|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  32 33 [34] 35 36   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Amniocenteza?
12.12.2011 20:55:31   
serendipity
Sancy, niko nije obavezan da uradi amniocentezu bez obzira na godine, ne moze te niko naterati. Amnio se preporucuje u skladu sa rezultatima double/triple testa, kao i nalazima sa EUZ. Najbitnije je da dobijes prave informacije od kvalitetnog geneticara koji ce ti objasniti sve i onda da doneses svoju odluku. 

(odgovor članu Sanchy)
Direktna veza do poruke: 826
12.12.2011 23:22:36   
Sanchy
Sad mi se porodila snaja ona ima 38 godina i u Visegradskoj su joj rekli da je amnio obavezan po zakonu od navrsene 35 godine zivota bez obzira na  rezultate double,triple itd .testova tako da ih masa trudnica preko 35 ni ne radi posto ih i onako ceka amnio....sve oprecne informacije...jedino da postavim pitanje Ministarstvu zdravlja...ja bih svakako radila amnio ,s obzirom da je to jedina procedura koja ce sa procentom od 99.5 posto pokazati da li je sve u redu,sve ostale analize su vise statisticke i i te kako mogu da omanu...ali mislila sam sa tim argumentom da trazim uput za Visegradsku a sad mi mozda nece ni dati ako nije obavezno s obzirom na godine...user posted image

(odgovor članu serendipity)
Direktna veza do poruke: 827
13.12.2011 0:29:20   
*boka*
Sanchy kao sto ti serendipity rece nista nije obavezno. Nije istina da je svaka trudnica preko 35 godina starosti obavezna da uradi amniocentezu.Nece joj doci policija na vrata zato sto nije uradila amnio, niti ce je vratiti iz porodilista kada za to dodje vreme (sad sam se malko nasalila na kraju user posted image ). Istina je to da lekari po zakonu imaju obavezu da svakoj trudnici iznad 35 godina preporuce amniocentezu, kao i da je upoznaju sa svim mogucim rizicima kod ove procedure i da je toj grupi trudnica amniocenteza po zakonu besplatna. Ali ukoliko trudnica ne zeli da je uradi, to je njeno pravo i niko je naterati nece. Tako da, to je slobodan izbor trudnice, nije obavezno.

Inace, najvise dam se ukljucila da cestitam buducim mamama koje su dobile srecne vesti o rezultatima amnio!
user posted image user posted image user posted image za dobre bebice!

< Poruku je uredio *boka* -- 13.12.2011 0:35:36 >

Elena - svaki moj osmeh!!!
25.07.2011.

(odgovor članu Sanchy)
Direktna veza do poruke: 828
13.12.2011 10:53:35   
crazymama
hvala boko!
sanchy, boka je u pravu, posle 35.godine su duzni da ti preporuce amniocentezu, a da li ces je raditi to je na tebi. Ja sam je odradila i na kraju mogu da kazem da se nisam pokajala...
juce sam konacno uzela rezultat i sad uzivam sa mojom cici user posted image

p.s.
s''druge strane, na nekoliko mesta sam procitala da nije pravilo da starije majke imaju veci rizik da rode bebu sa Down sindromom, u praksi ima vise od 50% slucajeva da su i majke u 20-im godinama radjale takvu decu, pa mi bas i nije jasan taj zakon za posle 35.

mislim da ako imas ispod 35g, a prethodni nalazi su ti ok, neces dobiti uput za AC na svoj zahtev, ali privatno ce svako hteti da ti odradi, cena je izmedju 250-300eur.

