|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  6 7 [8] 9 10   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Promena prezimena pri udaji?
13.9.2011 12:58:29   
lanajelena
user posted image user posted image  vrh user posted image

(odgovor članu Ivanka 75)
Direktna veza do poruke: 176
13.9.2011 13:02:45   
Jeca*
user posted image user posted image user posted image

The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma

Direktna veza do poruke: 177
13.9.2011 13:10:42   
vukosava
Ako hoces svoje da zadrzis, sta ce ti oba, moje skromno misljenje hehe. Pre par dana pita me svekrva kako mi se beba preziva i kao zacudila se da ima njeno prezime user posted image

(odgovor članu Jeca*)
Direktna veza do poruke: 178
13.9.2011 13:16:30   
Ivanka 75
IZVORNA PORUKA: vukosava

Ako hoces svoje da zadrzis, sta ce ti oba, moje skromno misljenje hehe. Pre par dana pita me svekrva kako mi se beba preziva i kao zacudila se da ima njeno prezime user posted image

Moja sestra nije promenila ličnu kartu nakon udaje, odmah ostala trudna, mrzelo je da menja ličnu i kad je trebalo dete da se prijavi njena svekrva plakala kako joj unuk neće nositi očevo prezime nego majčino devojačko jer nije promenila u LKuser posted image
Plitkost i neukost ljudi je čudo jednouser posted image

(odgovor članu vukosava)
Direktna veza do poruke: 179
13.9.2011 13:19:31   
vukosava
Ivanka, ovde kod mene mogla sam je nazvati i sa oba prezimena, tako latinosi rade. Kod njih ako si rodjena od majke Ramos i oca Torres, prezime ti je Ramos Torres. I lepo imas oboje sa sobom stalno.

Direktna veza do poruke: 180
13.9.2011 13:36:14   
Anoniman
zapravo, spanci i mislim i svi u latino americi, imaju svi po dva prezimena i nikad ih ne menjaju, a dete dobija prvo ocevo i prvo majcino prezime.

(odgovor članu vukosava)
  Direktna veza do poruke: 181
13.9.2011 17:22:39   
vukosava
To je po meni fer. Da se ne lazemo, majka je uvek sigurno ko je user posted image A za tatu nije bas u svakom slucaju sto posto taj sto da detetu ime user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 182
13.9.2011 17:31:45   
anuksunamun
IZVORNA PORUKA: vukosava

Ivanka, ovde kod mene mogla sam je nazvati i sa oba prezimena, tako latinosi rade. Kod njih ako si rodjena od majke Ramos i oca Torres, prezime ti je Ramos Torres. I lepo imas oboje sa sobom stalno.

... sto se tice prezimena... ..il zadrzati il dodati ili uzeti njegovo sasvim je svejedno...ne vidim tu neku preteranu vaznost..ja sam uzela njegovo ..bez previse razmisljanja ..

< Poruku je uredio Lu RR -- 13.9.2011 22:22:44 >

(odgovor članu vukosava)
Direktna veza do poruke: 183
15.9.2011 17:37:58   
maliska
Ja nikako da se naviknem na detetovo ime i prezime,kad odvedemo malu kod dr.i kad je prozovu ja kuliram,ko da su prozvali nekog drugog,muz me cimne,alo,prozvali ti dete,cudim se kako nisam registrovala.Jednom kad su je prozvali,ja se pitam odakle mi poznato to ime .Sve ocekujem da prozovu moje ime,umesto njeno,navika.(nismo vencani,jos imam svoje p.)

(odgovor članu anuksunamun)
Direktna veza do poruke: 184
21.9.2011 20:55:03   
vukosava
Promena prezimena supružnika

Član 348.

(1) Supružnici se prilikom sklapanja braka mogu sporazumeti da svaki od njih:

1. zadrži svoje prezime;

2. umesto svog uzme prezime drugog supružnika;

3. svom prezimenu doda prezime drugog supružnika odnosno prezimenu drugog supružnika doda svoje prezime.

(2) Supružnik koji je promenio prezime sklapanjem braka može u roku od 60 dana od dana prestanka braka uzeti prezime koje je imao pre sklapanja braka.

Imate fore 2 meseca i da se predomislite user posted image

(odgovor članu maliska)
Direktna veza do poruke: 185
13.11.2011 3:20:39   
milia
Ja imam dva. Kad se predstavljam, uvek kazem devojacko. Tako se osecam. To nema veze s mojim muzem. On me je pitao kako zelim da se prezivam, i ja, a i nase dete kad se rodilo.
Nije mi jasno bas to sto deca istih roditelja ne mogu da se prezivaju drugacije. Je l' to stvar birokratije ili ideologije?

