lesica
|
IZVORNA PORUKA: liliana Drage moje, ovaj tekst ću prekopirati i u temu o razvodu. Mislim da će mnogima biti veoma poučan. Neću ponovo pisati o tome zašto sam rešila da se rastavim od svog (vanbračnog ) muža. O tome sam već pisala u temi o razvodu. Elem, svašta se izdešavalo. Par puta smo već bili u Centru za socijalni rad. Zbog toga sam ovu temu i otvorila. Zašto? Jednostavno, u Srbiji nikome nije stalo do žene i njene sigurnosti. Niko ne štiti niti žene, niti djecu, a svima su puna usta zaštite istih po medijima. A na delu-ni "Z" od zaštite!!! Ja sam strašno razočarana u ceo ovaj sistem. Poenta svega je da ništa ne mogu dokazati, jer ga nisam prijavljivala do poslednjeg puta (kada je, udarajući mene-udario dete). Vređanje, pretnje i sve ostalo-otprilike-blago rečeno-mogu da okačim mačku o rep. Socijalni radnik mi je na sve što sam rekla odgovorio:"Pa to radi svaki drugi mzž/otac u Srbiji!" Kada sam psihologu (u čitavu priču su ukljuceni psiholog i socijalni radnik) ispričala sve njegove pretnje-ona me je pogledala i rekla:"I-jel uradio to?" Dete je dolazio da viđa svakog dana kod mene kući, a onda je tražio da je uzima.Ja xam pristala-četvrtak, utorak i 3 subote)ali je on tražio da dolazi ostalim danima kod mene. Ja sam se usprotivila-ako je uzima-nema više dolaska kod moene kući. Na to mi je. soc. radnik rekla:"Ne vidim zašto ga ne bi pustila da dolazi. Da , možda, već, nemaš nekoga?" Ja uvid u to gde se dete kraće kad je kod njega i sa kim kontaktira ne mogu da imam, niti imam pravo da pitam. Kada sam im rekla da bi u nekoj normalnoj zemlji i pod nekim normalnim Zakonom njemu bio zabranjen prilazak meni, detetu, mojima i mojoj kući, psiholog me je ironično pitao:"A šta je on pa to tako i toliko strašno uradio tebi i tvojima da bi mu bio zabranjen prilaz???" Ja sam im rekla d a ću tražiti njihovo izuzeće i obratiti se višim instancama, što sam i učinila-bezuspešno sam išla i u Čačak i u Beograd. Svugde sam dobila isti odgovor-nadležan je primarni Centar za spcijalni rad u menstu u kom živim. Ne mogu svega da se setim-kad se budem setila-dopisaću. Poenta svega je da sam jako potrešena i razočarana. Samo hoću da vam kažem da ono što čujete na televiziji i pročitate u novinama o zaštiti prava žene i deteta-nema ni stoti deo od istine. Ja , nakon svega, razmišljam da ću se verovatno poiriti sa njim, da mi se dete ne bi i dalje ovako razvlačilo, kad već nikakvu zaštitu od nadležnih institucija ne mogu da dobijem. IZVORNA PORUKA: n i n a Jao Lili, jako mi je žao što kroz sve ovo prolaziš Moja mama je '85. godine završila na hitnoj sa slomljenom vilicom i niko joj nije pomogao. Baš naprotiv, svi su je gurali da zbog male dece mora da mu se vrati!!! Uspela se razvesti tek 8 godina kasnije... Ali evo ja kao to famozno dete zbog kojeg je taj brak nasilno spasavan moram da kažem da bi volela danas da sretnem te pandure koji su radili uviđaj i te lekare i da im lepo zahvalim što su mi upropastili detinjetvo i majku! Draga, ja ne bih odustajala-veruj mi da je na duže staze razvod ipak mnogo bolja opcija. Mislim na vas IZVORNA PORUKA: mamamikka strašno, nadam se da će se javiti neko ko zna kome se obratiti, muka mi je od tog stava "moš mislit muž nasilan". Užas. Zar centri za socijalni rad nemaju kontrolore? IZVORNA PORUKA: liliana Mamamika, nemaš se kome drugom obratit do Centru za socijalni rad. Oni imaju socijalne radnike i psihologe koji "izlaze na teren" (isključivo u verme radnog vremena, koje je ovde kod nas od 7-14:30h). Nakon toga-ništa-niko ne kontroliše kada je dete odvedeno, šta radi, kako se ophode prema njemu itd... IZVORNA PORUKA: Snelle Liliana, baš mi je žao što je sve tako kako jeste Slažem se sa Ninom, mislim da ne treba da odustaneš od razvoda, posebno što je taj brak, barem koliko mogu iz tvojih postova da zaključim, odavno mrtav. Treba li da nastaviš da živiš pod strahom da će opet nasrnuti na tebe ili ne daj Bože na dete? Jednom nasilnik, uvek nasilnik! Sreća u nesreći je što imaš, koliko sam shvatila, veliku podršku svojih. Traži u tome snagu da istraješ u svojoj odluci do kraja! Želim ti sve najbolje! IZVORNA PORUKA: BlackBetty Mila, zoves njih KLIK i njih KLIK. Prvi da srede te skotove u Centru a drugi da ti kazu kako to da uradis - cenim da jedan ozbiljan istrazivac mora da ima ako ne kontakte onda bar ideju kome da se obratis IZVORNA PORUKA: BlackBetty ma zovi i njih KLIK pa nek te upute na nekog ko je iznad Centra u mestu u kome ti zivis. uvek se nadje neko da pomogne IZVORNA PORUKA: liliana BlackBetty, ne bi verovala gde sam bila i gde sam iznela ceo slucaj sa Centrom. Odgovor je bio:oni imaju primarnu nadležnost i to je to. A veruj mi, imam jako dobre veze i vezice (ja sam svojevremeno, pre odlska u SLO, bila na veoma visokoj političkoj funkciji u svom gradu-ne bih sada i o tome, da ne razvodnjavam temu). I ništa nisam uspela da uradim!!! Kada je , sa takvim vezama, ostajem nemoćna u celom slučaju, postavlja se pitanje:šta sa svim onim ženama koje nemaju kome da se obrate???