Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
|
|
Korisnik | |
|
|
RE: Prva bebina krvna slika 11.3.2013 17:01:41
|
|
|
|
vikiii
|
Mi smo danas vadili krv i moram da se pohvalim da mamin junak nije pustio ni glasa!
|
|
|
|
RE: Prva bebina krvna slika 11.3.2013 18:14:45
|
|
|
|
mica0
|
|
|
|
|
RE: Prva bebina krvna slika 11.3.2013 23:41:31
|
|
|
|
Azra_
|
Viiki, ne bih da te plašim, ali svi oni su u tom uzrastu prilično nesvesni i nemaju strah...kako rastu, tako se sve više boje raznih stvari u okolini, razvija se mehanizam za preživljavanje koji bez straha ne bi funkcionisao. Možda tvoj dasa ostane momčina, ali iskustva sa svom decom iz okruženja kažu da su negde do godinu dana ok za saradnju tog tipa, mada, i posle nije strašno. Malo plaču, otimaju se i gotovo...
|
|
RE: Prva bebina krvna slika 19.3.2013 17:15:10
|
|
|
|
Zemunka85
|
Da l i su granice za normalnu KS bebe iste kao za odrasle? Sada sam dobila rez i par stvari se ne poklapa, a ziva nisam do sutra dok ne odnesem.
|
|
|
|
RE: Prva bebina krvna slika 19.3.2013 17:20:29
|
|
|
|
pandina
|
Nista ne brini, granice nisu iste kao za odrasle.
|
|
|
|
RE: Prva bebina krvna slika 19.3.2013 17:43:10
|
|
|
|
Zemunka85
|
... a povecani leukociiti mogu biti od zubica? Tako? A povecani trombociti???!?!?!
|
|
|
|
RE: Prva bebina krvna slika 19.3.2013 17:50:43
|
|
|
|
nink
|
Koliko su povecani Lekociti Zemunka?Gledas te referentne vrednosti koje su napisane unesu oni datum rodjenja...Koliko ja znam ne moze od zuba....
|
|
|
|
RE: Prva bebina krvna slika 19.3.2013 17:59:31
|
|
|
|
Anoniman
|
leukociti kod male dece su valjda dozvoljeni do 15, kako rastu, tako se i granica smanjuje, tj. broj leukocita treba da je sve manji?
|
|
|
|
RE: Prva bebina krvna slika 19.3.2013 21:29:00
|
|
|
|
Zemunka85
|
IZVORNA PORUKA: Leana evo: IZVORNA PORUKA: Vika Referentne vrednosti za KKS za decu staru do 1 godine Leukociti: 6,0-17,5 Eritrociti: 3,6-5,2 Hemoglobin: 105-135 Hematokrit: 0,34-0,44 MCV: 70-86 MCH: 23-31 MCHC: 280-320 Trombociti: 360-670 Segmentirani: 25,0-60,0 Limfociti: 25,0-50,0 Monociti: 1,0-6,0 Eozinofili: 1,5-5,0 Bazofili: 0,0-1,0 Izvor: Zavod za laboratorijsku dijagnostiku "Konzilijum", Beograd Naravno, tumačenje je isključivo u nadležnosti doktora Je l ovo tacno? Ako je tako, onda je mojoj ceri sve OK. A ako se poredi sa referentnim vrednostima odraslih tj onih koje smo dobili na papiru, povecani su leukociti i trombociti. Le su 13,5. Trombociti 503. Na papiru koji sam dobila su ref vrednosti za prvo 4-10, za drugo do 450 :(. Igrom slucaja sam bila kod nutricioniste malopre, nista pametno mi nije rekla ... sutra cu kod DR, a do tad ... @!$!$~@#!@@~ ...
|
|
|
|
RE: Prva bebina krvna slika 19.3.2013 22:04:51
|
|
|
|
Sanchy
|
Tacno je,trebali su da ti daju ref.vrednosti za dete tvog uzrasta..
|
|
|
|
RE: Prva bebina krvna slika 19.3.2013 22:23:00
|
|
|
|
Zemunka85
|
Hvala Sancy, bas si drug . Verovatno bi mi to Pedijatar sutra rekao, zato on i postoji. Evo sta sam nasla Nisu mene tooooliko uplasili ovi leukociti, limfociti i granulociti (koji nisu OK) (sa eritrocitima je sve OK :D), koliko trombociti. Ziva nisam bila dok nisam ovo nasla. Mislim, susta suprotnost je da li je gornja granica 450, ili 670. Nadam se da je tacno ov.
