Queen Lady
|
Uf, ne znam odakle da pocnem. Izvinjavam se odmah na duzem postu. Mozda neko ima iskustva i neki savet. S je levoruk, da li je nasledno ili nije, ne znam, ali u blizoj familiji mislim da nema nikoga ko je levoruk. S i crtanje = oduvek u svadji, motorika uzas. Jedino "crtanje" koje ga interesuje je cetkica i tempere. Sto se tice pisanja i ucenja slova i brojeva = nikada ga nije zanimalo. Vise puta smo probali da vezbamo sa njim, ali ga nikada nije interesovalo. Uvek je taj pokusaj ucenja i vezbanja slova i brojeva S dovodilo skoro do suza. I onda sam "digla" ruke bas iz tog razloga da kasnije ne zamrzi ucenje. U vrticu su imali knjige po uzrastima, ali cak i u vrticu je imao periode kada su druga deca crtala i pisala, a on sedeo na podu i igrao se. E sad... Od Septembra, od kada je krenuo u predskolsko, smo dobili savet od vaspitacica da treba i kuci da vezbamo sa njim finu motoriku. Plus je vaspitacica pokazala suprugu njegovu svesku i svesku druge dece, napomenula da on nema paznju i da vise puta ustaje da vidi kako su druga deca uradila nesto. Paznja mu je i kuci za te stvari uvek bila mnogo niska. Cak i sada kada sednemo kuci da vezbamo sa njim, sta god mu ne odgovara da odradi, gleda kako ce da izbegne uz izgovor da ne ume neko slovo ili broj da napise. Jednom prilikom smo prosle god, po savetu psihologa otisli kod somatopeda, na sta je njen komentar bio = sto ste mi doveli dete od 5 god. Na poslu sam odstampala vezbe za motoriku i uradi on solidno, ali kada treba sam da napise slovo ili broj bez tackica i crtica to je muka. Mislim da i mog muza malo vise pogadja to sto do sada vaspitacice nisu imale nikakvu zamerku na njega, a sada samo slusa kritike kako njegovo dete jedino ne ume da pise i da cita. Desava se sada da zatrazi sam da "uci", ali gleda da vezba samo ono sto njemu odgovara tj sto smatra da mu je lako da odradi. Imamo i poster sa slovima, ma 90% je nezainteresovan za pisanje i za citanje. Citamo knjige, zna da izbroji do 20, ali definitivno mucimo muku sa pisanjem i sa crtanjem. Oblike zna one osnovne. Cak smo i kupovali knjige kuci da vezba, ali vise odradi samo da odradi, mislim da i ne shvata 100% sta je odradio. Ne bih da ga forsiram na taj nacin da mu se na kraju smuci sve i da zamrzi kada bude trebao da krene u skolu. I koliko god bio dobronameran savet vaspitacica da vezbmao sa njim, mene samo pogadja to sto S i kod njih ima slabu koncentraciju sto se tice pisanja i crtanja, sto ni kod njih sto su pedagozi nema paznju, a ja kao neko ko nije zavrsio za pedagoga treba da mu drzim paznju 30 min kod kuce. Ako me razumete sta hocu da kazem. I jos jednom izvinite na duzem postu.