Nisam znala i ne mogu da verujem da na Izvodu iz Maticne knjige rodjenih zeni ne pise devojacko ako ga je promenila na vencanju?!?
Kad sam menjala dokumenta posle vencanja, isla u PIO, njihov softwear nema opciju da uskladisti dva prezimena. Narocito ako su dugacka kao moja dva. Ostalo mi je tamo devojacko. Kao i u banci. Kao i na mnogim mestima. U firmi nema mesta takodje, pa mi je drugo prezime skraceno sa sve tackom na kraju! Ljudi komentarisu kako sam zakomplikovala i sta ce mi to.
Ali, niko me zove, od ljudi koje sam od ranije poznavala, po novom prezimenu.
Ja i ne znam ili zaboravljam udata prezimena svojih prijateljica.

A na umrlicama se jos moze naci na primer - nasa neprezaljena Mira Jovic rodj Petrovic, valjda zato sto najblizi zele da ona definitivno bude prepoznata i ljudi obavesteni. Dok je ziva ne mora ni da se zna koja je, udajom se gubi identitet, sta li? user posted image

Svaka cast Vukosava sto si zadrzala svoje. Ja bih isto to i uradila, ali nisam imala hrabrosti da objasnjavam detetu zasto druge mame 'ovo', a ja 'ono'. Bas me zanima kako si ti objasnila, ako si uopste stigla do te tacke (ne znam kolika su ti deca/dete).
Ma jezim se od ovog patrijarhata.

(odgovor članu vukosava)
Direktna veza do poruke: 186
13.11.2011 3:23:41   
Yag
Ja imam samo svoje i ono mi je dovoljnouser posted image

21.12.2012. end of the world but my world start again 21.12.2012. SANIN ;)))

(odgovor članu milia)
Direktna veza do poruke: 187
13.11.2011 3:48:01   
Bebilina
Mi se u nasoj maloj (za sad) porodici svi isto prezivamo. Nikakakav patrijarhat vec licna odluka- em mi je lepse da budemo G-din, G-dja i G-djica ..., em mi je lakse da samo jedno prezime slovo po slovo diktiram! Da treba 2 gde bi mi bio kraj! user posted image

Direktna veza do poruke: 188
13.11.2011 3:49:27   
vukosava
IZVORNA PORUKA: milia
Svaka cas_t Vukosava sto si zadrzala svoje. Ja bih isto to i uradila, ali nisam imala hrabrosti da objasnjavam detetu zasto druge mame ''ovo'', a ja ''ono''. Bas me zanima kako si ti objasnila, ako si uopste stigla do te tacke (ne znam kolika su ti deca/dete).
Ma jezim se od ovog patrijarhata.

Ja radim u muskom svetu, profesor sam, doktor sam nauka, pre svadbe sam diplomirala, magistrirala, objavila udzbenik, 20 i nesto naucnih radova, sve sa svojim devojackim prezimenom. Gledala sam biografije drugih zena naucnica i primetila sam da ostavljanje svog prezimena nije uopste retko. Muz mi je kuci cuva bebu. Pitaju me non stop da objasnjavam. Ali misle da je to do razlika u kulturi posto u jako puno zemalja na svetu ljudi ne menjaju prezimena u toku zivota. Posto moje dete odrasta za sada uz tatino cuvanje, mislim da ce joj razumevanje zasto se mama drugacije preziva biti logicno kad upozna svoju mamu. user posted image .

Ja sam sa 15 godina upisala srednju elektrotehnicku i od tada za mene ta pravila koja su vezana za patrijarhat u Srbiji su uglavnom gomila predrasuda na koje se ne obazirem. Posto imam retko ime, svi me zapamte po njemu, prezimenom me niko inace i ne zove. I sto rekli Milanovacki Bjesovi: "Mozes me zvati kako god hoces jer ja nisam ime.."

A studenti me zovu Doktor Dzej (Dr J.). Da sam uzela muzevljevo bila bih Doktor Ef.

A to ko je godpodja a ko gospodjica u SAD su resili tako sto se koristi Ms a ne Mrs ili Miss. Univerzalna varijanta je Ms jer je apsolutni nebitno ko je udat a ko ne kad se upoznaje sa nekim, to polako postaje stvar proslosti kad su zene bile gospodje ministarke, i sl., tj. kad su ih zvali zanimanjem svog muza. Zasto ne postoje dve verzije gospodina? Je rnije bitno ko je ozenjen a ko ne? Zasto je onda bitno ko je udat a ko ne?

