|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  49 50 [51] 52 53   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Amniocenteza?
6.2.2013 21:38:28   
Ženica
Bolje te našla New Mom :-)
Hvala na brzom odgovoru. Bila sam kod njih na Zvezdari posle dabl testa koji je bio ok, ali je moja doktorka iz Doma zdravlja insistirala i na triplu, jer imam skoro 37 godina. Rezultate tripl testa sam dobila juce i oni su 1:65 i ponovo me je uputila na Gradsku, pa me interesuje, da li oni prave prablem jer su me vec jednom odbili.

(odgovor članu New Mom)
Direktna veza do poruke: 1251
6.2.2013 21:46:50   
New Mom
Koliko sam skopčala, to "zasedanje" je četvrtkom, a to ti je taman sutra.user posted image Mislim da nemaš šta da izgubiš i da odeš.
Što se tiče toga što možda paničiš što si u 17.nedelji, ima dosta lekara koji i sami čekaju da trudnica uđe u bar 18.nedelju pa i više i tek onda rade AC. Ja sam sam radila prvi put, čini mi se sa 19+0, a drugi sa 17+5. Tako da za to ne treba da brineš.

Što se tiče privatnih klinika, ne znam ništa za BG. Nadam se da ima negde nazad u postovima da je neko pisao.

Lično bih probala sutra opet, pa ako ne bude ništa (mada sumnjam da bi te odbili), onda bih razmišljala o drugim solucijama.

"Bunim se. Dakle, postojim!" - Alber Kami
"Korenje vaspitanja je gorko, ali su mu plodovi slatki." - Aristotel

(odgovor članu Ženica)
Direktna veza do poruke: 1252
6.2.2013 21:52:06   
Ženica
Hvala puno New Mom :-))
I ja sam mislila da odem sutra, pa šta bude. Verovatno paničim bez razloga, ali su me sludeli sa svim tim testovima (dabl, tripl) i različitim mišljenjima o njima.

(odgovor članu New Mom)
Direktna veza do poruke: 1253
6.2.2013 23:19:56   
Sanchy
A zasto ides u genetsko savetovaliste?Ja sam dobila uput iz Dz za amniocentezu jer je i meni bio los tripl tako nesto kao tvoj,otisla u Visegradsku i zakazala intervenciju s tim sto sam ja nosila sama uzorak na analizu privatno...vrlo prosto u sustini..inace amnio je protekao u savrsenom redu ,beba ok..cisto da te malo utesim jer sigurno brines,,bice sve okuser posted image

(odgovor članu Ženica)
Direktna veza do poruke: 1254
6.2.2013 23:26:27   
Ženica
Sanchy, imam uput iz DZ za ac, ali mi je doktorka iz DZ rekla da prvo odem u genetsko savetovaliste na Zvezdaru, a da se raspitam za Višegradsku da li uzimaju uzorak plodove vode, a da privatno nosim na analizu. Ukoliko mi ništa više od uputa i lošeg tripl rezultata ne treba, onda je možda bolje da sutra odem pravo u Višegradsku. Kako to funkcioniše tamo, gde se javljaš, koliko se čeka do intervencije?
Verujem da je prosto... samo da se završi...

(odgovor članu Sanchy)
Direktna veza do poruke: 1255
6.2.2013 23:47:54   
Sanchy
Po meni genetsko savetovaliste ti ne treba i sama vidis da imas osnov za ac ,meni je mama zakazivala u Visegradskoj pa ne znam koji je salter tacno ali udjes na glavni ulaz pa pitas ,,inace nista osim uputa za ac ti ne treba ,pitaju te hoces sama da nosis uzorak i to je to,,,samo i kod njih je guzva ,ja sam sad vec zaboravila ali mislim da se ac radi do 19 nedelje pa ti naglasi i zamoli da te nekako ubace ako je ikako moguce..moja preporuka Dr.Glisic meni je on radio ac i vodio trudnocu pa sad na tebi je da odlucis,ja ne bih vise odugovlacila,ako te jos nesto zanima tu samuser posted image