< Poruku je uredio crazymama -- 13.12.2011 10:57:56 >

"Wanting to be someone else is a waste of the person you are. I'd rather be hated for who I am than loved for who I am not"
Curt Cobain

(odgovor članu *boka*)
Direktna veza do poruke: 829
13.12.2011 10:56:48   
Olga75
zbog povecanog rizika nakon 35 - te uglavno ginekolozi daju uput za amniocentezu ( tako je bar u Su ) a da li ce trudnica otici ili ne to je stvar izbora

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu crazymama)
Direktna veza do poruke: 830
13.12.2011 14:28:08   
Sanchy
IZVORNA PORUKA: crazymom

p.s.
s''druge strane, na nekoliko mesta sam procitala da nije pravilo da starije majke imaju veci rizik da rode bebu sa Down sindromom, u praksi ima vise od 50% slucajeva da su i majke u 20-im godinama radjale takvu decu, pa mi bas i nije jasan taj zakon za posle 35.

mislim da ako imas ispod 35g, a prethodni nalazi su ti ok, neces dobiti uput za AC na svoj zahtev, ali privatno ce svako hteti da ti odradi, cena je izmedju 250-300eur.
Te majke u dvadesetim godinama uglavnom ne rade amnio pa se zato i desava da rode decu sa Daunovim pa se cini da je procenat veci cak, nego kad su u pitanju zene preko 30 ili 35 sto u principu nije bas ,samo se starije zene vise kontrolisu pa se onda i deca sa daunovim redje radjaju....citala sam i ja o tome na vise mesta...ja i hocu da radim amnio jer imam tacno 35 godina pa jednostavno hocu da budem mirna a po svemu sto sam procitala do sada amnio je jedina sigurna metoda koja ce tacno utvrditi da li je dete ok ili ne..procenat greske je jako,jako mali kao i procenat izazvanog pobacaja ovim putem tako da po meni treba rizikovati jer sama mogucnost da nesto ne bude u redu a ti nisi odradio sve sto je u tvojoj moci da to vidis na vreme pratice te celog zivota...

Direktna veza do poruke: 831
13.12.2011 17:59:29   
crazymama
samo napred, preporucujem ti da trazis uput za institut za majku i dete, svi kazu da su tamo najozbiljniji, a i ne moras uzorak nigde da setas, kao ja - vadili mi u frontu, pa moj muz nosio u NS na analizu.
intervencije nemoj da se plasis, ja nisam imala ni bolove ni kontrakcije, ma nista... a 3 puta su me ubadali!

"Wanting to be someone else is a waste of the person you are. I'd rather be hated for who I am than loved for who I am not"
Curt Cobain

(odgovor članu Sanchy)
Direktna veza do poruke: 832
13.12.2011 18:04:19   
Sanchy
A koliko ranije treba da se zakaze?Ja double radim sledece nedelje pa tek tad cu i uzeti uput...to ce mi biti 12 nedelja,predpostavljam da je najbolje u 17 nedelji da se uradi?

Direktna veza do poruke: 833
13.12.2011 20:14:23   
crazymama
pa, kazu da je najbolje raditi izmedju 16. i 18. nedelje... meni su radili kad sam bila 17+1dan, a zakazala sam kad sam bila 8.nedelja.

Curt Cobain

(odgovor članu Sanchy)
Direktna veza do poruke: 834
13.12.2011 22:34:12   
Sanchy
Znaci kasnim sa zakazivanjem?Samo mi jos reci jesi li bila 17 po amenoreji ili po UZ ne znam po cemu zakazuju posto ja kasnim nedelju dana po UZ

Direktna veza do poruke: 835
13.12.2011 22:46:48   
crazymama
bila sam 17+1 od prvog dana poslednje menstruacije... a poklapalo se i sa UZ.

Curt Cobain

(odgovor članu Sanchy)
Direktna veza do poruke: 836
13.12.2011 23:25:24   
Sanchy
Hvala ti ,meni se ne poklapa bar do sad videcemo sledece nedelje..user posted image

Direktna veza do poruke: 837
14.12.2011 10:56:18   
crazymama
ajde samo napred, nije to nista strasno!

