RE: Double test (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Trudnoća i porođaj

Poruka

Trudnicica83 -> RE: Double test (22.2.2011 11:18:07)

Da li neko moze da mi (sto pre) kaze sta je kvadripl test tj. sta se tim testom otkriva i zasto bi ga lekar trazio nakon sto je double bio dobar? Mojoj drugarici je dr trazio ovaj test a pri tom je konstatovao da je posteljica malo spustena ka uscu materice..Da li to moze da ima veze?
Hvala [sm=smiley1.gif]

minna -> RE: Double test (22.2.2011 11:36:30)

Ja sam cula za kvadripl, ali ne bih znala nista o tome, jedino mi je logicno da ide double, triple, pa onda to...ali zasto bi se radio ako je sve bilo ok i sta otkriva nemam pojma... valjda ce se javiti neko ko zna nesto o tome

Trudnicica83 -> RE: Double test (22.2.2011 11:59:58)

Da, i ja sam samo cula, ne znam nikog ko je radio..a njoj je to druga trudnoca i u prvoj je imala velikih komplikacija pa je sad zabrinuta...pomislih ko ce bolje znati od nasih forumasica..[sm=smiley36.gif]

Ana RR -> RE: Double test (22.2.2011 12:03:43)

Evo OVDE nešto o quadruple testu.

Trudnicica83 -> RE: Double test (22.2.2011 12:27:53)

Hvala super je text!

srna001 -> RE: Double test (22.2.2011 16:23:04)

Ubih se da nađem referentne tj granične vrednosti za dabl test i evo na kraju sam našla na jednom hr sajtu

KAKO TUMAČITI NALAZE TESTA?
Nalaz se izražava omjerom 1:n koji opisuje kolika je vjerojatnost da trudnica, koja se podvrgla testiranju, nosi plod ugrožen sindromom Down, odnosno sindromom Edwards. Granični omjer (rizik) pri kojem se rezultat izražava kao nisko-rizičan ili povećani rizik u većini je dijagnostičkih centara dogovoren i iznosi 1:300 (u prvom tromjesečju). Omjer zapravo ukazuje kolika je vjerojatnost da se razvija bolesni plod u ukupnom broju trudnoća trudnica iste životne dobi. U testovima probira za drugo tromjesečje trudnoće preporučeni granični rizik je drugačiji, tj. pri izboru granične vrijednosti uzet je u obzir postotak spontano pobačenih fetusa između prvog i drugog tromjesečja, a koji su ugroženi nekom od spomenutih kromosomopatija.
Ako je konačna matematička vrijednost omjera veća od 1:300 (npr. 1:200), rezultat se tumači kao povećani rizik prisutnosti kromosomopatije u ploda. Obratno, ako je individualni rizik trudnice manji od 1:300 (npr 1:600), rezultat se tumači kao mali rizik pojave bolesti.
Potrebno je naglasiti da povećani rizik u testu probira ne mora značiti da se doista radi o bolesnom plodu. Nalaz može biti i lažno-pozitivan, jer većina trudnica nosi zdravo dijete. Isto tako, u trudnica koje imaju mali rizik za bolesti ploda, nalaz probira ne predstavlja apsolutnu sigurnost da će trudnica roditi zdravo dijete. Znači, nalaz testa može biti i lažno-negativan.

DABL TEST- GRANIČNE VREDNOSTI

Trisomija 21 · konačni rizik

< 1:250 znači niskorizično
> 1:250 znači povećani rizik

Trisomija 18 · povećani rizik
Fß-hCG MoM < 0.2
MS-AFP MoM < 0.7

Oštećenja neuralne cijevi MS-AFP MoM > 2.5 (pov. rizik)

Uzorak:
serum
Analitička metoda:
FIA

NT - MERENJE VRATNOG NABORA
Predstavlja debljinu sloja nakupljene tekućine u potkožnom tkivu nuhalne regije, što se ultrazvukom prepoznaje kao hipoehogeno područje smješteno straga u medijalnoj liniji vrata, između kože i kralježnice. Tijekom intrauterinog razvoja ploda, u prvom tromjesečju trudnoće, izvjesna količina tekućine normalna je pojava koja ovisi i o eliminaciji limfne tekućine. Nadalje, uzrok može biti i povećano nakupljanje izazvano urođenom srčanom manom te nekim hematološkim poremećajima u ploda. Nuhalni nabor u kromosomski normalnog fetusa, prije 14. tjedna obično nije veći od 2,5 mm. Ipak, prisutan povećani nuhalni nabor izmjeren između 11. i 14. tjedna u oko 40-50% slučajeva povezuje se s trisomijama, najčešće sindromom Down, sindromom Edwards i sindromom Turner (monosomija X).