(odgovor članu Ženica)
Direktna veza do poruke: 1256
7.2.2013 0:05:56   
Ženica
Hvala Sanchy na brzom odgovoru.
Kratko vreme koje mi je preostalo da uradim ac me izluđuje, jer kad sam na početku trudnoće probala da zakažem u Palmotićevoj rekli su da nema mesta i da idem u Gradsku. Gradska je tražila dabl da bi donela odluku za ac, a s obzirom da je on bio ok, otkacili su me. Onda mi je doktorka iz dz rekla da ipak uradimo tripl, sto je i urađeno u ponedeljak. I tako ja sada imam 2 nedelje na raspolaganju da nadjem ko ce uraditi ac.
Preporuka doktorke iz dz je bila da prvo odem u Gradsku i da se raspitam za Višegradsku, a meni sve to deluje kao gubljenje vremena, jer imam utisak da se svuda čeka...

(odgovor članu Sanchy)
Direktna veza do poruke: 1257
7.2.2013 11:15:26   
Tina79
Pozdrav svima, nova sam na forumu i imam identican problem :( Zenicini postovi su me podstakli da i ja podelim sa vama svoje iskustvo.
Naime ja sam u 14 nedelji, imam nepune 34 godine i dabl test mi je bio odlican. Medjutim, imala sam slucaj dauna u porodici i to sam rekla svojoj dr u domu zdravlja. Odmah mi je dala uput za genetsko savetovaliste za Front. Bila sam tamo u utorak, izlozila svoj problem a oni su mi rekli da ne rade nista na rec. Moram doneti dokaz da je moja tetka koja je rodjena u kuci na selu pre 62 godine, a inace preminula odavno, imala taj sindrom. Sto je za mene apsolutno nemoguce. Ako je dabl dobar, obavezno ce vas odbiti. Uzgred, moja dr smatra da je dabl test cista glupost i da je on samo statistika koja kako kaze nije prilagodjena nasem podneblju (misli na taj program koji proracunava rizik na osnovu unetih parametara).
Tako da sam i ja sad u nevidjenoj dilemi.. U Gradskoj bolnici bih mozda nasla neku vezu al su me tamo gadno istraumirali na pocetku trudnoce (tacnije dr Djokic Milan sa kojim je i moja koleginica imala jezivo iskustvo totalno pogresne dijagnoze) pa nekako imam averziju.
Juce sam nekako prelomila i zvala Jevremovu da zakazem AC kod dr Ljubica. Rekli su mi da nije problem, da ce doktor biti tu ali da prethodno pribavim potvrdu mog lekara u kojoj sam nedelji trudnoce (tj.da to uradim kada budem u 16. nedelji odnosno zadnje nedelje februara, da im se tada javim i posaljem na mail skeniran izvestaj.) Onda ce mi zakazati. Inace kosta 43.000 din. Posto svi kazu da je dr Ljubic jako strucan ja bih mozda samo njemu to poverila.
Inace koleginici koju sam gore pominjala je dr Djokic u 8. mesecu rekao da joj je losa posteljica i da beba nema dovoljno kiseonika..sto ce reci nista od deteta. Da vam ne pricam kroz koji je pakao prosla! Nakon toga je otisla kod Ljubica koji prosto nije mogao da veruje sta je ovaj dijagnostikovao i potpisao. Naravno rekao je i garantovao da ce beba biti ok, tako je i bilo. Znaci definitivno ne bih volela da zapadnem kod tog Djokica. Zapravo kako uopste nije sve jedno ko ce vam voditi trudnocu, tako pogotovo nije sve jedno kome cete poveriti busenje stomaka (da se bas tako izrazim).
Na karju mislim da cu ipak da prezalim te 43.000 pa da to uradim kod Ljubica. Nije mi sve jedno, ipak se plasim procedure ali znam da cu biti mirnija ako to uradim i bude sve ok. Ovako cu se samo jesti do kraja trudnoce. Inace postoji mogucnost refundacije tih sredstava od socijalnog pa cu se i o tome detaljno informisati.

