Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
|
|
Korisnik | |
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 26.10.2011 22:48:45
|
|
|
|
Anoniman
|
ma crvenkapo, sta se brines. lepo je on ruckao, ali moglo je nekako da mu stane jos tih 15 ml. kao ono kad se ti najedes, ali moras da uzmes jos jednu kiflicu sa sirom, pa kud puklo! moje ksenija bi jela koliko god joj dam, pa posle povraca! alavo dete, pa to ti je. zato ja znam otprilike kad je ona sita, pa sama prekinem. sada to znam, naravno kada je bila mala nisam znala. ali ja uvek polazim od sebe, niti sam uvek isto gladna, niti mogu uvek da pojedem istu kolicinu hrane. tako ti je i sa njima.
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 26.10.2011 23:29:07
|
|
|
|
PoisonEve
|
Ja imam dugaciji problem. Kad je stavim da je dojim ona uvek cokce dok sisa i tako se naguta vazduha, pa stuca pa je muci stomacic. Ali guta bas se cuje lepo, ali me mnogo nervira sto ne ume da uhvati bradavicu celu. Jer ja imam bas bas velike areole pa ne moze svim mali sutima da ih uhvati. Bas se mucimo, a tako je lepo sikila u porodilistu...
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 27.10.2011 2:10:16
|
|
|
|
Anoniman
|
Polako, naučiće. Ali diži je na pola da podrigne pa da nastavi, biće joj lakše kasnije!
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 27.10.2011 3:35:16
|
|
|
|
Verus
|
jance: kad ne dojis dojke sto vise na vazduh, mazi lanolinom za bradavice, one koje ne moras prati pre dojenja. Kad vidis da zvace onda mu nemoj vise dati da ti ne pravi ragade gorim...Videces, cim beba uvezba sikenje, sisace krace i efikasnije...
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 27.10.2011 3:49:10
|
|
|
|
vukosava
|
IZVORNA PORUKA: gae_gr Moja tetka se porodila pre 18 godina, dojila moju sestru, sestra plakala non stop a oni mislili da ima grčeve i nalivali je čajem. Moja beba jos nije probala caj u zivotu pa je imala grceve mozda onda 2 nedelje. Meni je ta prica oko caja vise kao secerna vodica. Elem, gae_gr setih se tebe danas kad sam pricala sa drugaricom koja ima (*)(*) sto se upravo porodila. Izgleda da ce da od pocetka samo da pumpa, isto se plasi da ce da udavi bebu i ne zna kako da je namesti... Imala carski rez. Danas sam joj izdavala uputstva za koriscenje pumpe...
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 27.10.2011 8:09:10
|
|
|
|
Anoniman
|
Vuko, ni moja Nevena nije probala čaj niti će skoro...Posebno ne zašećeren... Kaži drugarici da se drži hrabro, neka proba da doji. Ja sam pokušavala sve do trećeg meseca al nije išlo nikako. Da smo uspele moja beba i ja u dojenju, možda bih ja još imala mleka. Ako ne ide, uvek ostaje pumpica kao dobro rešenje. Ja sam moju spakovala da čeka drugo dete.
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 27.10.2011 9:44:57
|
|
|
|
Crvenkapa85
|
IZVORNA PORUKA: Macaki ma crvenkapo, sta se brines. lepo je on ruckao, ali moglo je nekako da mu stane jos tih 15 ml. kao ono kad se ti najedes, ali moras da uzmes jos jednu kiflicu sa sirom, pa kud puklo! moje ksenija bi jela koliko god joj dam, pa posle povraca! alavo dete, pa to ti je. zato ja znam otprilike kad je ona sita, pa sama prekinem. sada to znam, naravno kada je bila mala nisam znala. ali ja uvek polazim od sebe, niti sam uvek isto gladna, niti mogu uvek da pojedem istu kolicinu hrane. tako ti je i sa njima. ma kontam ja da on nije ni zgolja,ni debe,sasvim u normali,sad ima oko 6800-6900gr....ima butkice prste da polizes ,al me tako nervira kad ogladni,tako se onasa kao da bi lava pojeo,onda siki,i pocne da se zafrkava,uhvati je povuce jednom,pusti,pa opet povuce pa pusti...pa se izdivanimo....gleda u siku i guce hahaha,u al si i bio gladan ....resila sam necu vise da razmisljam o dojenju i da li imam mleka,uzalud se sekiram bez potrebe....mericu ga pre kontrole i to je to....mleka za sada ima....uvek siki samo jednu a drugu nece ni da vidi pa sledeci put obrnuto ... PoisonEve i meni je mihajlo cvokcao,to znaci da nije lepo uhvatila beka siku...al ja se nisam toliko obazirala na to jer ga cujem kako guta mleko,pa kad njemu ne smeta ne smeta ni meni...sad lepo vuce kao blesav pomislim nekad mozak ce mi isisati...
