mejlo -> RE: Krpelji u proleće (25.6.2013 13:29:10)
|
mislim da je jedina preventiva vakcina protiv bolesti koju prenose..cak ni redovno kosenje trave i prskanje dvorista sredstvima koja ih ubijaju,ne moze da spreci da krpelj padne sa drveta. savetujem da uvek strucno lice izvadi krpelja,nikako ga ne treba premazivati i natapati alkoholom,uljem,benzinom,jer u toj situaciji krpelj moze da povrati u domacina i samim tim ga zarazi.. mom dvogodisnjem detetu su u domu zdravlja izvadili krpelja,ali mi niko nije naglasio da treba da bude ziv do analize..posto je bio petak i to 10 uvece,krpelja sam stavila u kutijicu i sutra ujutro odnela u institut za veterinu u rumenackoj (novi sad),i tamo je docekao ponedeljak..krpelj je pripadao grupi koja prenosi bolesti ALI: bio je toliko mali i nije proveo duze od 5 sati na detetu,pa su sanse da je zarazeno minimalne..gospodja koja radi analize je rekla da je rizik od infekcije minimalan ukoliko krpelj provede ispod 24h na domacinu,ali da obavezno za mesec i po dana uradimo analizu krvi,a pre toga je besmisleno raditi,jer se antitela prave tek posle mesec dana.. u domu zdravlja mi je receno da zaboravim na crvene krugove oko uboda,jer moze da dodje saaamo do zadebljanja koze na tom mestu,ili da izadju fleke po telu,uvecane limfne zlezde i jos mnogo razlicitih simptoma..sve u svemu,za 3 nedelje vadimo krv,pa cemo videti..
|
|
|
|