|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  37 38 [39] 40 41   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Dojenje - vase iskustvo II deo
16.1.2013 18:48:14   
tanjicak79
Ja sam mojoj deci iako su dojene bebe davala pomalo vode, po kašičicu-dve, već od nekih nedelju dana starosti. Tj. davala sam kad se setim, čak ne ni svaki dan. A kad su krenuli grčevi onda sam davala čaj, pa sam vodu tada retko davala.
Mislim da par mililitara vode na dan ne može da škodi bebama. I sad mi Petra baš fino zna popiti vodice posle kašice. I opet nikad ne popije više od 10-15 ml odjednom. 

(odgovor članu jovicaa)
Direktna veza do poruke: 951
16.1.2013 18:53:11   
mamamikka

IZVORNA PORUKA: Cvrčko

Ja sam na strogoj dijeti bila-ništa mlečno, citrusi, orašasti plodovi, jaja, kakao i čokolada.... Jedva šta mi je ostalo da jedem... a taj dan, kakva ironija, jela sam palentu u vodi, pirinač sa piletinom i supu od šargarepe, za užinu jabuku... Najslabije alergene od svih... Stvar je u tome što i pored dijete i probiotika stanje nikako nije išlo na bolje, nego na gore.

Mi smo bili na ovakvoj dijeti dva meseca zbog osipa i bronhospazma tako da te skroz razumem užasno je. Na kraju je ispalo da je u pitanju kontaktni alergen ali to je druga priča. user posted image

Aleksa, 13.10.2008.
David, 29.07.2011.
Mamine sreće najveće!

(odgovor članu Cvrčko)
Direktna veza do poruke: 952
16.1.2013 19:18:53   
Cvrčko

IZVORNA PORUKA: nina26

sad sam skroz zbunjenauser posted image neko ovako,neko onako radi....a ja zaboravila da pitam dr za vodu....

Meni je ona ženica na Halo bebi rekla da joj ponudim vodu-ako hoće, ok, ako neće da je ne silim. Međutim kako je kod nas u stanu jako toplo, ona je prihvatila vodu odmah! I verovatno bi se nalivala do besvesti da joj pustim, ali ja joj između obroka dozvolim da popije 10-15ml i tako ne popije više od 1dcl dnevno. Trenutno još ne dajem čaj, zbog ove alergijske reakcije, pa čim se to smiri, praviću joj čaj od kamilice i kima jer baš ima grčiće... Evo duša moja vrištala je pola sata, sad je zaspala user posted image

Snelle, ja sam tako besna na ovo što mi se dogodilo-znam neke jako pametne koje hrane decu od prvog dana kravljim mlekom, pa onda one koji jedu sve i svašta, kao i one koji puše i žive na kafama, drže dijete i sl i njihovoj deci ni očin ne fali, a mene đavo snašao. A šta sam sve radila da postignem laktaciju i da imam dovoljno, pošto ona nije sisala, samo Bog zna... I rukom, i pumpicom, noću nisam spavala, već se masirala, grejala, pumpala... Pa kompletna sterilizacija svaki put, pa čuvanje u frižideru po ps-u i kako su mililitri rasli ja bila sve sretnija, a onda ne valja.... Možda bih pokušala još neko vreme, ali sa sinom sa tako loše prošla, da me sama pomisao na takvo iskustvo užasava. Ne želim da ni jedno moje dete ponovo prođe kroz to.

(odgovor članu nina26)
Direktna veza do poruke: 953
16.1.2013 22:11:07   
jovicaa
pa pazi nina s obzirom da je verovatno alergija u pitanju, tvoje mleko je od neprocenljivog znacaja za nju..
jeste da je tesko dojiti, ali vredi pomuciti se. evo mi smo uspesno prosli par kriza.
e sad ne znam, stvarno mi dete nikad nije bilo alergicno.. ne znam koliko je tesko sprovoditi tu eliminacionu dijetu, ali znam da je za alergicnu decu posebno bitno sisanje.
mada ako je tebi dojenje patnja i bol, onda batali, sto da se mucis. ali samo hocu da kazem da uglavnom nikome ne ide bas glatko.

