Ringerajin doktor
|
IZVORNA PORUKA: Dare91 IZVORNA PORUKA: Ringerajin doktor IZVORNA PORUKA: Dare91 Poštovani, Kako nisam našao odsek za deo koji više odgovara mojem problemu, pitaću ovde. Prvo neke relevantne činjenice o meni...muškarac, imam 24 godine, ne pijem alkohol, ne pušim, redovno vežbam već duže od 4 godine, fit sam (185cm, 78kg), krvna slika i mokraća kao po udzbeniku (jedino HDL holesterol prošlji put beše 1.47, a po referenci bi trebao biti iznad 1.5), pritisak 110/70. Uglavnom sam spremam hranu, izbegavam gotova jela, prerađeno meso i brzu hranu, sokove. U poslednjih deset__ak godina sam se hranio hranom iz ličnog uzgoja (organska proizvodnja). Kao beba, imao sam bronhialnu astmu i ekceme već od 6. meseca, no astma je polako nestala u pubertetu kada sam bio na terapiji - oko 2 godine svakodnevno sam koristio neku manju narandzastu pumpicu (možda bitno zbog kortizola koji je unošen, a time i povećanim nivoom estradiola). U pubertetu se desio neki prebačaj (koji možda ima veze sa terapijom za astmu) i postajao sam povučeniji, nesigurniji i dosta vremena sam provodio za računarom umesto u društvu. Do tada mi je to bilo nezamislivo jer sam kao mali visio napolju po cele dane i nisam nikad imao problema sa socijalizacijom. Od fakulteta krenuo sam da razmisljam na tu stranu i shvatio sam da nisam zadovoljan samim sobom i od tada sam počeo da radim na sebi. Napredovao sam puno i zadovoljan sam time, ali još uvek mi se desavaju situacije da nemam tema za razgovor. Krajem srednje škole, iako više nije bilo ekcema od tada, pojavio se atopiski dermatitis koji se od tada javljao. Koristio sam hormonske kreme sa kortikosteroidima, mada je i to u poslednjih godinu dana retko slučaj, ali po potrebi koristim sinoderm (isto možda bitno zbog estradiola). A moj problem je sledeći: Imam slab libido i problem sa potencijom, a shvatio sam posle i povezanost ovog problema (niskog nivoa testosterona) sa globalno nisim samopouzdanjem, motivacijom i nekog vida depresije. Jasno mi je da postoji i psihički deo na koji su svi uperili prstom sa kime god sam pričao o tome, a da predhodno nisu tražili nikakvu analizu niti su obavili ikakav pregled. Nisam naišao na razumevanje skoro nigde, pa čak ni kod dobrog dela društva, rodbine, prijatelja. Mislio sam duže vreme da sam samo fin, ali kada gola devojka lezi pored mene i ništa skoro da se ne dešava onda sam se baš zapitao. Tu je moguć i taj psihički deo i to bi i prihvatio lako da nema i drugih zapažanja. I inače nemam taj nagon, putrebu. Dešavalo se da prođe nedelju, dve, tri pa čak bi se usudio da kazem u par navrata i po mesec dana izmedju masturbacija. A aktuelno je i to da je problem sa potencijom prisutan i pri masturbaciji (dakle to isključuje skoro psihički deo na koji svi pomisle na prvu loptu jer u toj situaciji nemam o čemu da brinem). Prvi urolog je, bez ikakvog pregleda, već na moje dve rečenice odma dijagnozirao da je problem psihološke prirode i preporučio da uzmem viagru par puta i da će se rešiti sve pa mi posle neće ni to trebati. Po savetu moje doktorice nisam uzimao. Na moj predlog, urolog mi je dao uput da uradim nalaz testosterona koji je tada, 1.juna ove godine, bio 12.77 nmol/l. Svi su se grčevito držali referentnih vrednosti (8.4 do 28.7 nmol/l) i rekli mi da je taj nivo uredu. Prema mojim saznanjima, taj nivo je prosečan za muškarca od 85 godina. Referentne vrednosti su generalizovane, a stvarne vrednosti zavise od mnoštva faktora koje niko od njih nije uzeo u obzir. Uglavnom, otišao sam kod drugog urologa koji je isto reagovao zbunjeno i rekao da je T nivo uredu. On je barem pregledao "privatni sektor", prostatu i odradio ultra-zvuk besike, bubrega. Tu je zaključio da je sve uredu, ali mi je dao uput za analize brisa uretre i spermokulturu na bakterije i gljivice, ureaplasmu, mikroplasmu i klamidiju i predložio pregled endokrinologa. Svi nalazi su bili negativni. Posle toga sam samostalno odradio analizu hormona: FSH - 2.81 mIU/ml LH - 1.33 mIU/ml Prolaktin - 169 mIU/l Estradiol - 31.2 pg/ml Testosteron - 10.1 nmol/l tj. 291 ng/dl Free testosteron - 6.06 pg/ml Zaista, sve vrednosti su u granicama referentnih vrednosti, ali po podacima koje sam našao iz više izvora ovo su prosečne vrednosti uzorkovane sa oko 50 do 150 muskaraca, zavisno od hormona: FSH - ~3.5 mIU/ml LH - ~3 mIU/ml Prolaktin - ~195 mIU/l (muškarci 21 do 30 godina) Estradiol - 25 do 35 pg/ml Testosteron - 19.1 do 29.5 nmol/l tj. 550 do 850 ng/dl ~692 ng/dl (muškarci 25 godina) Free testosteron - 9.5 do 15.1 pg/ml ~12.3 pg/ml (muškarci 25 do 34 godina) Sa svim nalazima otišao sam kod endokrinologa koja je isto rekla da je sve uredu uz argument da izgledam markantno, da sam lep, imam brade, glas i da bi me svaka devojka poželela. Mrka kapa i u toj