|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Poređenje CR i prirodnog porođaja
15.7.2009 8:20:01   
Anoniman
Iz teme Grudi u trudnoći:

IZVORNA PORUKA: Tasha RR

IZVORNA PORUKA: Trcosava

i još jedno pitanjce - slabo se nešto snalazim na forumu - gde možem pogledam iskustva i poređenje između porođaja normalnim putem i porođaja CR?

Mislim da nema tema koja bi poredila CR i običan porođaj, jer nema šta da se poredi. To su dve sasvim različite stvari.

Ali, hajde da pokušamo da napravimo temu i vidimo šta žene kažu.

Direktna veza do poruke: 1
   RE: Poređenje CR i prirodnog porođaja
22.7.2009 11:54:25   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: mihi

Sve bebe rođena na CR su mnogo lepše od beba rođenih prirodnim putem. Bebe rođene CR su bele čiste bez fleka i nabora.

IZVORNA PORUKA: aleksanja

Sve bebe rođena na CR su mnogo lepše od beba rođenih prirodnim putem. Bebe rođene CR su bele čiste bez fleka i nabora.

Da li mozete da argumentujete ovaj stav Bebe rođene CR su bele čiste bez fleka i nabora?

IZVORNA PORUKA: Vučko.ba.

to je istina, jer beba dok prođe kroz porodjajni kanal se jako napati (koliko i majka toliko i beba) i zato bebe koje su rodjene prirodnim putem su crvene, malo čak i plave, s nekim flekama, desi se da oči budu zatvorene ili jedno oko bar par dana ...itd...itd

znači to je razlika izmedju bebe rodjene c.rezom i bebe koja je rodjena prirodnim putem

da naglasim da sam se oba puta prirodno porodila

IZVORNA PORUKA: DACA/MACA

Da li mozete da argumentujete ovaj stav Bebe rođene CR su bele čiste bez fleka i nabora?

Slazem se sa aleksanjom!neke forumase zanima odakle ti to ?jeli to rezultat nekog naucnog istrazivanja...?neke statistike?user posted image .....ili si to samo rekla eto da nije u tebi{ako je to ondauser posted image }?
Mislim da bi ovakav stav trebalo potkrepiti sa bar 6-166 cinjenica,minimum!

Ah da mislim da ima i ruznjikavih beba,ne bih naravno nikada ponosnoj mami rekla da joj beba nije lepa!
Ali ima i jako lepih beba,swatkih,bucmastih,razdraganihuser posted image ......

IZVORNA PORUKA: prolece

Slazem se sa aleksanjom!neke forumase zanima odakle ti to ?jeli to rezultat nekog naucnog istrazivanja...?neke statistike?user posted image .....ili si to samo rekla eto da nije u tebi{ako je to ondauser posted image }?

Ah da mislim da ima i ruznjikavih beba,ne bih naravno nikada ponosnoj mami rekla da joj beba nije lepa!
Ali ima i jako lepih beba,swatkih,bucmastih,razdraganihuser posted image ......

kakvi vam argumenti trebaju sem zdrave logike. beba ne prolazi kroz porođajni kanal prilikom CR, kao što je i Vučko lepo objasnila.

Nedelja 36: Beba je teška 2 750 grama, a dugačka 34 cm (od temena do zadnjice).

Iako vam se čini da više nema mesta, ona nastavlja da raste i da se popunjava u ovom "završnom periodu". Prilično se ugojila, tako da je većina nabora na njenoj koži nestalo.......

KLIK

Meni su ovako objasnili naboranost bebe. Otuda moje pitanje u vezi naboranosti bebe i carskog reza. Izvinjavam se.

IZVORNA PORUKA: prolece

nema potrebe da  se izvinjavaš. ja sam više mislila na boju i izgled same bebe. negde na početku ove teme sam i pisala kakva je moja bila po rođenju.

IZVORNA PORUKA: Tasha RR

Moja beba nije bila naborana i nije bila modra! Rođena je CR-om. Da li to ima veze sa CR-om ili ne... nemam pojma.

