Srecko47E -> RE: ŠTRUDLA SA MAKOM (26.10.2023 15:11:40)
|
SASTOJCI:Za testo:25 g svežeg kvasac,150 ml mleko,100 ml voda,75 ml ulje,1 jaje,2 kašike šećera,1 kašičica soli,500 g brašna.Za nadev:500 g mak,300 ml mleko,200 g šećer,2 kesice vanilin šećeea.Za premazivanje:20 g maslac,1 jajePRIPREMA:Kvasac izmrviti i staviti u činiju,dodati 1 kašiku šećera,50 ml mleka,izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta.Brašno usuti u dublju posudu,dodati so i izmešati.Zatim dodati jaje,100 ml mlakog mleka,ulje,mlaku vodu,1 kašiku šećera i nadošli kvasac te zamesiti mekše testo.U posudu usuti malo brašna,staviti testo,posuti brašnom,prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da odstoji pola sata.Nadošlo testo premesiti i podeliti na dva dela(oblikujuću jufkice).Za nadev:U šerpu staviti mak,dodati šećer,vanilin šećer,preliti vrelim mlekom i kratko prokuvati.Nadev podeliti na 2 dela.Obe jufkice razviti oklagijom u oblik pravougaonika i naneti fil sa makom.Urolati i staviti u pleh koji ste obložili pek-papirom.Jaje i otopljen maslac razmutiti viljuškom i premazati štrudle.Izbosti na par mesta viljuškom kako bi izašao vazduh(tako štrudla neće"pucati"tokom pečenja).Osstaviti da odstoji 15 minuta.Peći u dobro zagrejanij rerni na 180 stepeni 45 minuta(zavisno od rerne).Gotovu štrudlu izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi.Po želji posuti šećerom u prahu.Prijatno! Hvalaaaa! Odstampano,pravimza vikend. Gde kupujes mak ,da nije gorak ili je kako ti se zalomi.
|
|
|
|