Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
|
|
Korisnik | |
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 10.4.2012 9:31:09
|
|
|
|
jance
|
evo sta sam nasla na nekom baby sajtu pa ako nekoga bude interesovalo: NUTRICIJA
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 10.4.2012 9:49:42
|
|
|
|
Anoniman
|
IZVORNA PORUKA: minavb -sto se uvodjenja i jelovnika ticem najbolje znaju pedijatri a mame slusaju njihove savete -dojene bebe obicno imaju nize Fe i cesce imaju anemiju, jer su adaptirana mleka fortifikovana -u ishrani beba, prvo se uvodi povrce pa onda voce mina, meni je dr rekao prvo voce, pa par dana kasnije ono od pirinca pa tek posle povrce. dok recimo u onoj knjizi "sta da ocekujete u prvoj godini" navodi prednosti i nedostatke i jednog i drugog.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 10.4.2012 9:51:51
|
|
|
|
maslackic
|
Gae hvala za link...i nevidimo se u nocnoj
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 10.4.2012 9:57:17
|
|
|
|
Anoniman
|
vid' moja dr ... pa i dr komnenovic preporucuje sokice izmedju obroka!!
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 10.4.2012 10:02:42
|
|
|
|
minavb
|
Počinje malo da me smara ta priča ovo toga šta prvo i da li sokovi. Znači ovako, u februaru sam bila na Simpozijumu pedijatrijske gastroenterologije i nutricije gde su evropski pedijatri-gastroenterolozi i nutricionisti dali nove preporuke za ishranu odojčadi. Pisala sam o tome na ovoj temi ranije. Prvo povrće pa voće, napisala sam i koja se mesa, uvođenje počinje od 4 meseca, gluten može od 4-6 meseca,... sokovi se ne daju, već samo kaše. Ja stvarno ne vidim nikakvu korist u sokovima.
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 10.4.2012 10:10:13
|
|
|
|
Anoniman
|
pa mina zao mi je sto te smaramo, ali mislim da ova tema zato i postoji. meni je prvo dete, sa drugim ce vec biti opustenije i ne bi volela da zglajzam nesto jer nisam pitala i raspitala. nemaju sva deca tu prednost da su im mame nutricionisti, pedijatri i lekari. ja sam graficar, moj je na*ebao primedba je bila sasvim na mestu jer se 99% foruma kune u dr komnenovic, a sa druge strane su svi protiv sokica. mi smo dobili preporuku da pijemo najvise 50ml soka u toku dana od dr koju znam (a, s duznim postovanjem, minu ne znam) i volim da cujem zasto nesto a zasto ne. uvek ce na kraju biti kako ja hocu jer je moje dete, ali volim da znam i da pitam.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 10.4.2012 10:17:43
|
|
|
|
minavb
|
Kako god. Preporuke su preporuke, a to što pedijatri savetuju različito je posledica toga što ne idu svi na kontinuiranu medicinsku edukaciju. U petak sam bila na sastanku u Komori zdr. radnika, i planira se da naredno ministarstvo uradi nešto po pitanju neusaglašenosti stavova. Sokovi su potpuno beskorisni, i za decu i za odrasle. Nekad su se preporučivali, sada se čak zabranjuju u zemljama sa epidemijom gojaznosti u dece. Ti ga slobodno daj svom detetu, to je tvoja stvar, ali to ne znači da ostale ne treba da podsećamo koje su preporuke zapravo aktuelne.
< Poruku je uredio minavb -- 10.4.2012 10:18:47 >
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 10.4.2012 10:57:22
|
|
|
|
cockic
|
izvini minavb ali ja sa malim nisam pogresila oko uvodjenja voca pa povrca tako cu i sa malom jer nema povrca i voca koje moj mali nece da jede. tako da pedijatri mogu da pricaju ali na meni je da odlucim kao i na svakoj drugoj mami. ono u cemu neslusam pedijatre je vezano za hranu,ali kad su lekovi u pitanju moram da im verujem jer nisam dr. ima pedijatara koji kazu dojenje do 2 god,ima koji kazu 6 meseci. pa kome verovati.a onda psiholozi da je najzdravije do 6 meseca. pa kome da verujes psihologu ili pedijatru unos gvozdja kroz hranu ne dize puno hemoglobin.barem ne u nasem slucaju. a kao sto rekoh svo zivo meso jede,jaja,zelenilo...sve sto dize hemoglobin ali u periodu razvoja mislim da dojenoj deci svakako treba dodatak.kao sto je moj mali dobio legofer. ne verujem da je greska ako prvo dam jabuku a ne krompir
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 10.4.2012 11:03:12
|
|
|
|
minavb
|
Već sam ti napisala, dojena deca su češće anemična od dece koja piju adaptirano mleko, jer su adaptirana mleka fortifikovana. Već napisah i da su stavovi neusaglašeni i da zato uglavnom dolazi do konfuzije. I da ponovim, radite vi kako hoćete, ali je važno da se tu i tamo istaknu zvanične preporuke zbog onih koji bi da ih se pridržavaju. Diskusija zaista nije potrebna. Ja samo ponavljam najnovije preporuke za uvođenje čvrste hrane, u slučaju da neko baš njih želi da vidi.