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 2
22.7.2009 12:00:50   
Jeca*
Ja sam se svojim očima uverila koliko su bebe lepše ako su rođene CR. Da se razumemo, pričamo samo o prvom trenutku posle porođaja. Već sutradan se i bebice rođene prirodnim putem oporave. Ali, bebe rođene prirodnim putem su crvene, izgužvane, onda je često i glavica čudnog oblika (što je i jedna od uloga fontanele), ušice spuštene....vrlo neobično...ali ako je beba bila krupna, sva se namuči dok prodje kroz kanal. Moj porodjaj je trajao 7h i Luka se mučio da sidje u kanal, a onda su me odveli na carski. On nije imao sreće da sačuva svoj izgled. Luka prvog dana i Luka drugog dana su kao dve različite bebe. Ne želim da objavljujem takve slike, ali ko se porađao zna šta govorim.

The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 3
22.7.2009 12:14:41   
mister NO
uh bree,namucih se dok procitah ove sve postove,citate citata...al ne marim!

da se razumijemo,jeste logicno da beba po izlazku iz porodjajnog kanala bude naborana,crvena.....razumljivo!

ali nije bilo jasno odredjeno na koju starost se misli,mihi je rekla bebauser posted image ,beba je i ona sa 18mjeseci i sa 1mjesec!

(odgovor članu Jeca*)
Direktna veza do poruke: 4
22.7.2009 12:15:34   
Anoniman
Naravno da se misli na bebu koja se tek rodila! user posted image

(odgovor članu mister NO)
  Direktna veza do poruke: 5
22.7.2009 20:11:49   
Rina
Ni moja beba nije imala ni fleke ni nabore niti je bila modra il crvena!! user posted image A bas smo se fino namucili...
Naborana ili suva koza bude uglavnom kod beba koje predju termin,jer tada  vec potpuno nestane onaj beli zastitni sloj vernix...

< Poruku je uredio Rina -- 22.7.2009 20:12:01 >

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 6
23.10.2009 19:48:49   
Anoniman
Moja beba je rodjena na CR. Videla sam je prvi put posle 1 sat od porodjaja. Bila je bela koza, beba se smesila i imala otvorene oci, kosica je bila tada kovrdzava, a vec sledeceg dana ravna. Kada sam prvi put videla bebu, imala je crvene fleke na celu. To mi je bilo cudno. Dr. je objasnio da je to posledica toga sto je celom bila zalepljena za matericu, pa su je vukli prilikom CR. 

(odgovor članu Rina)
  Direktna veza do poruke: 7
24.12.2009 12:39:18   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Dora

Slazem se sa aleksanjom!neke forumase zanima odakle ti to ?jeli to rezultat nekog naucnog istrazivanja...?neke statistike? .....ili si to samo rekla eto da nije u tebi{ako je to onda }?

Ali ima i jako lepih beba,swatkih,bucmastih,razdraganih ......

Nema tu šta da se argumentuje, to je logična činjenica! Takve bebe se prepoznaju u onim boksevima gde ih drže složene... Ja sam mogla da prepoznam svih 6 beba rođenih CR kad sam bila u porodilištu!
I da, ako neko ima svoje mišljenje koje se razlikuje od drugih, nema potrebe za opcijom Anoniman, niko vas ovde neće linčovati!

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 8
24.12.2009 12:49:06   
Dora
Moja prva beba rodila se CR posle 12 sati indukcije, plava i izmučena. Drugu sam rodila tako što sam otišla u porodilište, rekla Dobar dan ja imam danas CR, otišla na sto i gotovo. Beba je bila ko iz časopisa. Naravno, ta razlika traje jedan ili dva dana, kasnije su sve iste...

