Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
|
|
Korisnik | |
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 23.9.2011 10:01:48
|
|
|
|
srna001
|
JovanaJ.To je 15 minuta svaku dojku, znači ukupno pola sata.Bolje češće da ga dojiš nego da ga ceo dan držiš na siki.Normalno je da se još nije uobročio.Prvi mesec se bebi daje sika na zahtev, znači kad traži.Znam i meni je problem ona bude mirna dvadeste minuta do pola sata i opet krene da traži siku ali njima sika treba i utehe radi a ne samo zato što su gladni. Moja zaova je ceo prvi mesec dodavala dohranu i posle je normalno dojila.Bitno je uvek prvo ponuditi siku pa posle dohranu i polako smanjivati količinu dohrane kako se mleko bude razrađivalo.Evo i ja polako ulazim u štos ponovo.Primetila sam da mi se stanje kod ove desne koja je slabo radila poboljšava tj povećava se količina mleka i u njoj.Samo polako i sve će doći na svoje.Pa šta ako u početku uzima i dohranu bitno je da ti znaš koji ti je cilj i da se toga držiš.
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 27.9.2011 19:22:19
|
|
|
|
jovana j
|
Drage moje, imam jedno pitanje za sve vas koje dojite. Pocela sam da dojim bebu jos od pocetka, ali je tek pre 5 dana to uspelo da nam se sredi da kazem, konacno dojimo bez silikonskih bradavica, lepo vucemo, najede mi se beba stvarno za 20ak minuta, toliko mu dam po jednu siku, znaci za odprilike pola sata do 40 minuta se lepo nasiki i super! Nego, on je meni razranio jos u porodilistu levu bradavicu, imala sam kao liniju, kao da me je ustinuo i inace me zabole jako bradavice kad prvih 2-3 puta povuce dok ne razradi, s time da me desna ubrzo i prodje (tako je isto bilo i sa pumpicom!), a leva... leva zna da me boli celo vreme dok on siki. Gledam na ogledalu ne razlikuju se mnogo, osim sto iz leve kad posiki nekako kao da izvuce krv iz nje, na vrhu pobeli skoro i bude jako osetljiva. Ne znam sta da radim, kako da to sprecim. Isto mi dodje i sa silikonskom, isti je bol, samo ne dajem mu vise jer siki po sat, sat ipo sa njima. Mazala sam sa mojim mlekcem, probala sam i neku kremu iz apoteke, nista mi ne pomaze za taj bol. Ne znam sta je to i da li se nekoj to desavalo? Babica mi je za to rekla da je to kao nerazgazene cipele, kao treba da prodje malo vremena da me ne boli to vise. Mada kazem, mene i desna boli kad krene da siki, dok ne razradi, posle mogu do prekosutra. Sta mislite? Hvala unapred!
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 3.10.2011 13:21:54
|
|
|
|
Malecka074
|
Jovanice, sta si na kraju uradila? Kako ide dojenje? Ne znam da li ovde da pitam, ali... Je l' se nase izmuzeno mleko, koje ostane (npr.moja devojcica je ostavila 30ml u flasici)u flasici moze sacuvati u flasici u frizideru? Znam da se AD ne moze. Ja sam ovo juce uvece izmlazala, a sad joj dala. Hvala unapred na odgovoru!
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 3.10.2011 14:26:55
|
|
|
|
Ana RR
|
Može, Malecka. Imaš temu Pohranjivanje mleka, tu je pisano o tome
Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Jer smo tako u mogućnosti!
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 3.10.2011 14:29:35
|
|
|
|
Anoniman
|
Mislim da može i do 24h da stoji majčino mleko u frižideru
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 3.10.2011 14:34:16
|
|
|
|
Verus
|
Ono sto je ostalo u flasici iz koje je pila, mozes ostaviti na sobnoj temp i ponuditi malo kasnije (tako smo mi radili), ali NE smes zagrejavati opet, ili to isto, vec grejano staviti u frizider. AKO je nesto sto si izmuzla, stavila u cistu flasicu, onda moze u frizider, pa da grejes za sledece hranjenje. Ja sam moje u frizideru u proseku drzala 3 dana, maximalno 5. IZVORNA PORUKA: Malecka074 Jovanice, sta si na kraju uradila? Kako ide dojenje? Ne znam da li ovde da pitam, ali... Je l' se nase izmuzeno mleko, koje ostane (npr.moja devojcica je ostavila 30ml u flasici)u flasici moze sacuvati u flasici u frizideru? Znam da se AD ne moze. Ja sam ovo juce uvece izmlazala, a sad joj dala. Hvala unapred na odgovoru!