Nadam se da će vam ovo biti od koristi

Mima1707 -> RE: Double test (23.2.2011 15:27:29)

Cao, ja sam danas ponovila ekspertni ultrazvuk i duzina ploda je 50,9mm, NT je 1,3mm, vidjena nosna kost, ruke, noge, zeludac i besika,starost trudnoce je 12+5. Posle sam izvadila krv i rezultati ce biti u ponedeljak, nadam se da ce biti ok.

Malecka074 -> RE: Double test (23.2.2011 17:41:32)

Sto se tice UZ, sve se cini ok! Drzim fige i da double bude ok, da te bezveze ne uznemiruje!

Mima1707 -> RE: Double test (28.2.2011 14:12:00)

Stigli rezultati iz Betanije.
Free Hcg-1,236 MoM
PAPP-A-0,623
iNICIJALNI RIZIK od tr 21 1 u 658
Konacni rizik 1 u 4882
Inicijalni rizik od Tr.18 1 u 1505
Konacni Manje od 1 u 10.000
Inicijalni rizik od Tr.13 1 u 4747
Konacni Manje od 1 u 10.000
CRL-50,9MM
BPD-16,6MM
NT-1,3

Vrednosti se skroz razlikuju od onih sto sam radila prosle nedelje u Eurolabu. Mislim da su sad ok., posto je dr. napisala na izvestaju da je rizik smanjen, smanjen.
Sta vi mislite i sta biste vi radili na mom mestu.

Anoniman -> RE: Double test (28.2.2011 14:39:37)

Moj dr je i pored double testa koji je bio dobar trazio da radim i tripl, tako da ako ces biti mirnija odradi i njega, a i dr bi verovatno reagovao i trazio bi ti jos analiza, tako da ne brini [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]

srna001 -> RE: Double test (28.2.2011 15:32:20)

A evo šta se meni dogodilo.
Otišla sam u bolnicu da odradim dabl.Na stranu to što smo čekali doktora dva sata, kada se na kraju pojavio prozivao nas je kao na traci.Jedna izlazi druga ulazi i sve u najkraćem mogućem roku.Kada je došao red na mene Uz je trajao nepune tri sekunde, vađenje krvi još tri i marš napolje.Toliko o ekspertskom UZ ali nema veze računala sam otićiću kod svoje dr. privatno koja će to obaviti natenane i kako treba.Jako sam se iznervirala tog dana ali ne toliko zbog njihove nemarnosti nego zbog onog što sam čula dok je dr radio Uz(jer ne daj Bože da se doktror obrati pacijentu). Rekao je crl 52,2 , ok to mi je jasno mada mi se učinilo malo manje nego što bi trebalo da bude i potom samo 2,2 i to je bio kraj.Pretpostavila sam da je to vratni nabor i kada sam stigla kući i pogledala malo po forumu videh da je svima 1, nešto a meni 2,2.Uspaničila sam se.Malo Googlala i na netu videla da je do 3 sve ok.
Sutradan sam pokupila rezultate i otišla kod moje dr.Kada je ona videla rezultate počela je da se smeje i da pita ko mi je ovo radio UZ.Rezultati krvi su dobri a vratni nabor 2,2 kaže ona nemoguće.Takvi rezultati nisu dobri.Pošto mi je temeljno uradila UZ konstatovala je da je vratni nabor 1,6 a beba 57 mm.Po njenim rečima beba je za jedan dan možda i mogla da naraste 5mm ali da se vratni nabor smanjio to teško.
Da ne govorim o tome da je dr koji mi je u bolnici radio UZ poznat po tome da ne radi svoj posao kako treba.Čak je i prozivan ovde na forumu u tom kontekstu.
Tako da ko ima loše rezultate neka ponovi u što kraćem roku analizu ili neka ode na dobar uz da sve prekontroliše.Ko je uopšte smislio taj dabl samo živce trudnicama da kida.

masaa -> RE: Double test (4.3.2011 22:02:38)

CAO,JA SAM OVDE NOVA,VIDIM DA IMA DOSTA ISKUSNIH MAMA,FALA BOGU!ja sam u 13 nedelji i markeri su mi pokazali malo nize rezultate nego sto treba,pa mi je dr.dobricka u N.Sadu trazila misljenje geneticara,nervni slom sam dobila,sa prvom bebom pre sedam godina sve uredu,a sad .......za poludeti,inace je UZ.bio dobar!