< Poruku je uredio vukosava -- 13.11.2011 3:55:21 >

(odgovor članu milia)
Direktna veza do poruke: 189
14.11.2011 0:57:00   
milia
Jasno.
He, i ja sam radila neko vreme na fakultetu, pa otisla u industriju.
Bas tako, objavis nesto i onda najednom promenis prezime...
Super je tvoj muz, moj bi da radi pa to ti je user posted image

U potpunosti se slazem sa svim gorenavedenim user posted image

(odgovor članu vukosava)
Direktna veza do poruke: 190
14.11.2011 4:16:35   
vukosava

IZVORNA PORUKA: milia

Jasno.
He, i ja sam radila neko vreme na fakultetu, pa otisla u industriju.
Bas tako, objavis nesto i onda najednom promenis prezime...
Super je tvoj muz, moj bi da radi pa to ti je user posted image

U potpunosti se slazem sa svim gorenavedenim user posted image

I moj bi, al nema radnu vizu. Radio je u Srbiji u industriji.

(odgovor članu milia)
Direktna veza do poruke: 191
14.11.2011 10:26:01   
Olga75
ponovo da kazem , ja svoje prezime nisam promenila na opste cudjenje okoline
ali meni i matorom ne smeta , sigurna sam da ni zvercici nece smetati , vec sad zna da se prezivamo razlicito user posted image
kod madjara je normalno da se udata zena oslovljava muzevljevim imenom sa dodatkom zena , znaci ja sam Robertne ( Robertova zena ) a prezime je obicno devojacko
kao i kod nas zena je necija , ne moze biti licnost za sebe , mora biti necije vlasnistvo user posted image
i tako , svaka zena je prvo necija cerka , onda necija zena , nikad nije samo ona

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu vukosava)
Direktna veza do poruke: 192
14.11.2011 12:24:57   
smeško
Jevreji su to vrlo lepo rešili.

(odgovor članu Olga75)
Direktna veza do poruke: 193
14.11.2011 12:46:03   
vukosava

IZVORNA PORUKA: smeško

Jevreji su to vrlo lepo rešili.

Pa realno, bez DNK-a analize, pod uslovom da beba nije zamenjena, sto posto mozes biti sigurna samo ko je majka. Ja ne bi bila sto posto sigurna da je svakome to ocevo prezime odgovarajuce. Sta ako je neko drugi pravi otac?

(odgovor članu smeško)
Direktna veza do poruke: 194
14.11.2011 14:05:16   
bebaimama
Meni je zadrzavanje sopstveog prezimena nepotrebno, prilagodi se obicajima okoline. Msm da zene koje zadrze svoje prezime imaju neki kompleks nize vrednosti pa pokusavaju time da ga izlece. Ako nismo ime, zasto ga ne promenite?
ps.Da li je Vukosava jedini doktor nauka na ovom forumu?

(odgovor članu vukosava)
Direktna veza do poruke: 195
14.11.2011 14:20:42   
Anoniman
a izvini - bas iz istog razloga - zasto bismo ga promenili? zasto bi mom muzu trebalo da smeta sto se ja prezivam drugacije? i zasto se prilagodjavati okolini? uostalom, nisu ni sve okoline iste. u mojoj okolini, sve zene koje su se vencale od 80ih pa do sad, uglavnom imaju samo svoje devojacko prezime.
i inace ta konstatacija o "kopleksu nize vrednosti" ti uopste nije na mestu jer bismo mi koje smo zadrzale svoje prezime mogle isto to da kazemo za vas koje ste ga promenile - da imate kompleks i da ste celog zivota imale cilj da postanete "gospodje" a to bi bilo idiotski tvrditi za sve i stavljati nekom etiketu samo na osnovu jednog postupka.
licno, nameravala sam da imam oba prezimena (mislim da sam to vec pisala na ovoj temi), ali je birokratija bila suvise komplikovana i shvatila sam da mi je lakse da zadrzim samo svoje i nisam se pokajala. zivot sa dva prezimena bi definitivno bio tezi.

(odgovor članu bebaimama)
  Direktna veza do poruke: 196
14.11.2011 15:18:33   
vukosava
IZVORNA PORUKA: bebaimama

Meni je zadrzavanje sopstveog prezimena nepotrebno, prilagodi se obicajima okoline. Msm da zene koje zadrze svoje prezime imaju neki kompleks nize vrednosti pa pokusavaju time da ga izlece. Ako nismo ime, zasto ga ne promenite?

Bebo i mamo, meni je menjaje sopstvenog prezimena nepotrebno. A i to prilagodjavanje obicajima okoline, to mi je tek apsolutno nebitna stvar. Ja cenim svoju individualnost vise. A ne valja-se-ne-valja-se, treba ovako ili treba onako. I briga da se utopim u okolinu, bas me briga sto spadam u manjinu u Srbiji i na ovom forumu koja je zadrzala svoje prezime. Imam zakonsko pravo na to, i bas me apsolutno briga kako ce neko to da komentarise.