< Poruku je uredio jovicaa -- 16.1.2013 22:12:52 >

don't shit where you eat :))

(odgovor članu Cvrčko)
Direktna veza do poruke: 954
16.1.2013 22:19:44   
Bebilina
Cvrcko jesu ti pomenuli da sumnjaju na alergija na proteine kravljeg mleka? Ta TED dijeta se obicno u tom slucaju prepisuje.
Druga stvar koja je moguca je kandida u crevima. Da li si ti ikada pre ili u toku trudnice bila sklona kandidi (sekret itd) i da li su u toku trudnoce ili porodjaja dobila antibiotike? Takodje da li je beba dobila antibiotike od rodjenja? Dovoljan je jedan potvrdan odgovor i mali virus da kandidu aktivira. Ona onda razara creva, krece sluz, krv, pa se na kraju manifestuje kao "putujuca" alergija na sve vece alergene: mleko, jaja, gluten, riba, plodovi mora, orasi...
E kandida se leci drugim pristupom: probioticima i za tebe i bebu i odstranjivanjem alergena ali i ugljenih hidrata iz ishrane. Bez njih ona nema cime da se hrani. Kazes da si tog dana jela palentu, pirinac i jabuku. To je dosta. Voce se mora skroz izbaciti, secer u bilo kom obliku. Izgladnjivanje traje nedelju dana, mama uzima visoku dozu probiotika jednom dnevno, uvece i isto i bebi daje. Nakon toga bi trebalo da se pridrzava dijete bez ugly njih hidrata ali se alergena vracaju. Neki strucnjaci smatraju da je sklonost kandidi nasledna i ne preporucuju konzumiranje UH uopste. Kod probiotika su misljenje takodje podeljena, neki kazu da acidofilus zapravo nije dobar za organizam. Ali najcesce ima dejstva u periodu izgladnjivanja.
Znam da si odlucila da prekines sa dojenjem i potpuno razumem. Ovo kucam u slucaju da nekom drugom zatreba jer ove se informacije jako tesko nalaze u ovakvom obliku. U pitanju su specijalizovana istrazivanja i malo lekara i nutricionista je u njih upuceno. Generalno se smatra da kandida ne moze izazvati toliki problem, a efikasnost probiotika nije "medicinski" dokazana, to je ono sto ce vecina zdravstvenih radnika reci.
Srecno sa decicom, samo neka su oni zdravi user posted image

< Poruku je uredio Bebilina -- 16.1.2013 22:25:45 >

You give them life, they give you more to live for...

(odgovor članu Snelle)
Direktna veza do poruke: 955
17.1.2013 8:42:31   
Cvrčko
Hvala svima na podršci i savetima...user posted image
Iskreno i ja sam pomislila da postoji dobra šansa da se ona čisti od tone lekova koje sam pila u toku trudnoće. Doduše ni jednog trenutka nisam imala izolovanu nijednu cervikalnu ili urinarnu infekciju tokom trudnoće, ali jesam pre tri godine imala kandidu... Što se tiče dijete, ja sam je se slepo pridržavala, ali u kombinaciji sa nespavanjem i obavezama oko dvoje dece, već nakon nekoliko dana bila sam toliko malaksala da sam imala vrtoglavice, čak sam jednom i povratila od umora... Ne znam, možda sam ja kilavica, ali nakon toliko truda ne videti rezultate, već sve pogoršano stanje, potpuno me obeshrabrivalo, pa je moja odluka na tome zasnovana. Ne mislim da treba još neko ovako da odluči, ja jednostavno nisam više bila spremna da eksperimentišem sa zdravljem njenih creva, pogotovo što je kolitis genetsko oboljenje, i kako je njen bratić to imao, bojim se da se ne ispolji i kod nje.

