Didy
|
Dijo, molim te idi hladne glave da pricas s uciteljicom. Bez ikakve ljutnje, vredjanja i grubosti. Mozda je zena zaboravila, ne verujem da postoji drugi razlog. Pitaj je iskreno i otvoreno sta se desilo. Mogla je da te pozove i da te pita o cemu se radi neposredno pre slikanja, ali mozda u tom trenu i u toj guzvi nije pomislila da treba da proveri u svesci o cemu se radi. Licno bih pozvala roditelja i pitala, pogotovo sto su oni prvaci, ali verujem da i za to ima neki razlog zasto nije. Ne poznajem nikoga od svojih kolega ko bi nesto namerno radio roditelju ili nedajboze detetu. Vidi s njom o cemu se radi, to je u interesu i tebe i tvog deteta. Ako bas bude neprijatna, onda imas razlog da ides kod pedagoga ili direktora. U poverenju, i pedagog i direktor ce pre zastititi radnika skole, nego sto ce uraditi nesto protiv njega. Samo ce se o tome pricati u zbornici i uciteljice izmedju sebe, pa cak i ako ga prebacis kod druge uciteljice, ona ce znati pricu iz ugla svoje koleginice i vec u startu gubis i kod nove uciteljice. Cak i u drugu skolu ako odes, zna se zbog cega prebacujes dete i opet ste u minusu u startu. Pisem ovo zbog tebe i zbog tvog deteta jer znam pricu iz drugog ugla. I, molim te, nemoj pred detetom ruzno da govoris o uciteljici, jer ce on shvatiti da ni on ne treba ni da je postuje, ni da je slusa, ni da je voli kad i mamu nervira, a sve to je potrebno da bi on imao dobar odnos s uciteljicom i pozitivan stav prema skoli, uopste. I to sto kazes da on u skoli nece nista da radi, a kod kuce hoce - Da li je to mozda zato sto ti s njim kod kuce radis domaci? Mozda misli da nece u skoli znati sam. Ja imam ucenika u 6. razredu koji mi nikad nije sastav napisao na casu, a kad zadam za domaci, mama mu napise. I kad sam pricala s mamom, kaze ona - Pa on ne zna sam. Pa ne zna, kad nikad nije sam ni probao. Ne kazem da je tvoje dete takvo, ali probaj da ga sto vise osamostaljujes, da zna da treba da radi i kad ne sedis pored njega, u skoli pogotovo. Ne moze on da nece u skoli da radi na casu, a da pravdas da je to zbog uciteljice. Cak i ako jeste zbog nje, opet moras s njim da pricas da ne moze dolaziti iz skole s praznim sveskama. Nemoj da mu trazis opravdanje za to. Otici ce od uciteljice, ostace negativan stav. Pricaj s uciteljicom i o tome. Budi skroz otvorena, pitaj je za savet. Sve ostalo ce vam samo naneti mnogo vise stete nego koristi.