(odgovor članu Ženica)
Direktna veza do poruke: 1258
7.2.2013 14:27:38   
Ženica
Pozdrav Tina79 :-)
Savršeno razumem o čemu pričaš. Napisaću šta sam danas uradila, pa ti možda pomogne. Otišla sam u Gradsku bolnicu, genetsko savetovalište koje radi samo četvrtkom i rekli su mi da je rezultat tripl testa loš, ali da sam ja po njihovoj računici u 17. nedelji, a da oni ac rade samo u 16. nedelji, jer su im takvi reagensi i da pokušam da se "ubacim" u Palmotićevu ili IMD. Već na ivici živaca, jer su me u tom istom savetovalištu odbili u januaru na osnovu dabl testa, odem u Višegradsku. Javim se na šalteru i zakažem ac za ponedeljak (11.02). Caka je u tome da moraš da nađeš koja će privatna laboratorija da radi analizu plodove vode tog dana. Napominjem da nisam imala nikakavu vezu. Tako da se moja priča tu završava, samo još da nađem laboratoriju. Inače, poslednja solucija je i meni bila Jevremova i navedeni doktor. Ova varijanata je oko 13-14.000,00 din.
Nadam se da sam ti pomogla.
p.s. Što se tiče Gradske, isto ću je zaobilaziti u širokom luku.

(odgovor članu Tina79)
Direktna veza do poruke: 1259
7.2.2013 14:33:07   
Sanchy
Ja stvarno ne znam zasto idete u to genetsko savetovalisteuser posted image ,Ako imate odredjene godine ,ako je dabl,tripl los,ako ima slucajeva trizomije u porodici,uput iz DZ ,odete u Visegradsku i zakazete proceduru,vrlo prosto,,ne znam kako je u drugim bolnicama jer meni druge a pogotovu te male tipa Gradska nisu padale ni na pamet...inace privatna lab.koja radi analizu Helix lab isto u Visegradskoj ulici to je inace Helix lab.Konzilijum..ja sam radila kod njih pcr metodu kojom sam isti dan dobila rezultate na pet najcescih trizomija i citogenetiku koju sam cekala 7,8 dana,,,

(odgovor članu Ženica)
Direktna veza do poruke: 1260
7.2.2013 14:50:29   
Maslacak15

Sanchy, tina79 i ostale ...user posted image Rekoh ovo vec bar pet puta na razlicitim topicima ali mi se cini da pricam u prazno. Trizomije nisu , ponavljam nisu nasledna oboljenja u klasicnom smislu ! Znaci to imanje tetke sestricne strica i ostalo sa nekim sindromom nema bas nikakvog uticaja na vas rizik. Rizik za trizomije zavisi iskljucivo od godina majke. Znaci rizik za tinu je isti kao i za bilo koju zenu od 34 godine imala obolelu tetku ili ne. A zasto u zavodu ne znaju osnove genetike, je drugi problem.... I stvarno bih zamolila bilo koga ko tvrdi suprotno da mi posalje jednu jedinu naucnu studiju koja je pokazala datu korelaciju. Bas bi me zanimalo.

(odgovor članu Sanchy)
Direktna veza do poruke: 1261
7.2.2013 15:10:25   
Sanchy
Ja stvarno nisam ulazila u to da li je nasledno ili nije jer nisam imala ni potrebe a cinjenica je da ce ovde svaki doktor smatrati da je rizik povisen ukoliko je u familiji bilo trizomija zasto ,kako ne znam a iskreno i ne zanima me,,htela sam samo da im kazem da ako vide ii smatraju da postoji nesto sto kod njih povecava rizik da idu pravo da zakazu ac a genetsko savetovaliste je po meni cisto gubljenje vremena ,,user posted image ...i nije bilo pice ovde i sad o tome da li je postojanje trizomije nasledno ili nije ,,nego gde da idu i sto brze zakazu proceduru..,vidis da su joj u Frontu trazili da donese neku potvrdu da je rodjaka rodjena sa DAunom,,sto je po meni apsurd tezak,,eto cemu sluzi gen.savetovaliste samo da gubis vreme

