vanesicak
|
Voljela bih ako mogu nekako pomoci svojim iskustvom, bila sam zlostavljana u prvom braku, teska prica, mnogo... Imam dvije djevojcice, sa tim covjekom. Bilo mi je jako tesko naci rjesenje kako da opstanem ako ga napustim, je cure su imale cetiri i po godine starija i jednu godinu mladja, a ja bez posla. Nakon konacne odluke u svojoj glavi da cu napraviti taj korak, provela sam sa njim jos pola godine, znajuci da se nece nista promijeniti, niti sam to ocekivala. Ali bila sam mudrija, spretnija, nisam tugovala sto je moj brak propao, sto je ljubav mog zivota, teski agresivac, lazljivac.... Gledala sam u svoju djecicu i one su mi bile sve, a sa njim (posto sam skontala da tako najbolje funkcionisemo) popustala sam, samo se smjeskala glumila sam jadnicu koja se prepustila svemu, njemu je to odgovaralo pa tako i nije bilo fizickih napada, a moj tajni plan nije otkrio... Uspjela sam, i zbog toga sam presrecna. Otisla sam sama u centar za socijalnu pomoc, potrazila savjet psihologa, u medjuvremenu trazila posao. I nakon konacnog raspada, u roku od mjesec dana sam se zaposlila, istina imala sam podrsku roditelja i brata, ali tek nakon sto sam sve pripremila, nikome do zadnjeg nisam rekla u kakvom paklu zivim. Nakon raspada, opet je poludio, proganjao bjezale smo i skrivale se, e onda sam dva puta zvala policiju bez pardona da dodje i tako na osnovu ta dva puta njihove intervencije, ja sam podnijela pored zahtjeva za razvod i krivicnu prijavu. Borba je trajala jos sigurno godinu dana nakon razilazenja, molio je preklinjao, govorio da ce se promijeniti, cak sam imala krize pa razmisljala o tome, jer nije jednostavno, nakon tolikih godina i dvije male bubamarice povjerovati da je kraj. Cim sam osjetila kolebanje, odmah psiholog, i tako razgovor mi je toliko znacio, izdrzala sam i pobjedila. Bio je osudjen od strane drzave na dvije godine uslovno zbog nasilja u porodici, a ja, iako sam mogla dalje da ga tuzim, nisam, mogao je dobiti i par mjeseci zatvora ili neku novcanu odstetu, ali znate kako to ide na sud smo dosli tek nakon dvije godine poslije svih tih desavanja ohladile su se strasti, on je redovno vidjao djecu, placao alimentaciju, a ja sa njim ostvarila dovoljan kontakt. Nisam htjela da to poremetim, najprije zbog djece, a onda i zbog mene dosta mi je scena i svega ostaloga. A on bi definitivno poludio poslije eventualnog zatvora. Mi cemo ostati u nekakvoj vezi citav zivot zbog nasih cura, ali ja sam oslobodjena, srecna.... Osam godina nakon razvoda, pronalazim covjeka koji je melem, zivimo vec dvije godine zajedno sa mojim djevojcicama i sada svi srecno ocekujemo blizance. Bivsi muz mi sluzi za dizanje pritiska i sada :) Cujemo se cesto jer starija kcerka je u pubertetu, mladja jos malo... razne obaveze ekskurzije, aktivnosti, pratimo zajedno i dijelimo troskove, a njegova narav je ostala ista... ali daleko od mene :)
|