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/jezicek.gif[/image]
Inače Jeco, kopirala si isti recept za VARDU kao i ja[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Jeca* -> RE: Zimnica (20.9.2010 13:34:50)

Lu...strelčcice moja [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Anoniman -> RE: Zimnica (26.9.2010 23:41:57)

Evo ga Dunja[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Paprike sa medom:   5kg paprike roge, 3l vode, 10 kašika šećera, 10 kašika soli, 250g meda, 80ml esencije, biber u zrnu. Oprati i očistiti paprike, pa svaku iseći na 4-5 traka. Sve sastojke sipati u vodu i pustiti da proključa. Blanširati paprike (2-3 ture ispadne), dok omekšaju, i ređati ih vruće u tegle, da ostane dva prsta od vrha prazno. Kad se sve paprike blanširaju, nalivati ih tečnošću u kojoj su se kuvale (vrelom), i odmah zatvarati tegle. Pravi se bez ikakvog konzervansa[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




dunja RR -> RE: Zimnica (26.9.2010 23:48:29)

Hvala Neđo [sm=smiley31.gif]

a jel se oseća taj med, kakav bude ukus?




Anoniman -> RE: Zimnica (27.9.2010 7:58:03)

Pa, nije da se baš oseća ukus meda, ali nije onako jako kisela salata, kao što su ostale kisele paprike. E, kad znaš da je med unutra, kažeš da se oseti, a kad ne znaš, onda samo osetiš nešto specifično i mnogo lepo[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Lu -> RE: Zimnica (27.9.2010 8:19:59)

Nedjo, iako sam napravila 50 kg zimnice ovo moram probati[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Možda ću uzeti manju količinu paprika.
Jesi pravila šarenu salatu?




Anoniman -> RE: Zimnica (27.9.2010 8:24:29)

Jesam Lu, sinoć sam je napravila, ispalo je oko 10kg, sad kad popijem kafu samo da je prebacim u tegle. Hvala na receptu, izgleda fantastično, ja sam samo izbacila ren jer nisam ljubitelj, a ubacila onaj sitan crni luk kao za turšiju[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
A paprike, napraviš tu "malu meru", to su 4 tegle, pa ako ti se svidi znaš za dogodine, tako sam ja prošle godine uradila[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  2 3 [4] 5 6   Sledeća stranica >   >>