< Poruku je uredio Sanchy -- 7.2.2013 15:13:43 >

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 1262
7.2.2013 15:18:34   
Ženica
Sanchy, išla sam u to savetovalište jer kad sam ostala u drugom stanju, dr iz dz mi je odmah dala uput za ac, ali ni Palmotićeva ni IMD nisu već imale slobodne termine. Jedino je imala Gradska, ali je kod njih morao da se radi dabl bez obzira na godine, da bi uopšte bio kandidat za ac (strašno!!!!). Do danas nisam znala (jer mi niko od lekara nije rekao) da mogu u Višegradskoj da zakažem vađenje plodove vode, a da analizu radim privatno (mislila sam da to rade samo kada imaš zakazano u Palmotićevoj). Veruj mi da bih odmah preskočila i dabl i tripl i celu Gradsku bolnicu, jer ću sledećeg meseca napuniti 37. godina, što je sasvim dovoljno za ac, bez obzira na nalaze ova dva testa. Problem je što u Gradskoj ne mislie tako. Sve u svemu, jako loše iskustvo.
Nadam se da će ova priča nekom pomoći da ne luta i ne gubi vreme.
p.s. Sanchy, hvala za info od juče u vezi Višegradske.user posted image

Direktna veza do poruke: 1263
7.2.2013 15:21:12   
Ženica

IZVORNA PORUKA: Sanchy

cemu sluzi gen.savetovaliste samo da gubis vreme

Upravo tako! user posted image

(odgovor članu Sanchy)
Direktna veza do poruke: 1264
7.2.2013 15:33:11   
Sanchy
Nema na cemu,zato ovaj form i sluzi,ni ja nisam znala masu stvari kad sam ostala trudna pa polako..user posted image

(odgovor članu Ženica)
Direktna veza do poruke: 1265
7.2.2013 18:22:35   
Tina79
Zenice moram da te pitam da li su ti danas zakazali AC zbog loseg tripl testa, odnosno sta bi bilo da si radila samo dabl i da je bio odlican (sto mi se cini da kod tebe i jeste bio slucaj)? Odnosno ako ja sutra odem sa dobrim dabl testom i bez po njima ikakvih indikacija za AC da li ce pristati ako to trazim..

Sanchy moja dr mi je dala uput za genetsko savetovaliste. Rekla mi je da je to procedura. Ja sam otisla u Front, prvo na salter, pa pored u savetovaliste za trudnice, pa onda na sprat u genetsko savet. gde me je primila neka koja se kako sam slucajno saznala zove Vanja i rekla mi sve ono sto sam gore pomenula. I ja sam razmisljala da idem dalje po klinikama ali sam shvatila da bi ishod najverovatnije bio isti. A pogotovo evo sada kada cujem da trizomija nije nasledna.
Sve jedno meni to nista ne znaci jer ja zelim da radim AC po svaku cenu i bez obzira na sve. Ubila bi me neizvesnost u tom smislu.

Moram jos nesto da vas pitam. Da li ce ta nedelja kada se radi AC(od 16 do 18 nedelje kako su mi rekli u Jevremovoj) racuna po ultrazvuku kao i za dabl?
I da li neko zna o toxoplazmozi da li je opasno samo u slucaju da se dobije u trudnoci ili i pre. Ja sam na netu nasla da je opasno samo u ovom prvom slucaju. Imala sam macku do prosle godine pa se tripujem. Ma...oko svega se ja tripujem :((

(odgovor članu Sanchy)
Direktna veza do poruke: 1266
7.2.2013 19:03:11   
Sanchy
Tina79,ta dr.iz Dz sto ti je rekla da je to procedura nije veruj mi,ja sam odmah dobila uput za Ac za Visegradsku i tamo su mi zakazali samo na osnovu uputa nista drugo,,nikakva savetovalista nisam posecivala...Toksoplazmoza je opasna ako se prvi put dobije u trudnoci a ako imas igg antitela onda se stanje prati i mislim ,sad nisam sigurna da li se pije odredjeni antibiotik sve vreme ili samo u slucaju ako igm antitela skoce,,Antibiotik se pije kako bi se sprecio prenos na bebu ..inace uradi TORCH i bices sigurna sta i kako..i polako ,i ja sam se nervirala od pocetka trudnoce a sve je ispalo okuser posted image ,dzabe sam se cimala eto..

