Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
|
|
Korisnik | |
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 17.11.2012 7:19:42
|
|
|
|
cockic
|
sanchy ja sam sa oboje ranije pocela sinu sam pirincane pahuljice uvela sa 4 meseca,a leni mozda malo kasnije ali sa cetri i po jer je ona vec sa 5 jela povrce i voce i nisam uvodila tako na dve nedelje nego na dva dana novu namirnicu kasnije sam i to prestala znaci danas jede krusku pa je jela dva -tri dana pa nesto drugo.a rucak ja sam na meso presla sa nekih pet i po meseci moja deca su lepo reagovala.sem sto je cera bila na kombinacija dohrana sika i nije volela one pahuljice a sin ih je obozavao ali on je samo sisao.tako da je ona pahuljice malo jela vise ih je jela sa vocem nego mlekom npr.izrendam sad vec svezu krusku tad je bila i barena i stavim joj ili pirincane ili 7-korn.to nam je bio dorucak kad je bila manja a ujutru mleko i dalje pijemo tad samo i hoce uvece brljavi .
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 17.11.2012 8:45:41
|
|
|
|
pandina
|
Sanchy, moj Vule je dobio petodnevni zatvor od pirincanih pahuljica i ja sam mu davala sljivu misleci da ce mu ona pomoci, a posle tri dana i bundevu koja je odmah odradila posao. Ja nisam tako planirala, ali tako je ispalo. Koliko znam povrce se uvodi pre voca jer je voce ukusnije, pa da beba ne odbije povrce posle voca, ali eto, kod nas to nije bio slucaj. Moje misljenje je i da ne treba preterivati sa sprovodjenjem "pravila i propisa", nego i u tome biti umeren.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 17.11.2012 9:06:20
|
|
|
|
Olga75
|
ne vidim zasto bi se cekalo tri nedelje nakon uvodjenja namirnice do uvodjenja sledece das pahuljice , nakon tri dana vidis da li ima alergijske reakcije ako nema moze sledeca namirnica a kad se menja mleko obrokom lepo dete jede koliko hoce , prvih dana je to samo par kasicica , nakon toga se naravno da mleko pa onda koja kasicica vise i to moze da potraje i dve - tri nedelje jedno je uvodjenje novih namirnica a drugo je menjanje podoja - mleka cvrstim obrokom
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 17.11.2012 11:42:52
|
|
|
|
pandina
|
Juce sam uvela brokoli. Dala sam mu Hippovu malu teglicu i slasno je to pojeo, bas sam se obradovala jer ga ja mogu jesti samo u corbi kada je pomesan sa ostalim povrcem. E sad, jutros mm kupio brokoli na pijaci i to bas puuuuuno. Da li mogu da zamrznem za bebu? I vaznije pitanje, kako da mu spremim. Znam da mu treba samo da prokljuca, ali koliko i sa cim da mu dam? Uveli smo od povrca jos i krompir, sargarepu, karfiol, bundevu. Koristimo i Milupine pahuljice, trenutno imam pirinac/kukuruz. Mozda da skuvam obican beli pirinac koji mi jedemo i to da ispasiram sa brokolijem? Kako ste vi davale? Koliko sam ispisala, trebalo je da otvorim temu Brokoli
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 17.11.2012 11:59:22
|
|
|
|
cockic
|
ja brokili sam davala na pocetku iz teglica jer je bilo leto pa je bio sparuskan a onda sam uzela zaledjen a sad sama ga zaledim. a pravila sam ga sa malo krompira na pocetku,ili pirincano brasno moze i sa njim. a sad samo brokoli,zumance i pavlaka jedino tako hoce nekad ubacim i praziluk izdinstan.ali za pocetak je ovo iznad sto sam napisala mi bas danas jedemo brokoli,zumance i pavlakicu
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 17.11.2012 12:01:02
|
|
|
|
Olga75
|
mozes da ga zamrzavas , stavis u kljucalu vodu i kad ponovo prokljuca vadis , stavljas pod hladnu vodu i u zamrzivac a ja sam spremala brokoli sa svim i svacim i volela ga je jaaako ( sad se gadi na njegaali to je vec za drugu temu ) npr . kuvala sam piletinu , svinjetinu ( onako kockicu ) pa kad to omeksa , ubacila persun , sargarepu , celer , pastrnak , tikvicu , blitvu , brokoli , karfiol , krompir , vec nesto od toga , pustila da se kuva dok se meso ne skuva povadila u blender , i sa malo te supice zalila da se dobije glatka kasa i ona je to lepo ruckala napomena : nikad nisam sve te namirnice stavljala zajedno obicno je kao taj neki filer bio krompir ( pola kromira ) pa parcence mesa , cvetic - dva brkolija , cetvrtina sargarepe ili malo kuvanog pirinca , parcence mesa , cvetic - dva bokolija , nekoliko kockica tikvice , malo persuna i tako sve kombinacije su bile u igri a decica obicno vole brokoli a posle ga mrze
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 17.11.2012 12:28:12
|
|
|
|
pandina
|
Onda cu tako kad uvedemo meso. Sad bih mogla sa krompirom sto cockic kaze. A koja je fora sa tim pirincanim brasnom? Ja nemam mlin. Je l' kupujete gotovo ili meljete? Smem li da dam obican beli pirinac oblog zrna skuvan i ispasiran? Ako sam uvela pirincane pahuljice, onda se to ne racuna kao nova namirinica?