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 10.4.2012 11:11:41
|
|
|
|
jance
|
naravno a zeli (govorim u svoje ime) a na meni je da izaberem sta cu od toga da poslusam i primenim, niko me za rukav ne vuce da radim kako mi je ovaj ili onaj rekao... to je sve.
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 10.4.2012 11:13:49
|
|
|
|
minavb
|
Baš tako
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 10.4.2012 11:56:56
|
|
|
|
cockic
|
postujem ja tvoje misljenje o uvodjenju hrane.tj tako se sad savetuje i ja ti verujem da tako treba mame ce odluciti za svoju decicu.da li,da slusaju pedijatre ili sebe pozz ja cu tek dolaziti u temu hrane kad krenem da dajem maloj. e sad da li ti mina znas vezano za revitu fe da li sme da se pije kad je dojim nisam pitala ovu njenu dr.mada moj gin rece da smem e sad da li on zna nemam pojma. toliko o anemiji meni je na otpustu bio hem.96 ako se secam.dobro sam ja na nogama. rece mi on da pijem gvozdje.ali nisam bas nesto savesna kad sam ja u pitanju. kad mi fali gvozdje obicno smrsam uzasno jer mi je muka,pa lose jedem.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 10.4.2012 12:01:26
|
|
|
|
minavb
|
Revita se preporučuje i trudnicama i ženama tokom dojenja. Slobodno pij, mada se Fe najbolje popravlja crvenim mesom i pilećom džigericom.
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 10.4.2012 12:13:45
|
|
|
|
vonavoj
|
evo da se pohvalimo...uspesno smazana sargarepica! ijaoj,kako sam srecna! otvara usta kao kad jede pahuljice,koje voli,...mislim da bi mogla jos,ali da ne preteramo za prvi put! spremila sam jednu sargarepicu,30ml mog mleka i pola kasike pirincanih pahuljica (khm,nemlecnih-to su one koje se prave sa mleko)...to dodje 4 supene kasike kase te! to je jedan obrok! ipak joj se krompir i sargarepa zajedno ne svidjaju,a ovako moze!
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 10.4.2012 14:11:24
|
|
|
|
cockic
|
hvala mina e za meso znam jedem i konjsko jer ga volim,i malom ga dajem u mlevenoj vatijanti pomesan sa teletinom nego za dzigericu sam u dilemi jer nasa dr je nesaveruje jer kao preko nje se sve preradjuje pa i nije toliko zdrava tako da moram priznati tu me je stavila u rebus mozda sam mu je davala nekih 10 tak puta. jer je rekla ako odlucim da mu dam da mora dugo da je kuvam pa sve to sto dize ks izadje ne vidim logiku.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 10.4.2012 14:12:59
|
|
|
|
cockic
|
von super
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 10.4.2012 14:24:21
|
|
|
|
minavb
|
IZVORNA PORUKA: cockic jer je rekla ako odlucim da mu dam da mora dugo da je kuvam pa sve to sto dize ks izadje ne vidim logiku. Fe, i vitamini B grupe su termostabilni, vit C i folna kiselina nisu. Termičkom obradom mesa i iznutrica se ne gubi mnogo antianemijskih faktora, još i ako vodu u kojoj su se kuvali iskoristiš, dete pojede sve što treba.
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 10.4.2012 18:33:32
|
|
|
|
vonavoj
|
kupila sam knjigu dr Komnenovic..594din,u knjizari!
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 10.4.2012 22:19:47
|
|
|
|
jance
|
i jagnjetina sa karfiolom nije danas prosla slavno. pocinjem da mislim da uopste nece da jede meso. napravila mu posebno karfiol, reko ajde da makar nesto pojede i pojeo je sve. i pirincane posle za veceru je pojeo bez trunke negodovanja.... sve se i mm i ja pitamo, mi tako jesni i iz jesnih porodica, odakle nama tako probirljivo dete
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 11.4.2012 0:29:11
|
|
|
|
Anoniman
|
a piltinu jer brljavi?
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 11.4.2012 7:33:57
|
|
|
|
jance
|
da, i piletinu.. eto zamrzla sam dva pileca fileoa jer nije bilo sanse da pojede pa da se ne baci...
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 11.4.2012 18:16:07
|
|
|
|
Anoniman
|
sargarepa nam se svidja, sutra tikvica, a mame kada ste bebama dale sljivu, mm mi kupio neke hipp kasice od sljive pa da vas pitam ... mina hvala na savetima, ni ja nisam za sokice, bolje je da pije vodu.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 11.4.2012 19:03:46
|
|
|
|
vonavoj
|
Um,ako pise da moze od 5,ti joj daj
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 11.4.2012 19:07:47
|
|
|
|
Anoniman
|
pise na njoj od 4, pre neko vece smo kuvali nama kompot od sljiva, i ja joj na kasicicu davala samo sok osd sljiva, i ona pila... sutra tikvica...
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 11.4.2012 19:10:21
|
|
|
|
vonavoj
|
mozes da joj dajes..sestra je malom davala! i mi cemo za vikend tikvicu..ako nam deda tamo kupi (jer idemo kod svekijevaca) a,da...zaboravih,i ja joj stavim malo mog mleka i pola kasike pahuljica i super!
|
|
|
Anketa
ime za decakapisuljicalepse je :strahinja (
37%)
Mihajlo (
63%)
Ukupan broj glasova: 94Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi
svoju anketu!