(odgovor članu Tina79)
Direktna veza do poruke: 1267
7.2.2013 19:14:41   
Ženica
Tina79, Sanchy je u pravu, danas potvrđeno. Potreban je samo važeći uput za ac i poslednji uz (meni je bar tražila) da bi mogla da potvrdi nedelju trudnoće. Genetsko savetovalište je čisto gubljenje vremena i živaca.
Što se tiče tvog pitanja koja se nedelja gleda, nisam 100% sigurna, mislim da gledaju nedelju po uz.
Srećno sutra user posted image

(odgovor članu Tina79)
Direktna veza do poruke: 1268
8.2.2013 17:06:25   
drudi
Devojke, u haosu sam, pomazite!
Radila sam vaginalni i cervikalni bris kao pripremu za amnio i danas mi jave da je izolovan streptokok.Nikad do sada u zivotu nisam imala bilo kakave bakterije dole i bas sad da me snadje. Sutra cu da idem kod doktorke.

Ima li neka iskustva takvog? Shvatila sam da je amnio opasna jer mogu da udju te takve bakterije do bebe.

(odgovor članu Ženica)
Direktna veza do poruke: 1269
8.2.2013 18:45:49   
New Mom

IZVORNA PORUKA: Maslacak15

Trizomije nisu , ponavljam nisu nasledna oboljenja u klasicnom smislu ! Znaci to imanje tetke sestricne strica i ostalo sa nekim sindromom nema bas nikakvog uticaja na vas rizik. Rizik za trizomije zavisi iskljucivo od godina majke. Znaci rizik za tinu je isti kao i za bilo koju zenu od 34 godine imala obolelu tetku ili ne. A zasto u zavodu ne znaju osnove genetike, je drugi problem.... I stvarno bih zamolila bilo koga ko tvrdi suprotno da mi posalje jednu jedinu naucnu studiju koja je pokazala datu korelaciju. Bas bi me zanimalo.

Te porodice imaju dokazano visok nivo neodvajanja hromozoma. Ne mora da bude ista anomalija, ali šanse da će neka biti ako neka već postoji u porodici je mnogo veća.

Direktna veza do poruke: 1270
8.2.2013 18:49:44   
New Mom

IZVORNA PORUKA: Ženica

Tina79, Sanchy je u pravu, danas potvrđeno.

Uspela si da zakažeš? Super!

IZVORNA PORUKA: drudi

Devojke, u haosu sam, pomazite!
Radila sam vaginalni i cervikalni bris kao pripremu za amnio i danas mi jave da je izolovan streptokok.

Ovde ne traže nikakav bris jer amnio ne ide preko vagine već preko stomaka. Ne znam kako bi to moglo da bude preneseno unutar preko stomaka i igle. Streptokok znači da ti je bris IIIb grupa, nezavisno od AC verovatno ćeš dobiti neke vaginalete.

(odgovor članu Ženica)
Direktna veza do poruke: 1271
8.2.2013 18:54:40   
Tina79
Chancy, Zenice hvala vam na podrsci. Iskreno se nadam da ce i kod mene sve na kraju proci dobro, al kao sto rekoh veliki sam paranoik i opterecujem se oko svega! Sigurno cu odraditi taj test pa da i tu budem mirna. Sta da vam kazem...znam da preterujem al jace je od mene :(
Inace danas sam nakon dugog premisljanja definitivno odlucila da ipak radim amnio kod Ljubica u Jevremovoj. Danas sam im poslala izvestaj sa UZ i cekam da mi zakazu. Kad vec svi kazu da je taj dr najbolji, onda idem kod njega pa da mi savest bude mirna. Naravno uvek moze nesto da se desi al sta cu...
Dudi prvi put cujem da se radi priprema za amnio. Do duse videcu sta ce ovi da mi kazu kada mi zakazu pregled. Ono sto ti mogu reci je da sam cula od mbogih devojaka da se nakon intervencije uzimaju odredjeni antibiotici i da nema sanse da dodje do infekcije. Takodje je na ovoj temi neko pomenuo da posle treba raditi neku valjda crp analizu iz krvi i da se tako potvrdjuje da nije doslo do infekcije. Dobro se jos raspitaj...sta da ti kazem..ja zato idem kod ovog Ljubica. Bitno je i ko to radi. Takodje sam na ovoj temi procitala jedno iskustvo iz Fronta. Zenu je tri puta bola stazistkinja pa je onda slala u setnju pa da probaju ponovo za 15 min jer valjda nije uradila kako treba. Uzas.
Vala...neka nam je bog u pomoci.