klinici. Rekla mi je da ona ne zna sta bi mogla tu da predloži ili da da neku terapiju, a da se tiče njene grane medicine, samo je predložila psihoterapiju. Nije čak obavila ni preventivni pregled štitne žlezde već je samo prepisala zabeleženo stanje sa papira nalaza i izveštaja urologa. Psihoterapija ne može da škodi nikako i to ću videti kako će ići pošto krećem od septembra, nadam se. Moje mišljenje o stanju je sledeće: Mehanički je sve ispravno, sve simptome pripisujem niskom T nivou, a zbog životnih navika mislim da je malo verovatno da su navike problem jer sve već činim što se predlaže za vraćanje tj. dizanje testosterona. Po meni, hormoni koji nisu na nivou su LH, testosteron i free testosteron. Pošto free testosteron dosta zavisi od ukupnog testosterona, a prolaktin i estradiol su da kažem ok, onda gledam korak iza i povežem to da LH stimuliše proizvodnju ukupnog testosterona. Dakle, u teoriji, povećanjem LH nivoa, povećava se nivo ukupnog testosterona, a time i free testosterona. LH se luči u hipofizi i kada sam to objasnio mojoj doktorici, ona je predložila da se uradi magnetna rezonanca. Hipofiza ne mora nuzno biti primarni problem, pošto se možda dešava nešto drugo, čega još nisam svestan i onda hipofiza pokušava da izreguliše to, a time pravi i onaj LH deficit. Molim vas za mišljenje i predlog. Ako znate možda nekoga ko dobro barata materijom reproduktivnih hormona, kome bi mogao da se obratim, možete mi javiti i putem maila (kdarko91@gmail.com). Trenutno nemam prepisanu terapiju, ali sam pokušao meditaciju (do duše ne redovnu, ali potrudiću se za ubuduce), suplementi cinka, magnezijuma i D3. Iako nisam pre nikada pio kafu, od nedavno napravim jednu sa kašičicom dobrog kakaa, kašičicom cejlonskog cimeta i kašičicom meda jer sam čuo da kofein povoljno utiče na T nivo. Tu planiram da dodam i kašičicu peruanske Maca-e. Probao sam jedno dvadeset_ak dana sa ashvagandom iliti indijskim ženšenom, ali me je samo malo opuštalo i posle par dana nisam ni toliko promene osećao. Kako sam pročitao, čak i kod zamenske terapije hormona, efekat se postiže posle 3 nedelje, a maksimum dostiže tek za 3-4 meseca tako da verujem da je još teže oset_iti neke promene sa alt_ernativom. Čuo sam za klomifen citrat da deluje tako da stimuliše proizvodnju testosterona sa povećanjem do 115% vrednosti za muskarce u mlađoj životnoj dobi. Imate li iskustva sa tim medikamentom? Libido i potencija su samo deo problema niskog T nivoa. Hteo bi da izregulišem nivo i zbog opasnosti od kardiovaskularnih problema, metaboličkih problema, osteoporoze, dijabetesa, generalnog kvaliteta života i skracenog životnog veka. Sumiraću pitanja da vam bude lakše da odgovorite: Koje je vaše mišljenje o trenutnom stanju? Kako biste ocenili moje nalaze hormona? Da li je moja referenca ispravna? Šta biste mi predlozili s'' obzirom na celokupnu situaciju? Da li stvarno ima svrhe raditi magnetnu rezonancu hipofize? Klomifen citrat, da/ne i zbog čega? Kome bi još mogao da se obratim (konkretan dr/klinika bi bio još bolji odgovor)? Oprostite mi za esejski rad, htedoh što bolje da pojasnim kako biste i vi imali što bolju sliku o čemu se ovde radi. Hvala puno! Poštovani treba da uradite TSH, FT4, OGTT sa 75g glukoze i merenjem glikemija i insulinemija u 0.30.60. i 120.min testa i MRI hipofize. Tek onda bih mogla da preporučim šta treba dalje raditi. dr Jelena Todorović, specijalista interne medicine Pozdrav, Stigli su nalazi: TSH - 1.98 uIU/ml FT4 - 13.1 pmol/l Glukoza na prazan stomak - 5 mmol/l Glukoza 30min nakon 75g glukoze - 7,5 mmol/l Glukoza 60min nakon 75g glukoze - 9,4 mmol/l Glukoza 120min nakon 75g glukoze - 7,6 mmol/l Odradio sam i ukupni testosteron da vidim ima li kakve promene pošto sam izbacio rafinisani šećer iz ishrane od avgusta (čokolade, keks, kolači, sladoled, sokovi - nula poena). Kašika meda na dan, voće i suvo voće su u opticaju. Nema neke značajne promene za sada, a i osećam se isto što se tiče libida. Izmereno je 13,9 nmol/l, što jeste malo više nego prošlja dva puta, ali to su samo male i uobičajene fluktuacije. Kako biste vi tumačili ove rezultate? Hvala Vaš OGTT nije najbolji što se šećera tiče, jer postoji skok do 9.4 i vrednost u 120.min se približava graničnoj od 7.8. Niste uradili istovremeno i insulinemije i samo mogu da pretpostavim da imate hiperinsulinemiju i insulinsku rezistenciju što može loše da se odrazi na nivo testosterona. Hormoni TSH i FT4 su uredni. Treba da povedete računa o ishrani, umerena, raznovrsna, manji i češći obroci, sa dosta povrća niskog glikemijskog indeksa, morske ribe, belih mesa, nemasnih mlečnih proizvoda, integralnih žitarica. Sveže voće umereno, a suvo voće i med minimalno i ne svaki dan. Redovna fizička aktivnost. dr Jelena Todorović, specijalista interne medicine
|