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 9
20.5.2010 12:38:06   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: maslinica

ja sam se porodila prirodnim putem. mogu reci svoje misljenje, znam samo da sam se porodila u 18:00, i drugi dan setala po hodniku porodilista, kako tako...nakon 14 dana opusteno sedila, danas, jos beba nema ni mesec dana, ja sam zaboravila da sam secena i rodila. hodam, setam, trckam, uh..lepo sam se oporavila, jako , jako brzo:)
gledala sam zenice koje su carski radjale...ne znam, ja se ne bi menjala..jeste tesko roditi, nije lako, boli...sve to jeste, ali se opet se ne bi menjala za carski..verovatno ovisi od zene do zene, ali kad se setim sebe kako ja skakucem oko bebice, a one placu jer ne mogu nista, od bola u tom slucaju
ja sam za prirodni porodjaj

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 10
20.5.2010 12:39:19   
tanjushans
vidim vi ovde svi pisete o tome kako bbe igledaju posle carskog ili prirodnog porodjaja?!
Mene zanima koja su vasa iskustva vezana za sam porodjaj i postporodjajni period i misljenje sta je po vama bolje?
Uzgred, ako je neko radio sekciju u spinalnoj anesteziji moze li podeliti i to iskustvo sa nama
:)
HVALA

(odgovor članu Dora)
Direktna veza do poruke: 11
20.5.2010 12:44:15   
Anoniman
Imaš posebnu temu o Carskom rezu, ako hoćeš neke detaljnije stvari, KLIK, a i temu o CR u spinalu KLIK. Možeš čitati i naše Porođajne priče. user posted image

Ja sam prvo rodila na CR, oporavila sam se expresno, 10 dana nakon CR sam sedela sa bebarom u bašti kafića i osećala se super. Boli... boli i prirodno, boli i CR.
Sada sam opet trudna, opet će biti CR, još se lomim imam li hrabrosti za spinal, mada me svi koji su ga radili ubeđuju da je mnogo bolji od totalne, čak i moja dr.
I onda gledam recimo Uvod u anatomiju, ili Dr House... pa gledam kako su pacijenti budni dok im se buši glava... i kontam... ma kako se oni ne boje, što bi ti?

(odgovor članu tanjushans)
  Direktna veza do poruke: 12
20.5.2010 12:49:48   
tanjushans
ma nije zbog straha, nego sama sam zdr radnik u svakom slucaju je uvodjenje u opstu anesteziju opasnije od spinala, a i stetnije. I ja sam prvi carskim, a sada kada sam rekla mojoj doktorki da bi u epidural na prirodni, zena samo sto se nije izvrnula. Naravno od toga nista i zakazace mi carski 10 dana pred termin, znaci kraj jula.
do tada cu valda smisliti da li da idem na spinal, a kolegnica koja mi inace radi u porodilistu, mi non stop nabacuje da je to pravi izbor... verujem joj, ali me zannima i vase misljenje

V*O*L*I*M T*E

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 13
20.5.2010 12:59:18   
Anoniman
I moja drugarica koja radi u porodilištu stalno ponavlja "spinal"... a ja imam 1000 pitanja... šta ako se uplašim, pa puknem u nesvest, padne pritisak... još sam astmatičar, šta ako od panike dobijem napad... ma milion stvari... a svi govore da su trudnice pred spinal sedirane, i stižu na sto "mrtve-hladne"...
Ja fenomenalno podnosim totalnu, pa mi je to još jedan razlog da razmišljam zašto želim da menjam nešto što je svakako do sada dobro funkcionisalo?
A epidural... mislila si na prirodan porođaj posle CR? (imamo i o tome temu user posted image )
Poznanica se pre oko mesec dana porodila prirodno, prvo rodila na cr. Kaže sve super, nikakvih problema. I baš sam spomenula dr to, i ona kaže da se na zapadu sve više to podržava da CR nije indikacija za novi CR.