(odgovor članu Bebilina)
Direktna veza do poruke: 956
17.1.2013 14:23:20   
jovicaa
ninauser posted image bice sve ok.. i meni je jako tesko da brinem o dvoje male dece i svim drugim stvarima u kuci, eto ako ti je to za neku utehu, you are not aloneuser posted image

(odgovor članu Cvrčko)
Direktna veza do poruke: 957
17.1.2013 15:03:06   
Zemunka85
Maaaaaajko moja, kakvih sve problema ima.
Sto kaze bojanice negde, meni je dojenje uzivanje. Na meni je samo da zavrnem majicu :-) .
Moja cera ima 4,5 meseca i jos uvek samo siki. Iako je imala i sluzavu stolicu i bas bas bas samo zelenu i evo vec duuuuuuuugo tecn(ij)u, meni ni privatni, ni drzavni pedijatar nisu pominjali nikakve ni dijete, ni prestanak. Da li su u pravu, ili ne ... ne znam, mi furamo i dalje :-) .

Inace, kazem, samo dojena beba, vodu joj dajem od prvog dana i oooobozava je. Kada vuce ne zna da stane, vristi kada izvadim flasicu. Cak je sama drzi od tolike ljubavi :-) . Prokuvavam cesmovacu, pa cedim kroz gazicu.

(odgovor članu jovicaa)
Direktna veza do poruke: 958
17.1.2013 16:07:13   
jovicaa
super zemunka... i meni je sada dojenje opet uzivanjeuser posted image samo kad se mleko povratilo, nadam se da nas nikakvi virusi nece ometati barem neko vreme...

(odgovor članu Zemunka85)
Direktna veza do poruke: 959
17.1.2013 16:19:15   
Torbica
Sta da vam kazem, i meni je uzivancija, trostruka! :) Samo prvih mesec dana nije, priznajem, sto zbog izmuzavanja, sto zbog osetljivih bradavica, ali posle toga jeste. Sa svo troje uzivancija. Prvih 6 meseci samo sika. Pa onda uz hranu opet sika, dok zele.. Meni je najsladje kako se maze dok ruckaju, kao mackice male. Ma ja sam srecna zena, uvek kazem!

Možda je na ovom svetu neistine, nepravde i mržnje više, ali su istina, pravda i ljubav moćnije.
Patrijarh Pavle

Direktna veza do poruke: 960
17.1.2013 17:41:17   
Zemunka85
Torbice, verujem :-) . Samo, ja se nikada nisam ni izmlazala, niti ikakvih problema imala. Jednom mi se upalila alveola na desnoj, ali sutradan sam dobila, pa povezujem sa hormonima. Sve ostalo, milinkoooooo ...

(odgovor članu Torbica)
Direktna veza do poruke: 961
17.1.2013 19:24:27   
Cvrčko
Evo došli sa kontrole, dobili vakcinu, imamo 4300gr. Dakle, lepo je napredovala, ali kad sam doktoru sve detaljno ispričala, njegov komentar je bio: niste prva mamica u poslednjih godinu dana... Kaže da ih jako mnogo dolazi sa istim problemom, on preporučuje da svaka majka sama odluči šta će i kako će.
Jedino nam je dao zeleno svetlo za čaj za grčeve... A danas se ukakila prvi put od formule i nema sluzi!!!! Doduše stolica je bila sva zeleno siva i lepljiva, ali to je od promene hrane. I to treba da se stabilizuje narednih dana.
Jedino što su meni sad sise katastrofa. Čak mi se jedan kanal gadno i upalio. Dobila sam antibiotike, da se masiram, muzem samo toliko da olakšam grudi i potom hladne obloge. U pauzi da stežem grudi... Trebalo bi sve da se sredi za 2-3 nedelje. Jedino što sam jako malaksala, kao da će me malo temp drmnuti user posted image

Vi drage srećnice nemate pojma koliko vam zavidim što uživate user posted image Meni se ni prvi ni drugi put ta želja nije ispunila user posted image