(odgovor članu drudi)
Direktna veza do poruke: 1272
8.2.2013 19:03:29   
Maslacak15

IZVORNA PORUKA: New Mom

Te porodice imaju dokazano visok nivo neodvajanja hromozoma. Ne mora da bude ista anomalija, ali šanse da će neka biti ako neka već postoji u porodici je mnogo veća.

Proverih i definitvno nije tako, tacnije nije u 99% slucajeva sindroma. Da ne komplikujemo , postoji nekoliko vrsta molekularnih mehanizama kako moze doci do trizomije 21 i samo kod jedne podgrupe postoji familijarna komponenta. Dakle u 1%. A slicno je i za ostale trizomije 18 i 13.

Evo i citata iz vrlo kredibilnog izvora:

All 3 types of Down syndrome are genetic conditions (relating to the genes), but only 1% of all cases of Down syndrome have a hereditary component (passed from parent to child through the genes). Heridity is not a factor in trisomy 21 (nondisjunction) and mosaicism. However, in one third of cases of Down syndrome resultuing from translocation there is a heriditary compontent - accounting for about 1% of all cases of Down syndrome.

The age of the mother does not seem to be linked to the risk of translocation. Most cases are sporadic - chance - events. However, in about one third of cases, one parent is a carrier of a translocated chromosome.

Ali da ne davim genetikom, svako treba da radi amniocentezu u skladu sa sopstvenim nahodjenjem to uopste ne sporim...

(odgovor članu New Mom)
Direktna veza do poruke: 1273
8.2.2013 19:30:25   
Hajnalka
cure koje su radile AC u Novom Sadu u decijoj bolnici koliko su cekale na rezultate?

Beba je nešto što u sebi možeš nositi devet mjeseci, na svojim rukama tri godine i u svom srcu do dana svoje smrti.

Direktna veza do poruke: 1274
8.2.2013 20:16:42   
drudi
Tina, na IMD ti daju da uradis briseve, krvnu sliku, urinokulturu i kazu ti da ako ima nesto - treba da se regulise pre amnio tj. da ti tvoj ginekolog da terapiju.

A dr Milica Ilic iz Jevremove mi vodi trudnocu, inace super je zena, evo upravo mi je prepisala Eritromicin i Macrimor vaginalete zvog streptokoka u cervikalnom brisu. Ne znam da li moze da udje bakterija odatle, citam da ne moze, ali vidim da pise i to da niko ne garantuje da je nema i na amniotskoj kesi. A i vidim da dr uglavnom daju antibiotike zbog briseva. Verovatno imam razlog..Nemam pojma vise... Samo mi je vec zlo sto moram da pijem eritromicin-bojim se.
U Jevremovoj ti nisu rekli da uradis briseve i druge stvari pre amnio? Cuj, oni su tamo dobri, tako da kapiram da znaju sta rade.

(odgovor članu Hajnalka)
Direktna veza do poruke: 1275
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  49 50 [51] 52 53   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  49 50 [51] 52 53   Sledeća stranica >   >>
Idi na:

Cepanje na porođaju: Kako ga izbeći?
Položaj u kojem ćete roditi ima veliki uticaj na to da li ćete se pocepati ili će biti potrebno sečenje perineuma. Cepan...
Dobijanje na težini po nedeljama trudnoće
Koliko je preporučljivo ugojiti se u trudnoći i zbog čega kilogrami tako naglo rastu?

Anketa

За дојиље.
пеперутка16

Мало чудно питање, али ме занима: да ли су дојиље пробале своје млеко?

Click Here