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 3.10.2011 16:03:05
|
|
|
|
Leki 77
|
IZVORNA PORUKA: Malecka074 Je l' se nase izmuzeno mleko, koje ostane (npr.moja devojcica je ostavila 30ml u flasici)u flasici moze sacuvati u flasici u frizideru? Znam da se AD ne moze. Ja sam ovo juce uvece izmlazala, a sad joj dala. Hvala unapred na odgovoru! Ja bih rekla da ne može. Ako si sinoć izmlazla, a sada joj dala, znači da je čuvano u frižideru, tj. već jednom podgrejano, a ništa se ne sme dva puta podgrevati.
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 3.10.2011 16:45:59
|
|
|
|
Malecka074
|
Ok. Hvala puno na odgovorima! Primljeno k' znanju! :)Ljubimo vas nas dve!
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 3.10.2011 19:04:32
|
|
|
|
Anoniman
|
Malecka, na temi o pumpici imaš tabelu i link koji je meni slala vukosava. KLIK
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 5.10.2011 13:19:21
|
|
|
|
viking
|
Besplatan kurs dojenja u Beogradu, koga interesuje La Leche - kurs dojenja
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 5.10.2011 13:22:19
|
|
|
|
*Alexx*
|
IZVORNA PORUKA: viking RR Besplatan kurs dojenja u Beogradu, koga interesuje La Leche - kurs dojenja Ovo je odlična stvar. Dok sam dojila Andreja, dosta sam čitala njihove savete i neki su mi baš pomogli.
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 5.10.2011 13:51:35
|
|
|
|
Verus
|
divna si vik sto si postavila ovo!! Bas super!IZVORNA PORUKA: viking RR Besplatan kurs dojenja u Beogradu, koga interesuje La Leche - kurs dojenja
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 5.10.2011 13:52:50
|
|
|
|
Anoniman
|
A zašto je sve UVEK i SAMO u Beogradu?
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 5.10.2011 13:57:51
|
|
|
|
viking
|
Da ne mašimo sada temu, ali po logici stvari najviše toga se dešava u glavnom gradu (tako je u svim zemljama na svetu), međutim, mi smo teritorijalno mali, mislim da nije veliki problem doći iz Beograda u Suboticu i obrnuto. Pokrenite inicijativu, pišite im, tražite, nađite odgovarajući prostor, ko kaže da neće doći i kod vas. Problem je što neko time treba da se pozabavi. I ovo u Beogradu je na čisto volonterskoj bazi. Imam kontakt žene koja to organizuje, ako želite da pogurate stvar, javite, poslaću vam na pp. IZVORNA PORUKA: n i n a A zašto je sve UVEK i SAMO u Beogradu?
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 7.10.2011 15:47:52
|
|
|
|
Mariya
|
Da li se vama dešava da dojka iz koje ne dojite nekoliko sati stvrdnjava? Je li to normalno?
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 7.10.2011 18:09:42
|
|
|
|
Verus
|
Jeste dok ti se ne ustali mleko. Koliko ti je stara beba? Ne smes dozvoliti da dobijes grudve da ne predje u mastitis.
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 7.10.2011 19:53:39
|
|
|
|
Anck Su Nmaun
|
Ispala sam iz fazona dojenja...pa da postavim par pitanja! Prvo moja beba danju trazi (kad je budna) cesto da sisa..nekad cak i na sat i po ali zato nocu na 4-5 sati sto je ok, ali to preko dana ne znam sta da radim....ako zaspe uspemo da doguramo do 2,5-3 sata! Ne kazem da to tako treba na 3 sata, jer sam ja Taru na 2,5 dojila 4 meseca...ali to na 1,5 sat me buci...da li da joj dam ili sta da radim?????? A drugo... da li moram svaki put da se izmlazam posle podoja? jer jedino preko noci su mi grudi bas prepune, preko dana nisu jer cesce sisa? A trece ako cesce sissa da li onda nadolazi vise mleka?
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 7.10.2011 20:28:27
|
|
|
|
Verus
|
IZVORNA PORUKA: Anck Su Nmaun meseca...ali to na 1,5 sat me buci...da li da joj dam ili sta da radim?????? Daj joj da sisa kad zeli, bar prvih 6 nedelja, pa onda moze si dudu da joj das ako znas da se dobro najela pre toga, a hoce samo da dudla. Tako sam ja. A drugo... da li moram svaki put da se izmlazam posle podoja? jer jedino preko noci su mi grudi bas prepune, preko dana nisu jer cesce sisa? Ne moras da se izmlazas posle dojenja. Ja sam se muzla nocu, jer sam imala puno mleka, a ona bi se najela iz jedne i uspavala...tako da sam nju dojila i u isto vreme muzla drugu dojku. A trece ako cesce sissa da li onda nadolazi vise mleka? Sto vise sad dojis, vise ce biti mleka i kasnije. Tako da ja sam ZA sto cesce dojenje, po zahtevu bebe, osobito prvh 6 nedelja do 2 meseca. Kasnije vec mozes da uvodis neki raspored.