New Mom -> RE: Double test (4.3.2011 22:15:06)

masaa, prvo dobrodošla![image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]
Nemoj odmah da paničiš, sve to može biti OK. Nije ti predlagala da radiš prvo triple test, da se vide tamo rezultati? Ideš odmah na genetiku?

Anoniman -> RE: Double test (4.3.2011 22:17:56)

Masaa, dobrodošla.
Koliko sam čula o njoj, dr Dobrić je super, ja bih verovala u njenu procenu. Znam jako mnogo slučajeva gde su slali žene na genetiku i sve je bilo ok, ne znam nijedan gde je nešto bilo loše.
Bolje da te pošalje preventivno, iako je sve ok, zar ne?[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
A ako su ti markeri malo sniženi, verovatno nemaš razloga za brigu[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Anoniman -> RE: Double test (4.3.2011 22:21:41)

Da pitam ja nesto.
Ja i mm smo radili kariotip pre dve meseca to je isto na principu provere DNK da li postoje neke anomalije na hromozomima pa me interesuje posto je nama sve super da li to znaci da ce i beba da bude ok ili to nema nikakve veze ???

masaa -> RE: Double test (5.3.2011 22:21:25)

Hvala,puno,sjajne ste.[sm=bravo.gif].........geneticar mi je zakazan tek za 30 mart,do tad izludeti,al trazicu misljenje i nacelnika ginekologije u Smederevu posto cu se tamo najverovanije poroditi.Da Dobricka je sjajna,radila mi je i zamrzavanje ranice na grlicu materice i uspesno,sto sam od mnogih cula da se radi sto varijanti!Pozdrav

Anck Su Nmaun -> RE: Double test (9.3.2011 21:15:08)

Danas dobila rezultate...boze sacuvaj kako su uzasni [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Biochem risk
1:148
Double test
1:157
age risk
1:695

anajid -> RE: Double test (9.3.2011 21:16:24)

Anck,mila sta je bilo?Kako mislis uzasni????

Verus -> RE: Double test (9.3.2011 21:17:28)

anck, ne mora to nista da znaci: jel lekar predlaze amnio?
IZVORNA PORUKA: Anck Su Nmaun

Danas dobila rezultate...boze sacuvaj kako su uzasni [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Biochem risk
Double test
age risk

Anck Su Nmaun -> RE: Double test (9.3.2011 21:18:00)

da, zaboravih i oovo...

fb-hcg 183
PAPP A 2,79

ovo je uzasno.. bas sam Idiot ko me tero opet ovo da radim sebi [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Anck Su Nmaun -> RE: Double test (9.3.2011 21:18:53)

IZVORNA PORUKA: Verus RR

anck, ne mora to nista da znaci: jel lekar predlaze amnio?
IZVORNA PORUKA: Anck Su Nmaun

Biochem risk
Double test
age risk

Idem u petak , al znam sta ide..uput za  Betaniju na Expertni a on salje na amnio uvek.

Olga75 -> RE: Double test (9.3.2011 21:19:33)

Anck , ne mora to nista da znaci , mozda da odes na amniocentezu

Anck Su Nmaun -> RE: Double test (9.3.2011 21:21:20)

Prvi put sa Tarom su bili  maalo samo van vrednosti pa su me slali na Amnio , ali nisam htela da idem . A tek ce sad da me salju, razmislicu jos sta cu, posle Expertnog [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

*boka* -> RE: Double test (9.3.2011 23:20:55)

Draga i meni je double test bio jako los. Kao i tebi free b HCG je bio jako povisen, ali nisam isla na amniocentezu zbog krvarenja i hematoma. Isla sam samo na expertni UZ koji nije pokazao ni jednu jedinu anomaliju ili nepravilnost. Ostaje mi samo da se do porodjaja nadam da ce se beba roditi potpuno zdrava, jer nemam drugog izbora.

Mima1707 -> RE: Double test (10.3.2011 10:34:12)

CAO SVIMA. Pomoć
14.02. sam radila prvi ekspertni privatni i bio je super, privatno otisla u laboratoriju papa bio snižen.
23.02. uradim ponovo ekspertni iu Betaniji i ultrazvuk bio super i rezultati.
Konsultovala se malo sa nekim stručnjacima i oni kazu da sam prvi put suvise rano radila ekspertni.
Moja dr. mi dala uput za geneticara, a  mene je strah.
Šta da radim?

Stranica: <<   < Prethodna stranica  44 45 [46] 47 48   Sledeća stranica >   >>