dunja RR
|
Mslačko :) nisam ja toliko bila uplašena zbog nepričanja, više zbog toga, sećate se možda, baš sma pisala tada, što sam negde oko 14. meseca počela da primećujem da ne prati sve što se dešava oko njega. Ja sam ozbiljno ozbiljno sumnjala da ima ili autizam ili disfaziju, toliko sam ga upoređivala sa vršnjacima, da sam umalo izludela od toga. Išli smo i kod defektologa i kod logopeda, i kod najboljeg dečijeg psihijatra u Srbiji, načelnice u Palmotićevoj, Dr Milice Pejović, fantastične žene , koja mi je svaki put rekla (nakon pregleda, a pregled je takav da ga ona stavi da sedne na njen sto, ona radi, a on čačka svašta po stolu, ona prati sve, jednim okom, pa ga stavi na pod sa igračkama itd), i uvek je rekla da je on mnogo sladak, i da idem kući i uživam sa njim. Za nju kažu da kada vidi bebu odmah može oseti da li postoji problem, i to me najviše držalo pozitivnom što je ona bila u fazonu da je on super. Ostali stručnjaci manje više nisu bili sigurni da li postoji autizam, disfazija, evidentno je bilo da kasni, ali da li postoji ili ne postojiproblem, niko nije mogao jasno da kaže. Nšadr fizijatar koja je pratila njega zbog kaišića koje je nosio za kukove,uključila ga je u senzorne vežbe, pa mu dala vežbe u bazenu u Sokobanjskoj, svašta smo radili, i zbog hodanja a posle i zbog tog kašnjenja u govoru. Na kraju se ispostavilo da je stigao i prestigao vršnjake u tim nekim veštinama, govoru, čitanju, nekim sferama motorike, ali u zrelosti i ne baš, ima i dalje ispade U krupnom motorici meni on nikada nije bio nešto sjajan, pa ni sada. A i M mi deluje tako, dok sitnu motoriku ona razbija. Ne znam na koga kasno prohodavaju, ali oboje su tu slični. Rano krenuda hodaju uz nameštaj, tj. relativno rano se dignu na noge, ali da se puste, nikako, draže im puzanje. I tu ništa ne forsiram, naša dr. (fizijatar) kaže da će prohodati kada budu spremni.