Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
|
|
Korisnik | |
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 2.11.2011 21:49:02
|
|
|
|
Anoniman
|
verus, imam jastuk za dojenje. mama mi ga je sasila, postavljala sam negde i slike. ali nije mi zgodan za koriscenje. treba mi vremena da se i ja sama namestim, a onda jedino da mi neko doda bebu. a uglavnom nema nikoga, moram sama da je uzmem. plus se ksenija rasplace cim je gladna i hoce ODMAH da jede, bukvalno! nekada su sekunde u pitanju, jer ako se jako naljuti od sikenja nema nista. pola sata samo treba da je tesim dok se ne umiri i prihvati. komplikovano moje dete. zao mi je sto mi sad taj jastuk nicemu ne sluzi, a u trudnoci sam stalno spavala sa njim. moracu da pokusam ponovo!!
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 2.11.2011 21:57:52
|
|
|
|
Didy
|
Macaki, ni ja ne mogu da se namestim u pozu za dojenje s tim jastukom, ali je dojim sedeći kao da sam to čitam život radila. Nekad zazvoni fiksni, ja ustanem držeći je (ona ne prekida sa sisanjem), držim je jednom rukom, drugom uzimam telefon i opet se vraćam na krevet. U fotelji ili u stolici s naslonom mi je bilo nezgodno i sa Stefanom i sa njom. Najzgodnije mi je na trosedu. Jedan jastuk iza leđa, jedan pod lakat na kojem mi je beba i možemo tako ceo dan. E, da, beluga mi je odličan da ga bacim za leđa dok dojim sedeći. Odličan oslonac.
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 2.11.2011 23:40:40
|
|
|
|
Anoniman
|
didy, ja je dojim uglavnom na nasem krevetu jer je njen krevetic odmah pored, pa je samo prebacim, jer se desava da pohisterise ako odmah ne dobije siku. tako da sedim na ivici kreveta, bez ikakvog podupiraca. nije mi zgodno da prelazim u dnevnu, jer mi na nasem nocnom stocicu stoje sve skalamerije koje su nam potrebne (i blokce u koje belezim vreme sisanja, mada stavrno ne znam cemu mi sluzi jer ona bas nikakav red nema, kako sam vec pisala). preko dana je nekad dojim u dnevnoj.. a drzim je u narucju i to jedva, sa obe ruke, bas je teska.
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 3.11.2011 12:29:24
|
|
|
|
Didy
|
Pa ni ja ne sedim na bračnom krevetu. Tu je ubacim kod nas u krevet i njuškamo se (nekad i zaspim, probudim se posle pola sata, ona isto spava ). Meni se čini da ona baš voli da siki ležeći. Tako lagano i sa uživanjem vuče. Ali to je taj jedan noćni podoj. Svi ostali su u sedećem položaju u dnevnoj sobi. Tu su mi flašice, cucle, kuvalo za vodu... S druge strane, tu mi je i Stefan. Ne mogu njega ostaviti dole u dnevnoj, a ja se penjati gore sa njom u spavaću. Nego, ja ne znam zašto se uopšte povela ova priča. Ko kaže da moraš dojiti sedeći?! Svako doji u onom položaju koji mu je najudobniji. Jedino da probaš i sedeći iz nekih praktičnih razloga (npr. ako nekad bude frka, pa budeš morala podojiti u autu ili negde gde ne možeš da legneš). Ovako, kod svoje kuće, radiš šta hoćeš i kako hoćeš.