< Poruku je uredio Zemunka85 -- 19.3.2013 22:27:43 >
|
|
|
|
RE: Prva bebina krvna slika 19.3.2013 22:34:58
|
|
|
|
Moiraina
|
Zemunko sugrađanko samo da ti potvrdim da je ova tabela sa referentnim vrednostima što si našla OK, pogledala sam naš nalaz iz jedne privatne laboratorije i date su identične referentne vrednosti. Eto.
|
|
|
|
RE: Prva bebina krvna slika 19.3.2013 22:36:40
|
|
|
|
Zemunka85
|
Mozda je ista privatna laboratorija :D Hvala u svakom slucaju :D
|
|
|
|
RE: Prva bebina krvna slika 20.3.2013 16:30:33
|
|
|
|
Zemunka85
|
E ovako. Ja sam bila jutros kod pedijatra. Moja saznanja su sledeca :D: upravo ono sto sam i gore izguglala - referentne vrednosti za bebe i odrasle nisu iste. Krva slika moje devojcice je odlicna. DR je iskomentarisala "Kod beba je dozvoljeno do 15000 leukocita, a ne kao kod odraslih do 10000. Tako da je vasih 13500 sasvim u redu. Bolje sto su limfociti veci (ili manji, ne secam se, nije ni bitno, kada je ok :D) od leukocita (cini mi se :D), jer da je obrnuto, to bi bio znak neke infekcije. Eritrociti i Hemoglobin su u redu i za osraslog, a kamoli za bebu, a trombociti su takodje kod beba poviseni. Dozvoljeno je do 650, a ne 440 kao kod odraslih, tako da je 503 sasvim u redu. Sta vise, i treba da budu vece vrednosti, jer da su manje, nikako ne bi valjalo". Smirila me skroz. Eto. Ja sam juce zvala dve drugarice koje su se porodile kada i ja, ali one nista nisu znale sem da im je DR rekla sa su KS njihovih malisana OK, jer su rezultate preuzele DR a ne one. A eto, ja sam nase sama pokupila i bzv se nervirala. Tako da znate. Sigurno ce jos neko napraviti gresku kao ja, pa neka nauci na mojoj ;). Usput, moju zabrinutost je podgrejao glupi nutricionista. Juce sa KS odem do nje (takvo je pravilo) da nam napravi plan ishrane. Jos je ONA trazila da dodjemo POSLE vadjenja krvi, tj sa krvnom slikom. Nepodidaranja oko LE je protumacija kao "Neku upalu i pad imuniteta", a ovo sa trombocitima, pitala je "Da li neko u porodici ima problema sa trombovima". Braaaaaaaaaaate .. a uspout se pohvalila da u DZ radi 35god. Pa majku mu .. zar samo ne zna da referentne vrednosti nisu iste, nemora da zna koliko su koje za koji uzrast, ali bar da kaze "Mozda je do toga". Svasta ... a i knjgu je napisala. I sta sad? Da pratim njene savete za ishranu?
< Poruku je uredio Zemunka85 -- 20.3.2013 16:39:01 >
|
|
|
|
RE: Prva bebina krvna slika 16.7.2013 14:01:02
|
|
|
|
Janncica
|
Vadili smo krv danas S. Poviseno je LYM do 60 je a njemu je 74,8 a GRA treba da bude od 40 do 50,a njemu 18,9... tamo mi nisu nista rekli u lab...a sutra idemo kod nase da nosimo rezultate.
|
|
RE: Prva bebina krvna slika 26.9.2013 20:42:54
|
|
|
|
Rosita
|
Malopre smo izvadili krv i sad mi stigli rezultati. Hemoglobin je 115. Da li znate sta znaci povisen mchc, nama je 345, dozvoljenn 280-320?