Curt Cobain

(odgovor članu Sanchy)
Direktna veza do poruke: 838
16.12.2011 13:49:45   
Teena
Imam 36 godina (imaću 37 u terminu porođaja) i čim sam zatrudnela moj ginekolog (i privatni i iz DZ) su mi rekli da istog dana zakažem amniocentezu u Palmotićevoj zbog godina i zbog gužve. Po ultrazvuku sam bila tek 4. nedelja +4 dana i odmah su me primili. Za devojku pre mene (5 nedelja i 6 dana) već nije bilo mesta i savetovali su joj da pokuša na Institutu za majku i dete.
Dabl test sam radila privatno u 12. nedelji uz veoma detaljan UZ na kom je doktorka videla i nosnu kost i prstiće na rukama i nogama, dužinu butne kosti...dakle posmatrala sve soft markere za DS i rekla da je sve u redu ali da ipak zbog godina uradim zakazanu AC. Inače rezultat dabl testa mi je bio izvor neviđene anksioznosti dok sam čekala rezultate AC. Zbog sličnih meni, koji će paničiti i brinuti kao ja, evo rezultata: rizik za DS mi je bio 1:117. Bhcg je bio povišen 1,9 mom a papp-a snižen 0,7 mom. NT je bila ok 1,07mm. Ukupan rizik biohemija+NT je bio 1:695. Niko od doktora nije obraćao pažnju na te rezultate. Samo su pominjali godine (za koje je rizik 1:190)
Zbog straha od mogućih komplikacija od AC, konsultovala sam se sa još 2 lekara i svi su mi savetovali da je uradim uz objašnjenje da ponekad DS nije moguće videti ni na kakvom ultrazvuku. Jednostavno, ponekad DS ne pokazuje nikakve vidljive parametre. Napominjem da su svi rekli da ja moram da odlučim da li ču AC uraditi ili ne i da niko ne sme da me natera na to (dakle, ne postoji nikakav zakon već samo preporuka).
AC sam telefonom zakazala u Višegradskoj. Nisam čekala ispred ordinacije ni 15 minuta. Procedura je završena za 2 minuta. Dobila sam recept za Palitreks i preporuku da pijem Partusistan ukoliko dobijem kontrakcije (lekar je rekao da ih sigurno neću imati) i da ležim striktno 7 dana. Uzorak smo odneli u Palmotićevu u špricu uvijenom u neku papirnu kesicu. Tamo su nam rekli da zovemo za 3 nedelje za rezultate.
Čekanje je bilo najstrašnije. Pokušavala sam da se smirim čitajući sve moguće članke na Internetu. Neki su me malo smirivali a neki izluđivali. Zbog toga sam odlučila i da se učlanim na ovaj Forum i da svoje iskustvo podelim sa onima koji možda sada prolaze kroz sličnu situaciju.
U sredu sam saznala da je sve u redu, telefonom a danas podigla rezultate i presrećna sam.
Kada analiziram svoj tronedeljni strah zbog kog nisam mogla da razmišljam ni o tome da li da kupim kartu za pozorište posle datuma za rezultate, shvatam da mi je najveći strah proizveo dabl test. Statistički test, koji nije trebalo ni da radim kad sam već imala zakazanu AC.
Još bih dodala da imam čak 4 drugarice koje su starije od mene prošle kroz ovu proceduru. Ni jedna nije radila dabl test i mnogo su mirnije čekale rezultate AC, jedine metode za sada (pored CVS) koja daje pouzdane rezultate.
Nadam se da sam utešila neku buduću mamu ovim dugim pisanjem.
Veliki pozdrav,
navijam za sve vas!

Direktna veza do poruke: 839
16.12.2011 19:54:24   
crazymama
a vidis, mene je dobar dabl test ohrabrio da ce i rezultati amniocenteze biti u redu i zahvaljujuci tome sam smirenija otisla na AC.
ali svesna sam da statistika i dijagnostika nisu ista stvar!

Curt Cobain

(odgovor članu Teena)
Direktna veza do poruke: 840
18.12.2011 13:57:35   
Teena
Eh...da je meni ta statistika bila bar mršava uteha te 3 nedelje čekanja...

