Didy
|
Mm i ja bili prošlog vikenda bez dece i oduševljeni smo. Ja sam bila jednom 2003. godine u Budimpešti na par sati, mm nikad. Išli smo autobusom preko jedne novosadske agencije (ne znam da li smem ovde da je reklamiram) i stvarno smo prezadovoljni. Na akciji je koštalo 38 evra po osobi - hotel, doručak, vodič i prevoz. Vodič nam je bio odličan i moj utisak je da ništa na mene ne bi ostavilo takav utisak da smo npr. mm i ja išli sami u svom aranžmanu. Tek kad imaš priču u pozadini, sve znamenitosti mnogo bolje doživiš. Obišli smo: parlament, baziliku, Citadelu, Ribarske kule i ceo taj kompleks s dvorcem, gledali smnu straže, Vaci ulicu i pijacu i Trg heroja. Uveče smo hteli da idemo u panoramsku vožnju Dunavom, ali se nešto izjalovilo, tako da smo završili na Verešmarti trgu (išli smo plavim metroom, čija stanica je bila odmah do našeg hotela) i tamo je bio božićni vašar, štandovi s hranom, kuvanim vinom i čajem na sve strane, muzika, jelka, ukrasi, sve okićeno, svetlucavo i veselo. Sledećeg dana smo otišli u Sentandreju koja nas je baš oduševila. Tad je počeo da pada sneg, pa je Sentandreja izgledala kao seoce iz bajke, pogoto onako lepo ukrašena i okićena. Jedina zamerka je bila što je premalo vremena bilo predviđeno za slobodno vreme u Sentandreji, nismo stigli da obiđemo Muzej marcipana i da svratimo u Srpsku kafanu, ali nadam se da će biti još prilika... U povratku smo svratili u tržni centar Campona, ali smo iskoristili vreme da odemo u taj Tropikarijum, akvarijum, koji je super, pogotovo tunel s ajkulama i ražama, tako da uopšte nismo odvojili nimalo vremena za šoping, i uopšte se ne kajemo, jer mislim da je sve ostalo bilo mnogo vrednije od šopinga. Mi, ionako, odemo s vremena na vreme u šoping do Segedina, pa mi je nekako bilo besmisleno trošiti vreme na šoping pored toliko zanimljivosti i znamenitosti u Budimpešti. Elem, utsici se još sležu, a mi već razmišljamo o vikendu u Beču (i) ili Pragu, ali negde na proleće kad malo otopli. Jedina zamerka za vremenske uslove je što je bila magla kad smo bili na Citadeli, pa nismo mogli da uživamo u pogledu jer se od magle uopšte nije video grad.
< Poruku je uredio Didy -- 29.12.2012 23:27:19 >