Maslacak15 -> RE: Kako se odluciti na drugo dete? (2.8.2014 14:10:49)
|
Znam da je ovo skakljivo pitanje i mislim da je stav anonimne prilicno nezgrapan uopsten i lose formulisan, ali postoji deo za koji je u pravu. Barem tako kaze nauka, tj statistika socioloskih studija. Prvo rodjena deca su vrlo cesto " najuspesnija" i to je dobro potpomognuto brojkama. Sto naravno ne znaci da ne postoji gomila porodica gde je drugacije (sad ce sigurno da se javlje primeri) narocito sto je uspeh nekad tesko izmeriti ali istrazivanja kazu da je tako. Osim toga Anonimna je u pravu da jako mala razlika izmedju decom nosi rizik da ovo mladje " ostanje kracih rukava". I to kazu brojke, narocito ako je razlika manja od 18 meseci. Bavila sam se time manje vise intenzivno jer sam u toj situaciji, kod mene razlika nepunih 16 meseci i cinim sve sto je u mojoj moci da to ne bude tako. Ali mi je intuitivno jasno, kako se desava vrlo cesto da mladje dete prosto dobije manje paznje nego starije. To sto oni uce od starijih jeste prednost ali ne moze da nadoknadi smanjenu paznju roditelja i interakciju koji su cesto stariji prvenci dobili. I to ima veze. Moje starije dete ide u vrtic od 13 meseci i ja sam bila sa bebom sama kuci i zato mislim da je mladji dobio slican tretman kao i stariji, imao je mamu samo za sebe dobar deo dana. Da smo svi bili kuci, nema sanse da bih se sa mladjim bavila kao sto sam se bavila sa starijim dok je bio beba. To je samo jedan primer, ja sam toga svesna i radim na tome, ali nije uopste jednostavno. I Zato mladaj deca, narocito ako je razlika jako mala, vrlo cesto imaju losiji uspeh na testovima inteligenije u skoli itd. To su male razlike i nikako ih nebih nazvala "glupavim", i naravno ima i izuzetaka, ali psiholzi/ sociolozi stvarno kazu da je u proseku tako. Sigurno ne sto su se rodili gluplji, naravno da nisu, nego nisu dobili isti kvalitet roditeljke paznje kao deca.
|
|
|
|