Direktna veza do poruke: 841
27.12.2011 9:30:54   
zemun13
Imam 33 god i druga mi je trudnoca. u 20 nedelji sam. Radila sam u 12 dabl test i bio je losiji, tj. bio je izmedju u zutoj zoni. Onda su mi preporucili kvadripl (ne znam zasto bas taj kad ide tripl) koji se radi u 17/18 nedelji. On mi je bio losiji od dubla. Ginekolog mi je rekao da idem u front u genetsko savetovaliste. Nisam otisla nego sam odmah otisla kod drugog ginekologa cijeje prvo pitanje bilo sto mi nisu radili tripl test jer bi onda imala vremena za amnio koja se rdi do 18/19 nedelje. Medjutim postoji amnio koja moze da uradi kasnije (meni je radjena u 19 nedelji i 5 dana) vadi se samo 5 ml plodove vode i rezultati su za 48 sati. Sinoc sam dobila rezultate i hvala bogu sve je ok, ovog puta je devojcica (prvo mi je sin). Mislim samo da ova brza analiza je analiza na najcesce promene na hromozomima.
Eto samo sam htela da podelim svoje iskustvo sa drugim zenama i da kazem da ne gube nadu posle testova (dabl i ostalih) to je samo statistikauser posted image  Samo napred i pozitivno razmisljaj te!!! Srecno svima i jos mnogo bebica

(odgovor članu Teena)
Direktna veza do poruke: 842
28.12.2011 21:01:57   
Sanchy
Imam 35 god i stvarno sam bila za to da treba da uradim tu amniocentezu...medjutim sad vise ne znam sta cu..prvo nije jedini rizik pobacaj koji je oko jedan posto vec i moguce oticanje plodove vode kao i krvarenje posteljice a onda i sirenje neprepoznatih infekcija na plod...E sad ja torch nisam radila osim toksoplazmoze ,niti sam radila analize na hepatitise i sad u stvari razmisljam da bi ja prvo trebalo da se istestiram skroz da ne bih slucajno ugrozila plod tom amniocentezom..i ako nesto od svega gore navedenog slucajno imam sta onda?Raditi amnio pa zaraziti dete ili ne raditi pa roditi ,ne daj boze dete sa poremecajem hromozoma...opteretila sam se sad bas...

(odgovor članu zemun13)
Direktna veza do poruke: 843
28.12.2011 21:18:36   
crazymama
i ja sam bila opterecena svim tim stvarima, ali nekako sam stisla petlju i sve je ispalo super... dan pre amniocenteze rezultat urinokulture mi je pokazao da imam eserihiju i pocela sam da pijem antibiotik, tako da me je antibiotik pokrio i 7 dana posle amniocenteze... i sve je ok, da kucnem u drvo.
ne kajem se sto sam radila AC, mada mi mnogi iz okoline kazu da nije bilo potrebe... to se ipak nikad ne zna.
e da, nemoj toliko da se plasis infekcije i oticanja plodove vode, mene su 3 puta ubadali, pa nisam imala nista od toga. cak ni kontrakcije!

Curt Cobain

(odgovor članu Sanchy)
Direktna veza do poruke: 844
28.12.2011 21:23:36   
Sanchy
Najvise se plasim tih neprepoznatih infekcija koje mogu da se prosire na plod...sad razmisljam sta sam sve radila a sta bi trebalo jos da odradim za svaki slucaj ...a i to cekanje rezultata mi se penje na glavu iskreno to mi e najgore ...dok sam cekala rezultat testova u auto skoli dobila sam prvi put u zivotu tahikardiju od 140 otkucaja i zavrsila na hitnoj...user posted image ...a sad zamisli da radim test na HIV i da cekam rezultat ...ne mogu ni da zamislim...a ako cu da radim amnio treba i to da se odradi...