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 3.11.2011 16:03:06
|
|
|
|
Mariya
|
IZVORNA PORUKA: PoisonEve Videla sam taj jastuk na slikama (ako je to onaj sto je kao kifla savijen) ali uopste ne razumem kako se koristi I gde ima da se kupi_ ja sam ga sašila sebi, super je. staviš ga na sebe oko struka, bebu na njega i dojiš. http://www.make-baby-stuff.com/nursing-pillow-pattern.html
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 3.11.2011 16:49:54
|
|
|
|
PoisonEve
|
Marya, hvala za link, pokusacu da i ja sklepam nesto. Didy i ja je tako dojim i radim razne druge stvari, mada mi nije bas zgodno. Neko je postavio na forumu jedan link o izgledu bebine kake (mislim da je to bilo u onoj temi zelenkasta stolica kod dojenih beba) i tu ima raznih polozaja kako dojiti bebu. Zena doji bebu u sedecem polozaju tako sto stavi obican jastuk sebi na krilo pa na njega bebu kako bi olaksala sebi ako je beba teska. A moze se jastuk staviti i sa strane i to sam probala, nije lose. Mada meni nekako najvise u poslednje vreme prija obican lezeci polozaj
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 3.11.2011 16:53:14
|
|
|
|
Lu
|
IZVORNA PORUKA: PoisonEve Mada meni nekako najvise u poslednje vreme prija obican lezeci polozaj Pa ti radi kako je tebi najudobnije Nisam ni ja imala nikakve jastuke, najviše sam voljela ležeći da dojim bebu, imala sam slobodne ruke da ga milujem...joj kako mi nedostaje dojenje, to mi je bilo naljepše nešto
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 3.11.2011 23:02:52
|
|
|
|
Anoniman
|
povela se prica o polozaju za dojenje jer sam se ja zalila da mi K iskrivi bradavicu na desnoj dojci koja me posle uzasno boli. znaci da ne sisa pravilno, mada sve radim isto kao sto sam i pre. drzim je u narucju, potpuno pravo, isto onako kako je drzim i kad sisa na levoj, pa ipak sa njom nemam nikakvih problema. ja inace uvek dojim sedeci, tako mi je bolje zbog k jer ima problema sa gutanjem vazduha i davljenjem. u lezecem polozaju sam dojila samo u porodilistu i kratko nakon sto sam dosla kuci. cim mi je rana od epiziotimije bila bolje odmah sam pocela da je dojim sedeci. meni nekako nije zgodno lezeci, jer se nadlaktim jednom rukom. ta mi se ruka onda oduzme, a i nekako mi je teze da namestim bebu da uhvati bradavicu. a kad se ona iznervira.. place po pola sata, vrlo je nezgodna mala. i nema sanse da K moze da zaspi dok sisa, tj. moze ali posle bi mi preselo. ona mora lepo da se ispodriguje posle podoja, i da se neko vreme drzi u rumaka inace ce biti velikih problema. eh, kod nas sve nesto komplikovano. nego, zanima me da li nosite brus nocu? ja od kad sam se porodila spavam sa brusom za dojilje, imam dva komada i nosim ih i nocu i danju. tek pre par dana sam probala da spavam bez brusa i probudila se sa pola mokre pidzame. mlekce probilo na sve strane.
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 4.11.2011 9:09:30
|
|
|
|
PoisonEve
|
I ja spavam sa brusem. Nemam onaj za dojilje vec obican pamucni. I to imam samo jedan, pa moram da ga cesto perem.
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 4.11.2011 11:20:35
|
|
|
|
PoisonEve
|
Skokovi u razvoju Negdje tjedan-dva nakon rođenja, dijete koje je do tada mirno jelo svaka dva-tri sata, odjednom može dramatično povećati broj podoja. Tek sto je zaspalo već se probudi, plačući ili grizući šakicu, tražeći jesti. A mamu onda zaspu komentari okoline kako je super da je probala ali eto, očito dojenje ne funkcionira kako bi trebalo. Pravite se da ne čujete ove komentare. Povećavanje broja podoja u ovome periodu je skroz normalna pojava. U starim medicinskim knjigama ove dane nazivaju «frekventnima». Shvatili su da češće dojenje povećava proizvodnju, jer rastuća beba traži sve više i više mlijeka. Zato prihvatite ovu pojavu kao normalnu i frekventne dane provedite izležavajući se u krevetu s vašom bebicom. I najveći skeptici vam neće moći reći da je nešto drugo na ovome svijetu važnije od davanja najbolje moguće hrane vašemu djetetu. Dvadeset minuta dojenja svakih sat vremena je efektivnije za povećanje proizvodnje nego rjeđi i duži podoji. Većina djece vremenom uhvati neki vlastiti ritam hranjenja, a iznenadno povećanje broja podoja je najčešće povezano sa skokovima u razvoju. Kao i ostali ljudi, djeca su u nekim periodima gladnija nego u drugima. Umjesto da provjerava što se