dunja RR -> RE: Logoped pre pete godine,da ili ne? (25.3.2018 13:46:29)
|
Ja moram da se ne složim. Mislim da je ključna uloga logopeda ako dete ne priča, jer je uloga logopeda da kod deteta stvori potrebu za komunikacijom. Ovde mislim samo na slučajeve gde je isključivo (ne)govor problem, ai ako su uz to uključeni i drugi poremećaji u razvoju, onda je ključan dečiji psihijatar u kombinaciji sa logopedom, somatopedom ... Savke je imao par reči sa godinu i po, ali nije shvatao potrebu za komunikacijom. Krenuli smo kod logopeda, išli možda sve ukupno mesec i po-dva, sa pauzama, jer smo u međuvremenu putovali. On je nakon toga propričao, i nisam ga više vodila, to je bilo pre druge godine. Tada mi je logopedica rekla da je najveći posao logopeda da kod deteta rodi potrebu za komunikacijom (kada dete ne priča), a ispravljanje glasova su finese, i tu logopedi imaju manje posla. Ja sam bila na svakom času, m smo išli kod logopeda koji radi po principu floor time - učenje kroz igru na podu. I mi roditelji smo bili uključeni u igru. Učenje nije bilo po sistemu imenovanja stvari, to smo svakako i mi radili stalno, nego izgovaranje glasova kroz igru, hm,, ne znam ni kako da opišem. Ali urodilo je plodom. On je baš voleo da ide na časove. IZVORNA PORUKA: jess021 Neka me neko ispravi ako gresim, ali mislim da logoped nije bas adekvatan izbor u slucaju kad dete ne prica tj. mozda je najbolja kombinacija sa psihologom..
|
|
|
|