(odgovor članu tanjicak79)
Direktna veza do poruke: 962
17.1.2013 19:27:27   
jance
moram da kazem da sve vise cujem o zenama koje se uopste nisu izmlazale dok su iskljucivo dojile...
a u nasim skolicama, a i gde god citam na nasim sajtovima, svugde se bas forsira izmlazanje posle podoja. kad sam pokusavala da dojim Ogija, secam se, sve zene sa foruma koje smo tada imale bebe smo se izmlazale posle podoja.
sad, postoje i razlozi za izmlazanje znam, da se nebi pojavio mastitis, zacepljenje kanala itd. al zar za sve to nije bebino sisanje najbolji lek?

da, i na velikoj vecini inostranih sajtova o dojenju, se izmlazanje podrazumeva samo u slucaju da neces biti sa bebom duze, da kreces na posao, ili jednostavno imas hiperprodukciju. ili ako iz nekog treceg razloga zelis da izgradis zalihu...

Bez dece kuća ne raste

Direktna veza do poruke: 963
17.1.2013 19:28:07   
lesica
Cvrčko mila,ni prva ni poslednja user posted image Tako je kako je,mesta nervozi i deprimiranju nema-pokušala si ne ide,bebani ne odgovara... Idemo dalje,ona u fino napredovanje,ti u što bezbolniji prekid laktacije,i dalje uživanje sa bekanom bez stresa,nervoze i sa osmehom na licu.

"Majkooooo, bič pliiiiz!!!"

JER SMO TAKO U MOGUĆNOSTI

(odgovor članu Cvrčko)
Direktna veza do poruke: 964
17.1.2013 19:44:06   
Sanchy
Jance jeste najbolji lek bebino sisanje ali ako stvarno sisa i vidis da guta i ne zaspi posle tri minuta,,,to je bio moj problem pa sam ja morala da se izmlazam sto mi je inace i povecalo kolicinu mleka inace bi mi prestalo jos u drugom mesecu ...ovako sam imala mleka do sestog kada mi je stalo zbog moje operacije inace ne bi ni tada predpostavljam..takodje nismo imali ni problem sa flasicom kao sto vidim da mnoge majke imaju kada im prestane mleko jer je on gotovo od starta uporedo sisao i koristio flasicu..meni je samo zao sto nisam mogla da jos odgodim op ali tako je moralouser posted image ...nisam imala upale,malo ragada na pocetku ali sam onda koristila silikonske bradavice pa se i to regulisalo

< Poruku je uredio Sanchy -- 17.1.2013 19:46:17 >

(odgovor članu lesica)
Direktna veza do poruke: 965
17.1.2013 19:48:13   
pocahontas
ja se isto nisam izmlazala uopste. imali smo krizu sa kolicinom mleka kad je beba imala tri meseca i to sam sredila unosom tecnosti i ishranom, ni tada se nisam izmlazala. sve sto sam radila je bilo po savetu patronazne koja mi je dolazila, a u skolicu nisam isla.

(odgovor članu lesica)
Direktna veza do poruke: 966
17.1.2013 19:55:01   
jance
Sanchy kazem, ja to sve vrlo dobro znam. ja sam se izmlazala zato sto nisam imala dovoljno mleka i isto sam od starta dohranjivala. a sve se ispitujem, da sam mozda pustila bebu da navuce mleko, dali bi dohrana bila potreba. ja planiram opet da pokusam sa dojenjem, pa preispitujem gde sam sta i kako pogresila a gde sam sta radila kako treba....

znam samo da mi je to uzimanje pumpice u 3 nocu da se izmlazam posle podoja bilo valjda najveca ziva muka na svetu.

