Ognjena -> RE: Kucni budzet (11.3.2012 22:07:07)
|
Evo i ja da se priključim ovoj temi, Ogla hvala na "prebacivanju"[sm=smiley1.gif] Htela sam da navedem nekoliko načina na koje ja štedim novac, možda će biti zanimljivo a sigurna sam da ima još dobrih ideja: - Razna sredstva za čišćenje i pranje kupatila, šporeta i rerne uopšte ne kupujem. Kupatilo, kuhinju, podove, sve perem sodom bikarbonom i sirćetom i to ovako: napunim pumpicu mešavinom vode i sirćeta, naprskam kadu/šporet/rernu/sudoperu... i ostavim da odstoji pola sata. Posle toga pospem sodu bikarbonu i sačekam još 5 minuta a onda sve dobro izribam. Ovo je zakon ako imate kamenca ili buđi na pločicama u kupatilu, a možete i da premažete većom kriškom limuna. Osim što je jeftinije u potpunosti je ekološko a dezinfekcija je postignuta. Jedino svaki treći put wc školjku operem nekim sredstvom baš za sanitarije i to je to. Bebine igračke, flašice... isto perem u toploj vodi sa malo sode bikarbone. - Umesto oplemenjivača za veš opet koristim sirće, ono omekšava veš a nema apsolutno nikakvog mirisa osim što veš miriše na čisto[sm=smiley36.gif] Ako baš volite da vam veš miriše, možete da dodate par kapi eteričnog ulja čajevca u poslednju vodu. Kada perem beli veš ili bebine pelene (moj bebac nosi pamučne) svaki drugi put stavim manje deterdženta a ostatak dodam sode bikarbone i veš bude mnogo belji. Ne treba ni da govorim da mašina u tom slučaju nema nikakvih problema sa kamencem[sm=smiley36.gif] - Kao što rekoh, moj bebac koristi pamučne pelene umesto jednokratnih, što i pored svih "troškova" održavanja ipak izađe jeftinije. Pelene se peru na 60 stepeni sa trećinom deterdženta i naravno, dezinfikuju sirćetom. Da li treba da spominjem da moj bebac nikad nije imao ojed[sm=smiley1.gif] - Bebi kozmetiku uopšte ne koristim. Bebu kupam čistom vodom i to kada mu samo perem guzu, a kada ga kupam dodajem maslinovo ulje. Jedno vreme sam ga kupala Mustelom ali sam shvatila da mi dođe na isto, osim što je maslinovo ulje daleko jeftinije i jestivije[sm=jezicek.gif] Pošto on sada ima skoro godinu dana a i ide proleće pa će biti prljanja, planiram da kupim neki 2u1 šampon, za kosicu i kada se isprlja napolju, ali ništa više od toga. Nikakve mu kremice za telo ne trebaju jer mu je koža zbog maslinovog ulja predivna i glatka. Kada je hladno a on ide napolje, stavljam mu običan Pantenol i to je to. Moram da napomenem da moj bebac ima sklonost ka ekcemima i da smo uspeli da ih se rešimo samo zahvaljujući ovakvom režimu a bez ikakvih lekova. -
|
|
|
|