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 27.10.2011 10:48:58
|
|
|
|
PoisonEve
|
Ma znam i ja da ce vremenom nauciti nego sam negde citala da zbog tog gutanja vazduha dolazi do grceva pa sam se uplasila malo... A sinoc sam se uplasila ko nikad u zivotu da mi je nestalo mleko! Bila sam jako umorna, neispavana jos sam se posvadjala sa mm i prestala su mi krvarenja (lohije) jos sam mislila da sam dobila jer me je bas boleo donji stomak kao kad treba da dobijem i posle nisam imala mleka uopste. Hvala Bogu, imala sam u frizideru mleko nekih 50ml pa je mm dao bebi to a ja odspavala 3 sata i kad sam se posle izmlazala da vidim koliko imama izmuzla sam preko 100ml. Tako sam se bila uplasila...
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 27.10.2011 11:38:20
|
|
|
|
Anck Su Nmaun
|
I ja da se pohvalim da sam povratila dobru kolicinu mleka, samo sam vise bila disciplinovanija i redovno jela i pila dosta tecnosti, ipak trteba dooobro voditi racuna o redovnoj ishtrani i piti doooosta tecnosti! Iako vrlo cesto nemam vremena ni da jedem
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 27.10.2011 11:46:03
|
|
|
|
jance
|
evo da se pohvalimo, da sam ga od sinoc pustila da se sam budi kad je gladan i otprilike je to na neka 3.5 sata... tako da sam sada mirnija, ne moram stalno da gledam na sat barem. da, pitala je sveki nekog njenog pedijatra koga je uspela da nadje, posto je bila bivsi zdravstveni radnik ali je u penziji vec dosta vremena, sta da radim sa tom dohranom, on kaze da ga nije video pa ne moze da bude siguran al da dohranu su dali zbog zutice, i da on nebi naglo prekidao nikako, da budemo sigurni da napreduje, jer mora zbog ciscenja od zutice a i zato sto ima tako neredovnu stolicu i sto nije zuta.. no, ja mu jutros nisam dala dohranu, sikio je opet skoro sat vremena i onda je zaspao i probudio se sledeci put na tacno 3 sata...
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 27.10.2011 11:54:04
|
|
|
|
Anoniman
|
Bravo, Jance!!!! Samo hrabro. Nece mu nista faliti bez dohrane posebno ako lepo sisa i posle toga spava. Slušaj svoje dete ono zna sta mu treba,potrebno je samo da ga oslušneš i sve ce biti u redu!!!
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 27.10.2011 12:22:41
|
|
|
|
PoisonEve
|
Jance super! Jako mi je drago zbog vas
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 27.10.2011 12:31:58
|
|
|
|
Verus
|
Divno Jance!!! Bas sam ponosna sto si istrajala: a da ti kazem ako beba od 2 nedelje tako lepo odspava na 3 sata, fino se on tebi najede od sike Samo tako nastavi: i da, moja mala je imala zuticu skoro 2 meseca i nismo dohranjivali (po savetu pedijatra samo dojenje) i opet je izbacivala bilirubin preko stolice, tako da ocistice se on ne brini: ALI, ako hoces da ti je mirna dusa ti mozes uvek ponuditi ali vidis da mu ne treba, SUPER Presrecna sam kad mamika uspe da doji!!
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 27.10.2011 12:42:41
|
|
|
|
jance
|
Verus ja tako nekako i planiram da radim, kad vidim da je posle sikenja miran, da se ne baca i ne sisa sopstvene prste onda mu ni ne ponudim dohranu, stavim ga da podrigne i furam.. kad vidim da histerise i trazi ko da je gladan, onda mu napravim i dam, pa onako nekoliko puta izvadim flasicu da vidim kako ce reagovati... i dajem mu kad skupim mog nacedjenog mleka.... da, i uvece cu mu davati za sada...
