Anoniman
|
Istok se na mađarskom kaže KELET. Dakle, vaš hotel je negde kod KELETI PU (vidi na ovoj metro karti koju sam ti postavila, na crvenoj liniji imaš takvu stanicu). Crvena linija je crveni metro (M2), I on je najdublji. Plava linija je plavi metro (M3) on je srednje dubine. I žuta linija je žuti (starinski) metro (M1), on je najplići, I najsporiji (moj omiljeni). Kao što vidiš, sva tri metroa se ukrštaju na jednoj stanici, tu možeš presedati, stanica se zove DEAK TER. Ne znam dal znaš da “koristiš” metro, meni je ovakva karta mnogo pomogla kada sam se tamo odselila, jer kada se spuštaš u metroe, iznad pokretnih stepenica imaš tablice sa strelicama (levo/desno) I iznad svake piše KRAJNJA stanica. Npr, ideš crvenim metroom sa Keleti pu na Pillango utca, I iznad pokretnih stepenica će ti pisati da ako hoćeš da ideš ka Deli Pu idi na levi metro, a ako hoćeš na Ors vezer ter, idi na desni (npr). Pa je dobro imati ovakvu kartu u džepu, skraćuje vreme razmišljanja. Ti ćeš u navedenom primeru otići desno, ka Ors Vezer ter, jer je tvoja stanica (Pillango utca) na putu za Ors Vezer ter. Naravno, čak I da nemaš kartu u džepu nije smak sveta, jer kada pogledaš na zid tamo gde prolaze metroi, piše ti pravac kretanja metroa, sa strelicama među nazivima stanica, uvek je stanica na kojoj se nalaziš napisana velikim slovima. Karte za prevoz kupuješ pre nego što stupiš na pokretne stepenice, u podhodniku, I postoje karte za presedanje, ako se ne varam, otkucaš kartu I 30min možeš da presedaš po metroima kako god hoćeš (nisam koristila te karte million godina, nisam sigurna kako funkcionišu I koji je vremenski interval njihovog važenja nakon što si ih otkucala). Ako od Keleti Pu (gde vam je hotel) hoćeš da ideš u Vaci ulicu, ja predlažem da se spustiš u crveni metro, ideš na Deak ferenc ter (na karti piše skraćeno Deak ter), tamo presedneš na žuti I ideš na Voros Marthy ter (krajnja stanica). Ako ideš na trg heroja, opet crvenim na Deak ferenc ter, pa opet žutim metroom, ali na drugu stranu, do Hosok tere (blizu je ZOO). West end city center se nalazi kod Nyugati Pu, imaš stanicu na plavom metrou. Ikea ti je na Ors vezer ter. Arena plaza (isto trenutno popularan tržni centar, mi smo ovaj put proveli tamo mnogo više vremena nago u WestEndu) se nalazi negde između Keleti Pu I Ors vezer ter, ne možeš omašiti, veeeelika bela zgrada. ZOO je suuuuuuuuuper. Samo ne znam kada idete, nisam nikada bila zimi, ne znam kako je organizovano, ne verujem da lavovi, zebra I žirafe vole sneg, pa ne znam kako izgleda zimi ZOO. Mi smo uvek išli za 1. maj što je opet suicid, jer je pregužva.
< Poruku je uredio Tash -- 26.1.2012 8:57:15 >
|