Azra_
|
Evo i nas. Mi smo slučajno tog dana sa rezultatima nabasali na doktora orl kod kog nismo imali nameru da odemo, ali kad naš nije bio tu, onda, rekoh, neka ga pogleda i ona diže uzbunu. Ponovili rezultate, ona se šokirala jer su vrednosti opet bile visoke. Kako nikog više nisam htela da slušam, jer ne znam kome da verujem, odem kod pedijatra, i tražim uput za hematologa. Navodno, to se zakazuje, ali kad iskukaš zeleni uput , sve ide u jednom danu. Hematolog odmah rekao da je to normalan rezultat za dete tog uzrasta. Čak, i kada je dete apsolutno zdravo broj trombocita kod neke dece je dosta povećan. Kaže da tolerišu i do 1000. Do 10.-12.godine se broj trombocita dovodi u normalu. Nema potrebe da radimo ponovu analize, bar što se trombocita tiče, s njihove strane, on je zdrav, krvna slika nije reprezentativna, ali je u granicama normale. Žalosno je što postoje doktori, specijaliste, u ovom slučaju orl specijalista, koji bukvalno ne zna azbuku medicine, tj.referentne vrednosti krvne slike za dete u određenom uzrastu, a uz to su tako netaktični i nalupetaju šta im padne na pamet uu tom trenutku. Kako je kasnije hematolog objasnio, tu i aparat dosta greši, ali i je tačan, povišen broj trombocita nije patološki slučaj u ovom uzrastu deteta. Kaže da je odrasla osoba sa tim brojem trombocita, bilo bi svakako potrebno obratiti pažnju. Nadam se da će nekim mama ovaj post i objašnjenje, u budućnosti, biti od koristi.