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 27.10.2011 18:18:27
|
|
|
|
PoisonEve
|
Ja sam bebu podojila pre sat i po vremena i sikila je samo jednu siku, jedno 25 min(ali je efektivno gutala samo 15), stavim je da spava i ona se probudi gladna, ja sam dala muzu da joj da moje mleko izmlazano na flasicu 20ml, ona je popila sve i damo joj jos 60ml i to je sve popila. sad sam se ja uplasila da ona nije stalno gladna Mada, kad sam je dojila pre sat i po, ona je tako cvrsto zaspala da nije bilo sanse da se probudi... I razmisljam ako joj svaki cas dajem siku mozda ne stigne da mi se napuni mleko, pa cekam 2-3 sata da prodje jer onda kad se izmuzem nakupim i 120ml, da li treba uvek da joj dam siku kad trazi, jer nemoguce da je toliko gladna ona je sad popila 80ml!
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 27.10.2011 18:51:57
|
|
|
|
Verus
|
PE, meni se to desvalo u pocetku jer je moja mala dojila bas cesto, na svaka 2 sata, 2.5 nekad na 1.5, da poludis. Par puta sam plakala jer vise nisam mogla jer su me bolele ragade pa joj je mm dao flasicu, a ja sam pustila da mi se nakupi mleka....tesko je u pocetku jer se i tvoje telo samo po sebi navikava na to koliko mleka treba da pravi-ali sto vise sada dojis, vise ce biti mleka kasnije. Samo istraj, AKO podojis i mislis da se nije najela nek tm da na flasicu-ako nemas svog, dodaj dohranu sta sad, poneakd ako moras nije frka...
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 27.10.2011 18:56:00
|
|
|
|
PoisonEve
|
Nama je patronazna rekla da njoj treba oko 50-60ml po obroku, ako ja izmuzem 120ml to znaci da imam, ali mene muci da li ta kolicina moze da se napravi i za sat i po ili tek za tri sata Takodje me buni izmuzavanje jer cesto je dugo dojim ona zaspe ko jagnje, smestim je u krevetac i taman sto se izmuzem ona place trazi jos I onda mi bude krivo sto ne mogu da je dojim kad sam upravo iscedila sve, pa mm mora na flasicu, a ako se ne izmuzem plasim se da nece moci da mi nadodje mleka dovoljno za sledeci podoj
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 27.10.2011 19:00:48
|
|
|
|
Verus
|
Jbg nekako cete izgurati tamo do bar 6 nedelje...laktacijske sestre su mi ovde rekle najidealnije je detetu ne dati cuclu ili flasicu do 12 nedelja starosti-ja sam vec bila na poslu kad je njoj bilo 6 nedelja tako da to nije kod nas bila opcija... Meni je drugarica dosla u posetu kada je Heleni bilo 5 nedelja: i rela "ako je tek jela ti joj daj cuclu"> Beba hoce da sisa non stop iako nije gladna...To mi je spasilo zivot i sike! Isto sam onda pitala pedijatra i zena mi je lepo rekla "daj cuclu ako zaplace posle dojenja; ako je stvarno gladna, pljunuce cuclu!". Strpi se jos kjou nedelju kako znas i umes, pa pokusaj to. Nama je pomoglo, ali je i dalje sisala na svaka 3 sata...pa sigurno 6 meseci i duze. Dr. mi je rekla da neka deca jedu manje, a cesce. Ona je i dan danas sa 19 meseci takva, jede malo, a cesce....
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 27.10.2011 19:17:28
|
|
|
|
MarijaBg
|
Vec sam pisala, ali ajde da ponovim. U pocetku i treba da se doji cesto, nemojte da vas to brine! A ima puno beba kao sto je i moja, koje prosto vole cesto da jedu... Natalija ima 6 meseci, sisa na 3 sata max i budi se i dalje nocu. Prvih mesec- dva je sisala na 2 sata, nekad i sat ipo, a 40-ak min. trajao podoj. Pa jos pola sata drzanja u uspravnom polozaju jer je bljuckala, povracala i stucala mnogo, a nije znala da podrigne, verujte da jedva da sam bilo sta drugo radila sem drzala nju u rukama dan-noc! Nikad mi nije palo na pamet da joj dam dohranu. PE, isto je tako moja beba coktala dok sisa i jela strasno halapljivo, na kraju cesto ne podrigne, pa stuca po 5-6 puta dnevno... Morala sam da je dizem nekoliko puta u toku podoja da podrigne, to je jedino pomagalo. Cim malo zastane, podigni je da podrigne, a taman ce da se razbudi ako drema na siki.