Direktna veza do poruke: 845
28.12.2011 21:50:41   
crazymama
nisam radila nista, osim urinokulture...

Curt Cobain

(odgovor članu Sanchy)
Direktna veza do poruke: 846
28.12.2011 21:58:32   
Sanchy
To niko i netrazi za amnio ali u knjizi iz ginekologije moje sestre apsolventa medicine doslovno pise da je prilikom amniocenteze moguce sirenje postojecih a neprepoznatih infekcija trudnice na plod...pa po tome ipak bi covek trebalo da uradi kompletne analize ako hoce da ne ugroziuser posted image i sa te strane...

Direktna veza do poruke: 847
28.12.2011 22:11:07   
mama kukunka
Ima tu jos nesto-amniocenteza pokriva   nekoliko  najcescih anomalija, a postoji ih oko 5000 ( to mi je rekla jedna dr-profesor na neurologiji koja se bavi  decom sa tim redjim sindromima)
Imamo prijatelje koji imaju dete sa nekim sindromom kakav ima samo 11 devojcica u Srbiji, jako je tezak, ali moze se otkriti na  genetskim pretragama, kad bi se trazio.. Samo sto ga ne traze..
Takodje, ta dr je rekla da postoji jos jedan  neinvazivan a precizniji nacin, a to je magnetna rezonanca ploda..Aparat postoji na Institutu za Mi D, ali na njemu radi samo jedna dr koja dolazi iz  Novog Sada, pa se zbog toga radi samo trudnicama sa posebnim indikacijama..Tesko ga je zakazati i preko najjacih veza..

(odgovor članu Sanchy)
Direktna veza do poruke: 848
28.12.2011 22:18:54   
Sanchy
Magnetna rezonanca?Da li je to bezbedno za bebu?Hmmm...nisam cula za to...

(odgovor članu mama kukunka)
Direktna veza do poruke: 849
28.12.2011 22:24:53   
mama kukunka
Mahnetna rezonanca je bezbedna koliko i ultra-zvuk.

(odgovor članu Sanchy)
Direktna veza do poruke: 850
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  32 33 [34] 35 36   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  32 33 [34] 35 36   Sledeća stranica >   >>
Idi na:

Moćna fotka: kako se pomeraju kosti leđa t...
Ova neverovatna fotografija žene koja se porađa dokazuje koliko je ljudsko telo neverovatno. Pogledajte kako izgleda ana...
Cepanje na porođaju: Kako ga izbeći?
Položaj u kojem ćete roditi ima veliki uticaj na to da li ćete se pocepati ili će biti potrebno sečenje perineuma. Cepan...

image
Aleksandra*
Definitivno ih preporučujem svakoj trudnici i porodilji.
Pre dve godine i tri meseca na svet je došla moja devojčica, prvo dete. Dojenje je bilo nešto oko čega se uopšte nisam razmišljala. Težak porođaj, zbunjenost, bol su doveli do toga da uopšte nisam sigurna da li i koliko imam mleka. Beba je plakala, a ja sam došla u iskušenje da posegnem za adaptiranim mlekom. Drugarica koja je za Fitolat saznala na ovom forumu mi je poslala link. Iskreno, bila sam skeptična, ali bih sve uradila da imam što više mleka. Suprug je kupio isti dan ove divne tablete. Nisam verovala, ali sam uredno pila. Posle par dana sam imala osećaj da beba manje plače i da mleko više ide! Od tog trenutka kreće i uživanje u dojenju. Mogu slobodno napisati da od tog trenutka sam i ja mnogo srećnija i zadovoljnija bila. Nekoliko meseci sam ih redovno pila. A moja bebica je sisala punih godinu dana. Sada to više nije bebica nego devojčica koja će uskoro dobiti batu, a mama ovog puta ne ide u porodilište bez ovih fantastičnih tableta.  Više >>
image

Anketa

За дојиље.
пеперутка16

Мало чудно питање, али ме занима: да ли су дојиље пробале своје млеко?

Click Here