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 7.10.2011 20:45:09
|
|
|
|
Anck Su Nmaun
|
TNX Verus Ona nekad sisa vise nekad manje...pa kad sisa manje....sam sva u tripu ako se ne izmuzem dojke ce misliti da joj je dosta mleka pa ce se smanjiti mleko..jeste da glupo zvuci ali tako je Pa se onda cesto izmuzam pa sipam Tari u mleko! Eto malo i ona da popije
< Poruku je uredio Anck Su Nmaun -- 7.10.2011 20:46:30 >
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 7.10.2011 21:13:25
|
|
|
|
Mariya
|
IZVORNA PORUKA: Verus RR Jeste dok ti se ne ustali mleko. Koliko ti je stara beba? Ne smes dozvoliti da dobijes grudve da ne predje u mastitis. bebče mi ima 17 dana, pretpostavljam i ja da se mleko nije ustalilo još pa možda zato? Ali posle nekoliko minuta sisanja one omekšaju, ako uspemo da sastavimo 20 minuta da siki onda su već super, ali posle 2,3 sata se opet stvrdnjavaju pa me brine...
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 7.10.2011 21:25:39
|
|
|
|
Mariya
|
ne znam da li da učinim nešto povodom toga ili da čekam da se ustalimojer još uvek nemamo nikakav ritam, sve se menja iz dana u dan, te se budi na 2 sata pa na 4, pa siki 7,8 minuta, pa posle po sat vremena.... kažu da budem strpljiva i sve će doći na svoje..
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 7.10.2011 21:52:22
|
|
|
|
vukosava
|
IZVORNA PORUKA: Anck Su Nmaun Ispala sam iz fazona dojenja...pa da postavim par pitanja! Prvo moja beba danju trazi (kad je budna) cesto da sisa..nekad cak i na sat i po ali zato nocu na 4-5 sati sto je ok, ali to preko dana ne znam sta da radim....ako zaspe uspemo da doguramo do 2,5-3 sata! Ne kazem da to tako treba na 3 sata, jer sam ja Taru na 2,5 dojila 4 meseca...ali to na 1,5 sat me buci...da li da joj dam ili sta da radim?????? A drugo... da li moram svaki put da se izmlazam posle podoja? jer jedino preko noci su mi grudi bas prepune, preko dana nisu jer cesce sisa? A trece ako cesce sissa da li onda nadolazi vise mleka? daj joj. Moja je nekad trazila i na pola sata. To se tek kasnije ustali. Ja sam moju dojila prvih sest nedelja i bio je haos, kakva crna 3 h, malo sutra. Imam excel fajl kuci ako hoces da ti posaljem na neki mail kad tacno je sisala, koliko dugo. Totalno nepredvidivo i nikako nije na 3 h ni 2 x po 10 ili 15 min. To su vece bebe.
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 9.10.2011 20:57:05
|
|
|
|
Anck Su Nmaun
|
Zene da li se vama trazi slatko kad dojite? Ja bih samo jela slatkise,,,a tako mi se stalno jelo i sa prvom bebom secam se pa sam se pretovarila i nabicila 5 KG A mislim da sam izgubila 1 kg od porodjaja ..pa ne bih sad da pokvarim sve
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 10.10.2011 22:48:21
|
|
|
|
Anoniman
|
anck, i meni se jede stalno slatko. pojedoh danas 4 parceta torte. ja sam cula da slatko povecava kolicinu mleka, bas su zene pre neki dan pisale o tome. kao i cokoladno mleko, koje daje specijalnu aromu nasem mleku pa bebe vise vole da ga ruckaju. inace, ja sam pre mesec dana imala 3 kg vise nego pre trudnoce, sad imam 8 kg!! ako ovako nastavim doguracu do kilaze koju sam imala pred porodjaj! uplasila sam se nedavno da cu izgubiti mleko, pa navalila..
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 11.10.2011 9:06:08
|
|
|
|
Crvenkapa85
|
ooooooooooooo slatkooooooooooooo,davim se ponekad u slatkom,ako nisam od sinoc pojela pola pleha koha od griza nisam nista uradila :))))) meni je otislo 15kg od porodjaja
|
|
|
Anketa
Расположење у трудноћи.
пеперутка16
Да ли сте имали нагле промене расположења током трудноће?