Ringerajin doktor
|
IZVORNA PORUKA: vitruvio Poštovani, imam 39 godina. Menstruaciju sam izgubila 2013. godine. Ginekolog je dijagnostikovao mikrocistične jajnike. Endokrinolog mi je prošle godine utvrdio da su hormoni u granicama, samo da je OGTT pokazao insulinsku rezistenciju (šećer 7,1 posle 2 sata). Stavio me je na metformin od 500 mg. Menstruacija se nije povratila, pa me je u maju 2016. stavio na Mikroginon. Međutim, skoro odmah nakon početka uzimanja pilule sam počela da imam probleme sa noćnim "napadima" kortizola - lupanje srca, preznojavanje, zvonjava u ušima, nesanica, bol u zglobovima, otečenost, gojenje u stomaku. Naročito ako bih bila fizički aktivnija u toku dana. Jutarnji test kortizola pokazao je vrednost 985 nmol/L. Urađen mi je deksametazosnki test koji je bio dobar, kao i normalan ACTH, pa je endokrinolog rekao da ne zna u čemu je problem. Probemi se ne smanjuju, svake druge noći jedva spavam i to u polusnu. Moram ekstremno da pazim da ne zakasnim sa obrokom ili da se ne zadišem da ne bih bila "kažnjena" noćnim napadima, tako da uglavnom mirujem već mesecima, mada ni to često ne pomaže. Takođe sam se stalno osećala kao da mi je pao šećer i čak sam noću jako često morala da ustajem i jedem kako bi mi se malo smirio organizam i možda zaspala. Pre mesec dana sam na svoju ruku izbacila metformin, posle čega su mi noćni napadi malo blaži i imam više energije, ali se i dalje budim sa kortizolskim napadima i tada šećer noću skače na 8.5 (verovatno jer ga metformin više ne sprečava). Preko dana mi je šećer sasvim normalan, max. 7,5 posle obilnog obroka. Jutarnji šećer je 5,2. Uradila sam tromesečni šećer nakon prestanka sa metforminom, i on je pokazao da sam tokom mijenja metformina često bila hipoglikemična, - HBA1C je 4,6, prosečna glukoza 4,8. Interesuje me, da li je moguće da estrogen iz pilule, u kombinaciji sa hipoglikemijama od metformina može biti uzrok povišenog kortizola? Inače, FT4 mi je na donjoj granici,TSH 3,23. Da li je to posledica visokog kortizola? Potrebno je da navedete koliko ste visoki i Vašu telesnu težinu, jer ovakav nalaz kortizola može biti prisutan u sklopu gojaznosti i Sy policističnih jajnika. Takođe i nalaz TSH treba tumačiti nakon podataka o TT i TV. Da li ste radili FT3, antiTPO i antiTG at? S obzirom da ste naveli da je deksametazonski test uredan, Vaša nadbubrežna žlezda radi uredno. Da li ste od 2013.god radili hormone FSH, LH, prolaktin, estradiol i da li ste za ove 3 godine dobili ciklus? dr Jelena Todorović, specijalista interne medicine
|