Bez dece kuća ne raste

(odgovor članu pocahontas)
Direktna veza do poruke: 967
17.1.2013 20:08:16   
Sanchy
Jeste ali ima i to svojih prednosti,bar sto se dana ticeuser posted image ,,,

(odgovor članu tanjicak79)
Direktna veza do poruke: 968
17.1.2013 20:45:40   
Bebilina
Cvrcko draga user posted image Samo neka je mala ok i nemoj da zavidis nikom ni na cemu mila. To sto si ti sa bebom, njenim stolicama i tvojom dijetom prosla moze da razume samo neko ko je bio u istoj situaciji. I nije lako kad te savetuju da prestanes nesto za sta si se toliko mucila, ali ako je i za tebe to odluka koja ce bebu stabilizovati odmah i sada, da ne gledas kako se muci, i uz to ce tebe lisiti stresa i vratiti ti fizicku snagu za svakodnevno normalno funkcionisanje sa dvoje dece onda je ona jedina ispravna. Ako si presekla nemoj se osvrtati, za dobrobit tvoje dece. Njima trebas ti zdrava i jaka, dosad si bila, bices i dalje, ne brini.

A moj savet- nemoj svracati na ovu temu. Zene su dobronamerne, al mozda to jedno vreme ne bude lako da citas ovde postove user posted image

(odgovor članu Sanchy)
Direktna veza do poruke: 969
17.1.2013 21:16:24   
nina26
ni ja se ne izmuzavam,posto ne prodje nikad vise od 3h do sledeceg dojenja...nisam znala da je obaveznouser posted image

Od sada slavim Dan Zaljubljenih :)))))

(odgovor članu lesica)
Direktna veza do poruke: 970
17.1.2013 21:17:35   
Bebilina

IZVORNA PORUKA: Zemunka85
Maaaaaajko moja, kakvih sve problema ima.
Moja cera ima 4,5 meseca i jos uvek samo siki. Iako je imala i sluzavu stolicu i bas bas bas samo zelenu i evo vec duuuuuuuugo tecn(ij)u, meni ni privatni, ni drzavni pedijatar nisu pominjali nikakve ni dijete, ni prestanak. Da li su u pravu, ili ne ... ne znam, mi furamo i dalje :-)

Zemunka mislim da je sve do osobe jer ti recimo vase simptome ne smatras problemom, a neka bi se mama prepala i isla od lekara do lekara dok stolica ne bude po jusu. user posted image
Ali oba pristupa imaju svoje za i protiv.
Ako problem postoji a ne tretira se pravovremeno moze doci do ozbiljnih ostecenja crevnog trakta (ne da te plasim, to su samo cinjenice). Takodje se moze zakomplikovati sa uvodjenjem konkretne hrane jer ce tada ta creva imati mnogo vise posla no sa majcinom mlekom...
Ne znam, izvini sto cu reci, ali ja ne bih smela tako da ostavim. Bebe sa tim simptomima obicno normalno i rastu (cak i brze) i bol pri prolasku hrane kroz creva (ne sa jednog kraja na drugi, vec kroz zidove koje cepa pa ostavlja sluz i zelenu stolicu) se otpise na grceve. Nekima na srecu GI trakt uspe da sazri i pored izlaganja, neke sa uvodjenjem hrane krenu sa wktopijskim reakcijama, a neke u kasnijem zivotu razvoju IBS ili LBS... Ma ima tu kojecega na ovu temu, nije mislim za dojenje osim jednog dela: simptome zelene i sluzave stolice sa ili bez sukrvice moze jos da izazove previse onog prednjeg mleka bogatog laktozom. Zato se mora paziti da bebe sigurno dobijaju i zadnje mleko. Neke mame to privremeno rese izmlaznjem i davanjem na flasicu jer se tad oba ta mleka pomesaju. Znaci ako to ne upali onda razmatrati kandidu i nakon nje alergiju na proteine kravljeg mleka.

(odgovor članu Bebilina)
Direktna veza do poruke: 971
17.1.2013 21:34:07   
Bebilina

IZVORNA PORUKA: jance
da, i na velikoj vecini inostranih sajtova o dojenju, se izmlazanje podrazumeva samo u slucaju da neces biti sa bebom duze, da kreces na posao, ili jednostavno imas hiperprodukciju. ili ako iz nekog treceg razloga zelis da izgradis zalihu...