Direktna veza do poruke: 14
20.5.2010 13:01:46   
marija32
IZVORNA PORUKA: tanjushans

ma nije zbog straha, nego sama sam zdr radnik u svakom slucaju je uvodjenje u opstu anesteziju opasnije od spinala, a i stetnije. I ja sam prvi carskim, a sada kada sam rekla mojoj doktorki da bi u epidural na prirodni, zena samo sto se nije izvrnula. Naravno od toga nista i zakazace mi carski 10 dana pred termin, znaci kraj jula.
do tada cu valda smisliti da li da idem na spinal, a kolegnica koja mi inace radi u porodilistu, mi non stop nabacuje da je to pravi izbor... verujem joj, ali me zannima i vase misljenje

Draga, meni je radjen prvi SC u epiduralu  i ne bih ponovila.Sada ce mi raditi u opstoj, kao sto su mi i zavrsili i prvi porodjaj, elem, krenuli smo u epiduralu, i kada su izvadili bebu, ja sam pocela da povracam i dalje se nicega ne secam. A drugi razlog sto ne bih ponovo je sto su mi se noge oduzimale s vremena na vreme do pre dve godine cim bih podigla malecku ili nesto tesko. Pozz

Ljubav su moja deca, a sve drugo je emotivna reakcija.

Direktna veza do poruke: 15
20.5.2010 13:02:38   
dacica
sto se tice bebe-mislim da je bolje-carski-manje se muci!!!sto se tice zene-ne znam,mislim da je lakse carski,ali...sve ima svoje-mene muz tera na carski,a ja jos ne znam...nisam pametna,ali ima vremena...

kakve su nam misli.......takav nam je zivot....!!!!!!!!!!

Direktna veza do poruke: 16
20.5.2010 13:14:32   
caca81
Nisam sigurna o čemu se ovde baš tačno priča, o bebama kako izgledaju posle porođaja ili da se uporede porođaji?user posted image  Ali moj savet je da pogledate emisiju "VREME JE ZA BEBE" nedeljom na RTS1 i biće vam sve jasno. Meni su bebe iste, crvene ili modre, nijedna nije bila bela i čiste kože posle CR, a naborane su one bebe koje su duže boravile bez plodove vode. Mada, smešna mi je ova polemika, ko da je bitno kako beba izgleda, nekoliko sati posle porođaja sve se "unormale", a svakoj mami je njena beba najslađa!user posted image

< Poruku je uredio caca81 -- 20.5.2010 13:15:40 >

(odgovor članu dacica)
Direktna veza do poruke: 17
20.5.2010 13:18:01   
Anoniman
Caco, piše se o svim razlikama između ovih vrsta porođaja... A ako u Google ubaciš Vreme je za bebe, shvatićeš da gledamo emisiju. user posted image

(odgovor članu caca81)
  Direktna veza do poruke: 18
20.5.2010 13:22:37   
caca81
Znam da gledate, ima je i kao tema ovde na forumu, a o ovom poređenju najbolje mogu da kažu mame koje su se porađale na oba načina, ja nisam, oba puta sam prirodnim putem, pa se sad izvinjavam što sam upala u temu, neiskusna.user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 19
20.5.2010 13:26:49   
Anoniman
Nisam se ni ja porađala na oba načina, ali kontam da svaka može izneti svoje mišljenje. user posted image

(odgovor članu caca81)
  Direktna veza do poruke: 20
20.5.2010 13:31:02   
jelena038
Ja nisam imala carski, ali su mi tri puta otvarali stomak, bas sekli, ne laparoskopija.. Slepo crevo, ciste na jajniku i vanmatericna. A kako sam se prirodno porodila, mogu da uporedim sve osim secenja materice... to je, ja mislim, jedina razlika, s tim sto su mi, opet na cetvrtoj i petoj operaciji sekli grlic materice, pa znam kakav je bol, mimo secenja stomaka i misica. Porodjaj je laksi. Bol je jaci, dosadniji, ali krace traje i oporavak je boza u odnosu na operaciju. anestezija, kateter, sok soba, mnogo duzi ostanak u bolnici, mesec dana u krevetu, bolovi, lekovi, rana...

Mogu da potpisem da je dogovoren carski, bez razloga (ono, da bi se izbegli bolovi) - totalni promasaj.

dvoje da naprave dvoje,
ili troje,
ili bilo koje,
svoje...