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 27.10.2011 19:20:30
|
|
|
|
Verus
|
Marija: nase cerke su bas iste po tom pitanju. Ja kazem, svaka mama koja ima srecu da bude kuci sa svojom bebom i samo doji treba to da iskoristi: u krevet i mazite se ceo dan, nema nista lepse
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 27.10.2011 20:15:48
|
|
|
|
MarijaBg
|
Verus, ti si mi i dala podrsku i savet kad sam pitala ovde za to dojenje na 2 sata, posto me pedijatar na kontroli sa mesec dana maltene izgrdio sto je nisam uobrocila na 3 sata. I hvala ti na tome Zato se i ja sad trudim da podrzim zene, jer znam koliko znaci...
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 27.10.2011 20:18:11
|
|
|
|
Verus
|
ja zaista zelim SVIM SRCEM da svaka majka koja ima mleka doji svoju bebu, i da ne izgubi mleko davanjem dohrane zbog gluposti nekih lekara i patronaznih sestara...bude mi bas bas zao, zato mi i ne bude tesko da kucam sve iznova i iznova kad god imam vremena....nema bolje hrane za bebicu, za njihov imunitet, za njihov mozak ma za sve...I ti im jako jako sve lepo pises, vidis sta iskustvo znaci, i kad te muka natera da naucis-pa zasto onda to ne podeliti sa novim mamama-samo kad hoce da poslusaju
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 27.10.2011 20:37:00
|
|
|
|
MarijaBg
|
Trebalo bi. pokrenuti neku akciju u Srbiji za podrsku dojenja. Ovde izadjes iz porodilista bez informacija, niko ne obucava mame o prakticnim stvarima koje mi ovde pisemo. Najgore sto i patronazne i pedijatri daju pogresne informacije Vecina zena u Srbiji ne doji, ubedjena sam da bi 90 % njih prevazisle probleme i uspesno dojile kad bi im neko strucan pomogao!
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 27.10.2011 20:45:23
|
|
|
|
Verus
|
Ah sigurno bi..ne znaju da je SVE sto se dogadja sasvim normalno u tome je problem...i te glupave patronazne koje mami kazu da nema mleka a dete joj 3 dana staro mislim Ja sam davno rekla da ako bog da da opet budem u NS, voella bih da nesto pokrenem, pa makar to bio moj volunterski rad nekoliko sati nedeljno, obici nove mame i pomoci im u bolnici, ili, nesto uraditi povodom obuke svih tih sestara u bolnicama, a i patronaznih... Bas me iskreno cudi da je to tako...pogotovo sto puno mama jedva i placa sva ta AD mleka koja koriste, ili rano pocnu da daju kravlje jer nemaju para
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 27.10.2011 22:22:50
|
|
|
|
MarijaBg
|
Verus, ovde su tek sad organizovali banku humanog mleka i to prilicno neuspesno i samo u Bg-u Ja sad nisam u Bg-u inace bih sigurno donirala, ali bi bilo lepo da se nesto promeni. Ako se vratis u Ns, a ja u Beograd, zajedno cemo probati nesto Ja bih i tako zelela da se bavim humanitarnim radom vezanim za bebe, ali za koju godinu kad rodim jos koje dete
|
|
|
Poslednje teme sa foruma
Najčitaniji sadržaji u rubrici Hidratacija najmlađih u letnjim danimaTokom letnjeg perioda i visokih temperatura koje su sve češće, najvažnije je redovno se hidrirati. Ovo se najviše odnosi...
dudas
Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!
"Dobro veče, od sad ovde nema zime, Imuno je moje ime. Vitamini, minerali-sve staje u gutljaj mali. Popij mene, mala vilo, nazdravlje ti bilo!"
"Imaćemo još jednog gosta, pomoći će vili dosta. Evo ga, tu je"-Imuno reče.
"Uđi, uđi, druže moj, dobi li protiv kašlja boj?"
"Znaš, Imuno-Broncamil se smeška, kakva je to borba teška. Uspeo sam, za kašalj sam tata mata!"
I odjednom neko pokuca na vrata.
"Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!"
Istina je sve što kaže Apis gola, jako brzo rešiće vas bola.
"Gde li nam je Fitobalm, kud se dede, ne videh ga od prošle srede? "Sad će doći"- Imuno reče. "Ima li šta od zapušenog nosića preče?"
"Kuc, kuc, stigao sam"- Fitobalm se javi. "Mala vilo, odmah me pod nosić stavi. Jel osećaš borovine moć? Sada lepo diši i spavaj, laku noć!"
I tako Pharmalife družina ova isprati vilu u carstvo snova.
Više >>
Anketa
Расположење у трудноћи.
пеперутка16
Да ли сте имали нагле промене расположења током трудноће?