|
|
RE: Prva bebina krvna slika 27.9.2013 11:18:22
|
|
|
|
Torbica
|
Rosita, Hemoglobin 115, po nekim laboratorijama je referenca od 120 a po nekima od 110, vi ste svakako tu negde na donjoj granici. Meni je David imao toliko i nismo dobili terapiju, samo sam mu pojacala unos gvozdja hranom. E ovaj MCHC je izvedeni parametar i izracunava se iz hemoglobina i broja eritrocita a znaci srednju koncentraciju hemoglobina u eritrocitu. To je vazno kada postoji anemija da se klasifikuje na kojoj stepenici je problem, da li je relativna, apsolutna, i utice na odabir terapije. S obzirom da je povecan, to bi znacilo da bebac ima dobru crvenu lozu tj broj eritrocita. Kad je patologija u pitanju ponekad ukazuje na dehidrataciju, ali to ide sa drugim losim nalazima. Opet, u nekim laboratorijama su reference i na 350, sve je to tu negde - donja/gornja granica, mislim da nemas razloga za brigu.
|
|
RE: Prva bebina krvna slika 27.9.2013 11:25:15
|
|
|
|
Rosita
|
E hvala ti puno! Ovi su meni napisali donju granicu hemoglobina 105, ali sto kazes, to je to, manje vise, on je dojena beba. Pretpostavila sam da nije nešto strašno, ali reko" da pitam, u ponedeljak idemo kod dr.
|
|
RE: Prva bebina krvna slika 27.9.2013 11:28:53
|
|
|
|
Torbica
|
Ma nista, zato smo tu.
|
|
RE: Prva bebina krvna slika 27.9.2013 11:29:40
|
|
|
|
milicicak
|
Nama stigli rezultati. Sve je u granicama osim eozinofila koji su snizeni 0,5 sto je cudno obzirom na alergiju i CRP-a koji je 6,1 (gornja granica 5). Da li je u pitanju bakterijska infekcija ili je moguce da je zbog zuba? Popodne idemo kod dr, ali kad je Torbica vec tu, zamolila bih je za komentar :) hvala puno unapred :)
|
|
|
|
RE: Prva bebina krvna slika 27.9.2013 11:34:15
|
|
|
|
Misha i Ljisha
|
milicicak ja se ne razumem ali nama je dr rekla da je bakterijska infekcija u pitanju samo ako je crp jako visok, tako da je mozda viroza kao i kod moje. Torbice sta bi mi bez tebe
|
|
|
|
RE: Prva bebina krvna slika 27.9.2013 11:37:17
|
|
|
|
bea83
|
I u našoj labaratoriji je donja granica hemoglobina 105 a gornja 130 Viktor ima 127-28 i dr mi reče da je to odlično
|
|
|
|
RE: Prva bebina krvna slika 27.9.2013 11:38:42
|
|
|
|
Torbica
|
Milicicak, eozinofili se uvek povezuju sa alergijskim reakcijama i parazitozama, naravno kad su poviseni sto kod vas nije slucaj. Nemaju oni veze sa bakterijskom infekcijom. Kad je bakterijska onda su u leukocitima poviseni neutrofilni granulociti, naravno onda je i ukupan broj leukocita povecan. Ako je sve ostalo uredno, to nije nikakav poseban dijagnosticki znak, smanjen broj eozinofila. Uz CRP treba da bude povecana sedimentacija da bi zaista bilo reci o upalnom procesu. A da li je od zuba ili je beban na nesto drugo odreagovao, moguce je. Ni ovo nije niakakv razlog za brigu. Pozdrav
|
|
RE: Prva bebina krvna slika 27.9.2013 11:47:50
|
|
|
|
Torbica
|
Ljisho, idi, ma neka druga zenica bi odgovorila, ko pre vidi taj pise. Ali u pravu si, CRP plus sedimentacija plus neutrofili ako je bakterijska ili limfociti ako je virusna.. Jedan izolovan parametar cesto ne znaci mnogo, pogotovo ako je tu negde na donjoj/gornjoj granici. Bea, tvoj momak se lepo hrani, bravo za ekstra hemoglobin!
|
|
RE: Prva bebina krvna slika 27.9.2013 11:48:48
|
|
|
|
Torbica
|
I ljisho, zaboravih i ja, i za tebe
|
Poslednje teme sa foruma
Najčitaniji sadržaji u rubrici Prirodan izbor za miran san vaših mališanaNedostatak istog može negativno uticati na fizičko i mentalno zdravlje roditelja, smanjujući njihovu sposobnost da se no...
Anketa
Јаслице или дадиља
пеперутка16
Да ли бисте радије уписали своје дете у вртић или унајмили дадиљу?