nalazi u hladnjaku, beba traži majku. Jedno kratko vrijeme je bebin apetit veći nego mamina proizvodnja mlijeka. Mame ove periode najčešće primjećuju oko trećeg tjedna života djeteta i onda opet oko šestog. Ako vaša beba ima skok u razvoju pustite je da sisa koliko god hoće i kada god hoće. Na taj način će vaša produkcija brzo dosegnuti potražnju. Uskoro će se vrijeme između dva podoja produžiti i vaše dijete će ponovno biti ono staro. Puno odmora za mamu s bebom u skoku u razvoju, to je savjet koji bi joj sigurno svaki liječnik dao. Priroda i vaša beba udružuju snage da bi vam pomogli da se što više odmorite. Kada je beba oko tri mjeseca stara nastupa još jedan skok u razvoju. Ponovno je bebi porastao apetit i ponovno su česti podoji ono što će vam pomoći. Još uvijek je prerano za uvođenje nadohrane pa nemojte riskirati pojavu alergije zbog preranog davanja krute hrane. Sljedeća stvar koja je karakteristična za tromjesečni skok u razvoju je da je beba sve više i više budna i zainteresirana za svijet oko sebe. Plač može značiti i želju za društvom i igranjem. Držite dijete u centru aktivnosti. Pustite ga da leži na dekici na podu blizu vas. Uživat će tako u glazbi, pokretima, ljudima koji prolaze kraj njega. Što je dijete starije više će tražiti promjene. Pogled na stariju bracu i sestre, na mamu i tatu i slušanje njihovih glasova su odlična simulacija za bebu. Većina ljudi primijeti da djeca kojoj se puno pričalo, pjevalo i smiješilo i uključilo ih se u obiteljske rutine ranije počnu komunicirati. IZVOR IZVOR
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 4.11.2011 11:22:30
|
|
|
|
Olga75
|
PE ima tema SKOKOVI U RAZVOJU
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 4.11.2011 11:22:43
|
|
|
|
Verus
|
Ja sam spavala sa brusom: ali onim sportskim, tako da ih je drzao u mestu a nije zatezao. Samo pazite da nema zica ili da se ne usece jer moze zaustaviti mlecni kanal i napraviti kvrgu ili mastitis, eto, jedino da je mek i udoban, a stvarno je zgodnije i spavati u brusu...
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 4.11.2011 11:42:42
|
|
|
|
PoisonEve
|
ooops, kriva sam, nisam ni ukucavala u pretrazivac
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 4.11.2011 11:46:59
|
|
|
|
Olga75
|
kopirala sam u temu
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 4.11.2011 15:00:55
|
|
|
|
Anoniman
|
verus, i ovi moji su meki, pamucni, bez zica. samo se pitam da li je dobro spavati u brusu ili je mozda bolje spavati bez njega. ja sam se navikla na spavanje u brusu, ali mi je sad bas prijalo sto sam ga malo skinula, opustenije sam spavala cini mi se.
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 4.11.2011 15:19:08
|
|
|
|
Verus
|
Macaki, nemam pojma da li ima veze ili ne, osim eto, sto pomaze u pocetku da grudi ne cure-ja i sada spavam u pamucnom mekom sportskom, cisto da mi grudi ne "lete" i ne vise...ne znam dal ce pomoci ili ne...mozda izvise svakako...
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 4.11.2011 17:34:17
|
|
|
|
Anoniman
|
Verus Hm ... ja spavam bez brusa, ali stavim tetra pelenu na grudi po duzini, stvarno zelim nocu da se odmorim, a brus bi me cinio napetom
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 5.11.2011 18:56:54
|
|
|
|
jance
|
pitanje: koliko dugo treba hrani koju sam pojela da dospe do mog mleka? i ako se desi da ste slucajno pojeli hranu koja vam kasnije nije prijala, postoji li nacin da sprecite da to bebi napravi probleme? sestra je juce kuvala, ja nisam pratila, pravila je spagete bolonjeze... ja ih jaako volim i pojela sam onako u slast tanjir ipo al sam skoro odma dobila gorusicu i proteralo me je. samo sam mislila na jadnog Ogija i kako ce to on podneti. i bas nije proslo najlepse, sreca pa je vikend i mm moze da se budi... lepo je jeo uvece, onda se probudio oko pola 12 i dala sam mu da siki, povukao je 4 puta i zaspao tako cvrsto da ni posle sat vremena nismo uspeli da ga probudimo. opet se probudio oko 3 i sikio samo iz jedne dojke i to je prehisterisao... onda se probudio oko 7 , lepo sikio kako to on ume, a posle kad ga je mm dao da podrigne se jadan sav preznojio koliko se grcio. sad, desilo se, sad cu jos vise da pazim sta jedem (ako je to ikako moguce), al sam htela da pitam dal postoji naci da se to spreci jer nekad ne mogu unapred da znam dal ce mi neka hrana prijati ili ne...