Bebo i mamo, mislim da gresis za kompleks nize vrednosti. Samo ne dozivljavamo visu vrednost kroz titulu godpodja i majka nego kroz druge stvari. I ne lecimo time nikakve komplekse. Posto tog kompleksa da nas drustvo prihvati ako uradimo opste prihvacenu stvar svojom udajom, ne treba nam ta javna verifikacija (preuzimanje tudjeg prezimena) da u krevet idemo svako vece sa istim covekom.

Bebo i mamo, dobrodosla na ovaj forum, ili ako si vec na njemu i ako si zbog nas napravila ovaj nalog da nas komentarises, osecam se pocas_tvovanom user posted image

< Poruku je uredio vukosava -- 14.11.2011 15:21:49 >

Direktna veza do poruke: 197
14.11.2011 16:20:53   
Olga75
IZVORNA PORUKA: bebaimama

ps.Da li je Vukosava jedini doktor nauka na ovom forumu?

eto da , u pravu si ja sam puna kompleksa i to je jedini razlog da ne promenim prezime , tako sam vecinu kompleksa izlecila plus sam kastrirala muza pa je i on svoje komplekse izlecio user posted image
i da ,Vukosava nije jedini doktor nauka na forum i Mihi je  doktor nauka a ima ih jos
i jos daaa , dobrodosla na forum , vidim ovo je prvi post user posted image

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

Direktna veza do poruke: 198
14.11.2011 17:24:51   
minavb
Promenila sam prezime, vrlo važno. Ako se opet budem udavala neću ga menjati, mrzi me. Opet, vrlo važno.
Pitanje, šta i da je Vuka jedini doktor nauka na forumu, kakve to ima veze?

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

(odgovor članu Olga75)
Direktna veza do poruke: 199
14.11.2011 17:41:15   
mihi
IZVORNA PORUKA: Olga RR

ponovo da kazem , ja svoje prezime nisam promenila na opste cudjenje okoline
ali meni i matorom ne smeta , sigurna sam da ni zvercici nece smetati , vec sad zna da se prezivamo razlicito user posted image
kod madjara je normalno da se udata zena oslovljava muzevljevim imenom sa dodatkom zena , znaci ja sam Robertne ( Robertova zena ) a prezime je obicno devojacko
kao i kod nas zena je necija , ne moze biti licnost za sebe , mora biti necije vlasnistvo user posted image
i tako , svaka zena je prvo necija cerka , onda necija zena , nikad nije samo ona

Olga ti si kraljica zbog svog prezimena (tako kaže moj sin meni kad ga nešto obradujem, oduševim).
Dalje iskreno ovo priznajem samo Vama:
Zadržala sam svoje i dodala muževljevo (sveki samo što nije umrla toga dana, da sam znala da će tako da se potrese primenila bi Olgin princip)user posted image

Dalje vrlo često mi ta dva prezimena prave problem, problem kod prijavljivanje dece moramo oboje zbog različitih, prezimena, Luki saglasnost za izlazak iz zemlje bez nas opet moramo oboje, za pasoš njegov i Milošev opet oboje, predugačka oba prezimena, Suprug ide u Ameriku a ja bi se decom u Švajcarsku kod sestre treba da provedem u MUP ceo dan da pribavim dozvole, smorih se bolje da imam samo jedno pa makar koje.

Ali ovo nema veze sa titulom dr koja stoji ispred mog imena i prezimena, veća sa tim što sam kad sam se udavala (mlada luda) mislila da gubim svoj identitet blabla.....

(odgovor članu Olga75)
Direktna veza do poruke: 200
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  6 7 [8] 9 10   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  6 7 [8] 9 10   Sledeća stranica >   >>
Idi na:

10 saveta za brigu o sebi nakon embriotran...
Odabir prave klinike za VTO je najvažniji korak na vašem putu ka roditeljstvu. Uz tim iskusnih stručnjaka, veoma je važn...
Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
Popularna ruska imena za bebe i njihovo zn...
Jedan od najuzbudljivijih delova iščekivanja bebe je odabir imena. Ako ste trudni, a razmišljate o ruskom imenu za bebu,...
Zvončići no.1
video
Kad padne prvi sneg, kad zabeli se breg, na put se sprema tad, taj deda večno mlad,...
Decu poveravam vašim vozovima i vašim nads...
Nekoliko puta nedeljno kupim kartu na kojoj je polazna ili završna stanica Novi Sad. Decu vam poveravam više puta nedelj...

Anketa

За дојиље.
пеперутка16

Мало чудно питање, али ме занима: да ли су дојиље пробале своје млеко?

Click Here