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 17.11.2012 12:54:29
|
|
|
|
Olga75
|
pa nisi citala moj post Pandina mislim ja sam cak dala i nekoliko recepata ali ok , daji kako hoces
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 17.11.2012 14:05:23
|
|
|
|
pandina
|
Procitala sam, ako mislis na ovaj gornji, razumela sam sta mi kazes, to je ok tako cu i dati (eno, sprema se :)), nego ja sad pitam konkretno za pirinac jer sam videla da voli kombinaciju brokoli-pirinac. Da li je bolje za bebu pirincano brasno ili pasirani kuvani pirinac ili je svejedno?
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 17.11.2012 14:44:50
|
|
|
|
Sanchy
|
Olga ok je uvoditi namirnice na tri dana ali valjda pocetno uvodjenje grupe namirnica ide tako zitarice pa posle tri nedelje povrce pa posle dve nedelje od povrca voce,,tako sam procitala u vise knjiga koje se bave ishranom bebe sad zasto je to tako ne znam
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 17.11.2012 14:54:20
|
|
|
|
Olga75
|
vidi Sanchy , uvodi i na tri godine grupe namirnica ako hoces ja sam nekad davnio zavrsila medicinski fakultet i po tim nekim svojim beleskama sam uvodila i svom detetu i bez ikakvih zlih namera sam preporucila i tebi a ti ih sestro slatka uvodi po knjigama koje citas , tvoja stvar
< Poruku je uredio Olga RR -- 17.11.2012 14:55:03 >
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 17.11.2012 15:01:43
|
|
|
|
Maslacak15
|
Sanchy ja sam se raspitivala i dosla do zakljucka nema bas nekog valjanog razloga za taj savet. Stos je samo u tome da treba poceti sa vise bljutavim stvarima da bi se izbegao rizik da deca posle nece da ih jedu. I zato se odlaze voce. Jabuka ili banana prakticno mogu da se daju odmah, jedino sto jabuka bolje da je prodinstana radi ublazavanja vocne kiseline. Ali roditelji se plase da ce deca ako pocnu sa slatkim vocem odbiti povrce. Ja se na to nisam osvrtala mi smo sve to paralalelno manje vise naravno uz cekanje dan dva ima li neke negativne reakcije. Od povrca krenuli smo sargarepa bundeva tikvica krompir, voca banana avocado jabuka breskva itd naravno ne sve odjednom istog dana Ali do nekog sestog meseca to mu je bilo na repertoaru. I nikad nisam imala problem da mi odbija povrce. Sigurno sam nesto preskocila .
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 17.11.2012 15:10:46
|
|
|
|
Olga75
|
moje dete je doduse bilo iskljucivo dojeno u ovom nekom periodu o kome se ovde prica buuuuu za mene ali preporuka je jos pre nekih skoro dvadeset godina bila da se cvrsta hrana uvpdi od nekog cetvrtog meseca ali opet ja nisam neka knjiga a pedijatri nemaju piojma tako da eto nove dileme
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 17.11.2012 15:16:37
|
|
|
|
cockic
|
ma da ja sam deci rano vec sa oko 4 ko sto rekoh ali neko moze na mesec dana da uvodi svako voce i povrce posebno pa ce sve probati do polaska u skolu sala ali svako radi svom detetu kako hoce meni da je neko rekao nemoj sa 4 nego 6 nebi poslusala jer slusam sebe i svoje dete primeti se ako je dete vec spremno za cvrstu hranu sa 4 meseca. pirincano brasno ima u zdravim hranama na kg ko obicno u kesama se prodaje i nije skupo mislim traje dugo oko 120din ja mislim da sam skoro videla.mada za lenu nisam ni uzimala za sina jesam znaci nije lose ali moze i obicne one pirincane pahuljice bez mleka da posluze za to ja uzimam beby king i super su imaju i neke sa prebioticima.sa sinom sam milupu jer je jeo one sa mlekom ali lena nije htela te pa sam obicne vise uzimala.a i ove se brze prave ovo brasno se malo kuvka koliko ja znam.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 17.11.2012 15:44:23
|
|
|
|
pandina
|
Thanks! E jos samo jedno pitanje: da li mogu da dam palentu? Onu zelenu Corn. Na njoj ne pise sastav. Pretpostavljam da to znaci da je 100 % kukuruz?