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 5.11.2011 19:00:08
|
|
|
|
Olga75
|
IZVORNA PORUKA: Olga RR tema SKOKOVI U RAZVOJU a nema veze sto si ti imala gorusicu sa njegovim sisnjem
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 5.11.2011 19:03:26
|
|
|
|
PoisonEve
|
evo mislim da cu poludeti. kuckam dok je dojim, dok gledam tv, dok pricam na fiksni....nisam rucala jos uvek jer nisam imala kad, svr vreme je na sisi. a sto je najgore ona uopste ne guta samo se igra, a vristi ko djavo kad nije na siki. i samo hoce da je drzim i tako i spava, na meni. ja je uzasno volim pa ne mogu da se ljutim na nju, ali jako sam umorna
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 5.11.2011 19:04:42
|
|
|
|
jance
|
ok. mislila sam da ako meni nesto nije prijalo da utoliko vise nece ni meni, jer sve sto pojedem se moze odraziti na njega kroz mleko...
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 5.11.2011 19:09:35
|
|
|
|
jance
|
IZVORNA PORUKA: PoisonEve evo mislim da cu poludeti. kuckam dok je dojim, dok gledam tv, dok pricam na fiksni....nisam rucala jos uvek jer nisam imala kad, svr vreme je na sisi. a sto je najgore ona uopste ne guta samo se igra, a vristi ko djavo kad nije na siki. i samo hoce da je drzim i tako i spava, na meni. ja je uzasno volim pa ne mogu da se ljutim na nju, ali jako sam umorna jesi probala cuclu? meni su to rekli u porodilistu. jeo je i stavili su ga da spava pored mene, posle pola sata se probudio i histerise , grebe se po obrazima, gura prste u usta. ja zbunjena odem kod pedijatrijskih sestara kazem: sestro, ja mislim da je on jos uvek gladan . sestra me pogleda i kaze: pa pojeo je vise nego vecina beba na odeljenju, hteo je jos al mu nisam dala (dohrane). pokusajte da mu date cuclu, njima je sisanje uteha a vi malo da danete dusom. ja mu dala cuclu , on se smirio i zaspao.
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 5.11.2011 19:11:34
|
|
|
|
Olga75
|
PE , ja ti rekoh , skok u razvoju , tako je i M bila prikacena na sisu satima , proci ce za dan - dva , samo budi strpljiva , sada sebi obezbedjuje mleko za dalje
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 5.11.2011 19:16:40
|
|
|
|
PoisonEve
|
Vidis interesantna stvar da od mene nece cuclu nikako. Covece kao da mi namirise i zna da mzoe da dobije sisu od mene i nece cuclu. Sve se gadi ko da ce da povrati...Retko kad oce i flasicu od mene, ma kako udje u sobu da legnem ona krene da se meskolji i puci usta i ako je ne uzmem, rasplace se
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 5.11.2011 23:32:28
|
|
|
|
Anoniman
|
Eve gledaj da nadjes nekako vreme za odmor , kapiram da je mnoogo volis, ali moras i ti da napunis baterije kako bi bila i za bebu i za sebe valjana ;) Kad malo prodje taj skok, docice to na svoje neko mesto!
< Poruku je uredio Zenetina -- 5.11.2011 23:35:04 >
|
|
|
Poslednje teme sa foruma
Najčitaniji sadržaji u rubrici Šta određuje krvnu grupu bebe?Roditelje često zanima koje će krvne grupe biti njihovo dete, naročito ako je jedan od roditelja Rh negativan. Pogledajt...
AnaTamara
Preporuka budućim mamama!
Porođaj je sve bliže, pripremaju se stvarčice, između ostalog i Fitolat, koji mi je mnogo pomogao sa prvim detetom, uspeli smo da uspostavimo laktaciju!
Više >>
Anketa
За дојиље.
пеперутка16
Мало чудно питање, али ме занима: да ли су дојиље пробале своје млеко?