(odgovor članu caca81)
Direktna veza do poruke: 21
20.5.2010 13:34:55   
jelena038
i da, moja beba je isto bila bez nabora, nije imala nikakve masnice i krive usi, a oblik glave mu je savrsen. doduse, brzo sam ga izbacila, iako sam bila na stolu celu noc i cekala sve po redu... istina da mu je prilikom poroda polomljeno jedno rame, kad umrla nisam kad su mi to rekli, ali to je normalna pojava, to je hrskavica, tek posle postaje kost...

dvoje da naprave dvoje,
ili troje,
ili bilo koje,
svoje...

(odgovor članu jelena038)
Direktna veza do poruke: 22
20.5.2010 13:51:52   
lanajelena
Kad sam se prvi put poradjala davali su mi mogucnost da biram carski ili  prirodni zbog nekih komplikacija u trudnoci ja sam se odlucila za prirodni i nisam se pokajala bolelo jeste ali tog trenutka kad beba i posteljica izadju nema vise nikakvog bola i za mene je to predstavljalo veliko olaksanje...secena i prvi i drugi put i jos u porodilistu sam mogla da sedim a setala sam vec prvi dan po hodnicima...ja sam uvek za varijantu prirodnog porodjaja 

(odgovor članu jelena038)
Direktna veza do poruke: 23
20.5.2010 14:29:09   
Leki 77
Ja toplo preporucujem prirodni porodjaj (pod tim ukljucujem epidural). Kako ce se ko oporaviti posle prirodnog ili porodjaja CR je totalno individualno. Moja kuma prvi porodjaj CR, ja mislim da nije imala dana oporavka. Sutradan smo se setale po bolnici, ja istraumirana sto ona toliko jurca, a njoj nista. 2. porodjaj prirodni bez epija, pa se tri nedelje mucila sa ranom. A ja, treci dan od porodjaja sedela, istu noc setala. Nema pravila. Svako je prica za sebe i treba da ugodi sebi.
Mislim da je CR ozbiljna hirurska intervencija, i da postoje vece sanse za komplikacije od prirodnog porodjaja. Zato smatram da o toj odluci treba dobro razmisliti (ukoliko ne postoji neka indikacija, naravno). Vidim da je to sada moderno, i da se skoro sve "slavne" mame kod nas tako poradjaju, ali ne kapiram zasto. Mada, ja se nisam plasila porodjaja, mene je smorilo mirovanje pred kraj trudnoce, tako da sam porodjaj jedva docekala.
I da dodam da se ja patoloski plasim opste anestezije zbog katastrofalnog iskustva, tako da bi u mom slucaju u obzir dosao samo CR u epiduralu. Naravno, da se nesto iskomplikovalo tokom prirodnog porodjaja, niko me ne bi ni pitao, samo kazem u slucaju da sam u startu isla na CR sta bih izabrala.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 24
20.5.2010 21:19:07   
ana77
Mislim da je prirodan porodjaj PRIRODAN :D. Ko se plasi bola nek uzme epidural, a carski rez stvarno kad ima opravdanih medicinskih razloga. Hvala Bobu, pa postoji kad je beba karlicno ili se nesto iskomplikuje ili neko ima neki drugi problem zbog kog ne moze prirodno ali mislim da je danas to malo moderno, malo lekari nekad i preteruju sa carskim rezom... Ali demokratija je, pa ko voli carski, nek izvoli, ja bih se i cu se u buducnosti ako sve bude OK poradjati prirodno...

Ja sam sa dioptrijom dosta visokom (-5) se poradjala prirodno ali opet i to je individualno, pricali smo u onoj temi sa kontaktnim socivima kad su problemi sa vidom uslov za carski ali to je vec druga tema :D!!!

(odgovor članu Leki 77)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2   Sledeća stranica >   >>
Idi na:

Jelena S.: Moja porođajna priča
Termin 12.12., odem na pregled (nećeš ti skoro, hajde kući)... i tako svaki dan do petka 21.12. Probudim se ja, bolovi k...
Dobijanje na težini po nedeljama trudnoće
Koliko je preporučljivo ugojiti se u trudnoći i zbog čega kilogrami tako naglo rastu?

Anketa

sandrina

trudnice da li se plasite svinjskog gripa?

da (53%)

ne (47%)

Ukupan broj glasova: 135

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!
Click Here