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 17.11.2012 16:16:49
|
|
|
|
Sanchy
|
Hvala Maslacak,nisam bila sigurna kako cu s obzirom da sam na vise mesta procitala taj sistem uvodjenja pa mi nije bilo jasno zasto tako a vidim da ovde vecina ne radi tako cak su i sarkasticni kao da sam sad ja nesto izmislila,svasta....Prim.dr.Maja Skender str.145. Kako se odojcetu uvodi nemlecna hrana,,uokvireno crnim,,,eto to je samo jedno mesto gde sam naisla na taj sistem uvodjenja kao preporuku...ali ako ti kazes da bas i nema valjanog razloga za to onda ti verujem pa cu poceti sa sargarepicom cim izadjem iz bolnice....pozdrav od mene...
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 17.11.2012 16:19:22
|
|
|
|
pandina
|
IZVORNA PORUKA: Sanchy cim izadjem iz bolnice....pozdrav od mene... Je l' sve u redu? Zasto si u bolnici?
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 17.11.2012 16:28:50
|
|
|
|
Sanchy
|
Ma ona moja cista na vratu morala sam da se operisem valjda ce me pustiti utorakk,sredu...
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 17.11.2012 17:21:58
|
|
|
|
Maslacak15
|
Brz oporavak ti zelim Sanchy !!! Taman se lepo ispavaj u bolnici Da zaista mislim da nema razloga odlagati kategorije namirnica. Ja sam se samo trudila da bude raznovrsno i da relativno brzo pocne da dobija od svega po malo malo ugljenih hidrata (krompir pirinac), malo mesa (teletina uglavnom) malo povrca malo voca itd. Ja nisam pocela sa cetiri meseca vec malo kasnije, sa cetiri ipo sam pocela malo da eksperimentisem i vidim kako reaguje ali ne bas redovno odmah. Negde sa punih 5 sam mu zemenila jedan obrok. E sad jedino cega sam se pridrzavala manje vise po preporuci "kuvara za bebe" http://issuu.com/vodic_za_roditelje/docs/kuvar_za_bebe/7 je klasifikacija namirnica tj otkad uvode koje povrcke i vocke ( oni krecu od 6. og meseca ali ok, pomerila sam sve za mesec unapred). Mi smo sad veliki, sa 11 meseci jedemo vec skoro sve od povrca ali mu jos nisam dala da proba pasulj hihihi. I drzim se strogo ogranicenja za secer i so ( do 9 og meseca nisam solila nimalo sad stavim neku mrvu). I naravno zaprzeno, masno, i slicno je jos uvek no go. Mlecne preradjevine tipa jogurta poceli smo od 7 mog meseca. Pogledaj ovaj kuvar, meni se svideo
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 17.11.2012 17:41:00
|
|
|
|
Nestrpljivaa
|
mi imamo 5 meseci i jede fino a pocela sam sa 4 meseca da uvodim nemlecnu hranu.Sada jedino ne znam kada da uvedem meso.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 17.11.2012 17:41:22
|
|
|
|
Sanchy
|
Hvala,nadam se da cu ubrzo izaci odavde....kuvar ne mogu da otvorim sa telefona pa cu pogledati kad dodjem kuci...thanks
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 17.11.2012 17:48:38
|
|
|
|
cockic
|
mi nismo kupus jos probali skuvacu ovih dana sladak kupus a pasulj jesmo a inace sam ja pahuljice sa 4 meseca a posle nekih 2 nedelje voce i povrce pa tek onda meso
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 17.11.2012 17:53:09
|
|
|
|
Nestrpljivaa
|
i mi smo pahuljice pa povrce pa voce
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 17.11.2012 17:58:50
|
|
|
|
pandina
|
Sanchy, za brz oporavak
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 17.11.2012 18:00:14
|
|
|
|
Nestrpljivaa
|
Sancy i od mene brz oporavak
|
|
|
Anketa
Да ли су вам менструације болне?
пеперутка16
У последње време имам толико болне менструације да се и онесвестим..хитно је, она ми да ињекцију и то је то..И сад кад старим како сам старија. Имам 29 година, нисам се још породила итд.