Ovakvo je i moje iskustvo, nema izmlazanja po difoltu, vec po prekoj potrebi. Sve mame koje znam su tako.
Jedna bitna razlika- sve one su bebe pocele da doje par minuta po rodjenju, posle carskog cim izadju iz anestezije. To mnogo pomaze uspostavljanju laktacije od starta.
S druge strane malo mama znam koje su dojile i doje iza 6m. Vecina je htela da prestane pre povratka na posao sto je najcesce pre godine.
Imala sam negde jako dobar grafikon koji dovodi u vezu dojenje i trajanje materinskog odsustva u razlicitim zemljama. Videcu da li mogu da ga pronadjem, fascinantan je. user posted image

(odgovor članu jance)
Direktna veza do poruke: 972
17.1.2013 21:51:20   
jance
da, svugde se na inostranim sajtovima bas napominje da bi trebalo dojenje da se pokusa unutar prvog sata od rodjenja. nisam bas najsigurnija kako je to kod nas bas moguce, posle porodjaja tako tamo lezis 2 ili 3 sata, beba je ispod lampe, ti naravno ne mozes da ustanes a niko ti bebu ne donosi na podoj. s druge strane, ja iskreno to sa Ogijem nisam ni znala pa nisam ni trazila. po povratku u sobu Ogi je spavao ispod lampe dosta dugo , i nije trazio da jede, opet, on ispod lampe, ja ne mogu da ustanem pa nista. to dodje do dobrih 6 sati od porodjaja....

Bez dece kuća ne raste

(odgovor članu Bebilina)
Direktna veza do poruke: 973
17.1.2013 23:07:33   
Torbica
Uh, ma izmlazanje je meni bilo nuzno zlo.... Kad su grudi prepunjene, idu ka tvrdoci, bolne, a beba ne moze to sve da izvuce, nema sanse, jos na pocetku podoja sam morala da ispustim da bi uopste uhvatila dojku... Mada sam super prosla, sa cerkom samo mesec dana, sa prvim sinom isto a sad samo 18 dana, milina.
A sinove sam dojila nekih 3-4 sata nakon porodjaja. Cerku kasnije. No, ja sam nakon dolaska u sobu, dakle posle onih dva sata, jela pa isla da se otusiram, polako, sama, pa onda trazila da dojim bebu. Mora se obavestiti sestrica zbog lampe..
Kad se setim, kao da je bilo pre ko zna koliko... A ono u poslednje 4 godine 3 porodjaja. user posted image

Možda je na ovom svetu neistine, nepravde i mržnje više, ali su istina, pravda i ljubav moćnije.
Patrijarh Pavle

(odgovor članu jance)
Direktna veza do poruke: 974
17.1.2013 23:14:17   
Zemunka85
Bebilina, hvala.
Zapitala si me doooobro. Mada, kazem, unormale se njoj, pa povilene. Zadnjih par dana su katastrofa, ali pripisujem i zubicima. Koliko to moze da drzi? Idemo u utorak na kontrolu, pa cemo videti. Mada, ona nikada nije imala grceve, niti vidim da je ista muci. Jedino nemirnije spava.

A ukoliko bih probala sa humanom npr, posle koliko bih mogla videti da li se stolica unormalila?

Samo nisam skontala kakve su ovo reakcije, niti sto pominjes kandidu.

< Poruku je uredio Zemunka85 -- 17.1.2013 23:17:25 >

(odgovor članu jance)
Direktna veza do poruke: 975
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  37 38 [39] 40 41   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  37 38 [39] 40 41   Sledeća stranica >   >>
Idi na:

Značaj večernjeg obroka za bebe
Hranjivi sastojci koje beba unosi tokom dana, a posebno u večernjem obroku, imaju direktan uticaj na njihov noćni odmor,...
Popularna ruska imena za bebe i njihovo zn...
Jedan od najuzbudljivijih delova iščekivanja bebe je odabir imena. Ako ste trudni, a razmišljate o ruskom imenu za bebu,...

Anketa

За дојиље.
пеперутка16

Мало чудно питање, али ме занима: да ли су дојиље пробале своје млеко?

Click Here